“Straks sommeren er endt blir løvet tent”

Høsten ønsker oss velkommen med sitt vakre fargespill som lyser opp naturen landet over. Høsten er full av kontraster og overraskelser. Det kan være den fineste årstida i det ene øyeblikket og den verste i det neste. Mange assosierer høsten med mørke og triste dager hvor sofaen er det mest behagelige stedet. Men skal man utnytte høsten må man opp av sofaen og ut i naturen. Man må trosse vær og vind for å oppleve hvor vakker høsten egentlig er.

For at høstturen skal være en positiv opplevelse for både barn og voksne er det viktig å finne en tur som motiverer. Finn den rette turen som er tilpasset deres nivå, kompetanse og ikke minst værmeldingen.  Det viktigste er å sitte igjen med gode minner og mestringsfølelse etter turen. Da blir det også mye enklere å komme seg ut på tur nummer to. Jeg har skrevet noen tips om hva man bør tenke på for å øke sjansen for at tur nummer to faktisk blir et faktum.

1. Planlegg turen:

Det er viktig å planlegge turer i forkant utfra været, turens lengde og vanskelighetsgrad. Lengre turer må naturlig nok planlegges bedre enn korte turer ,og ukjente turer bedre enn kjente turer. Men husk at planer av og til må endres i forkant eller underveis på turen, for eksempel på grunn av vær, skader eller fysisk form.  Jeg har listet opp et par punkter som kan hjelpe deg i forberedelsesfasen.

Planlegg maten

For å sitte igjen med en god opplevelse og en kjekk tur i ettertid er mat et nøkkelord. Det å glede seg til og over maten synes jeg er en viktig faktor på tur.

Er målet en kortere tur kan det være hyggelig å planlegge et måltid ute. Har man med unger på tur er det spesielt viktig å planlegge maten, både for å holde energien og humøret oppe. Det kan også være avgjørende for i det hele tatt å få barna med på tur.

Pakk gjerne med primusen eller ved, slik at dere kan ha noe varmt i glasset og gjerne et varmt måltid på en kald høstdag.

Sjekk værvarslingen

Det kan være lurt å sjekk værvarslingen før man legger ut på tur. Varselet kan være med å påvirke hvor man bør dra på tur. Om man bør holde seg i skogen på grunn av mye vær og vind, eller ha mål om utsikt fra en fjelltopp. Værvarselet kan også påvirke hva man tar med av utstyr og klær på turen. Ha også en tanke for at været kan endres på kort varsel til tross for værvarslingen.

Er det meldt grått og vått er det bare å planlegge en kortere tur. Gjerne med ei hytte, gapahuk eller lignende som turmål. Da kan man heller ta med god mat og kose seg i ly for vær og vind før man fortsetter turen hjem igjen. Dette kan være ekstra avgjørende dersom det er barn med på turen, gå heller en kortere tur og kos dere i hytta eller under ei fjellhylle som oss.

Vit hvor du skal

Hvor turen bør gå avhenge ofte av flere faktorer, som blant annet værmeldingen, tid til rådighet, erfaring, ferdigheter og fysikk. Planlegg en tur som alle klarer og som blir hyggelig for alle som er med.

Det kan være lurt å les om turen og ta en titt på kartet på forhånd. Det er også viktig å ha med kart på selve turen, hvis man legger ut på en krevende tur. De fleste turene på ut.no ligger inne med ei GPX-fil som man kan laste ned og åpne i gitte kartapper på mobilen.

Overnatting

Skal man på overnattingstur krever dette mer planlegging. Er været ustabilt og vått er det en gylden mulighet til å utnytte de mange turistforeningshyttene i området rundt deg.

Jeg skriver alltid ei pakkliste før turen for å være sikker på at jeg har husket det viktigste, enten jeg skal på telttur eller hyttetur. Gleden av å bruke turistforeningshyttene er at man kan pakke både lettere og mindre.

2. Matglede- Sunn og god mat på tur:

Mat motiverer og kan være med på å gjøre turen enda bedre. Man bruker mye energi når man går i fjellet, og da er det ekstra viktig å fulle opp kroppens lager og holde energinivået oppe.

Jeg pleier alltid å ha med Polarbrød på både store og små turer. Dette fordi jeg synes det er godt, enkelt å pakke og fordi jeg får i meg den næringen jeg trenger for å yte. Min personlige favoritt er Polarbrød med Fullkorn, jeg synes også Havre og Flerkorn er gode alternativer. Men smaken er som baken, den er delt. Så velg det du liker og det som motiverer deg til dra på høsttur.

Så pakk med noe skikkelig mat som gir kroppen det påfyllet den trenger. Men husk også å pakk med noe snacks til turen, vi skal tross alt kose oss på tur.

Mattips for å motivere store og små:

Godt pålegg:

Unn deg noe ekstra godt pålegg til turen.

Hvem vil vel ikke spise de søte Polarfjesene med kalkun, grønnsaker og bær? Det vil hvert fall jeg…

Lag ditt eget pålegg eller kjøp diverse salater til Polarbrødet ditt. Jeg har laget en god tunfisksalat toppet med mango, egg og spirer. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Det enkleste er ofte det beste- Ta med deg ei banan! Da har du et enkelt og godt pålegg til turen.

Varm mat og drikke:

Ta med primusen, lag bål eller full termosen når du skal på tur. Det er alltid godt med et varmt måltid eller en varm kopp kaffe eller kakao når man er ute.

Det lille ekstra:

Ha med noe ekstra godt på turen som gleder både stor og liten. Lag en enkel dessert med Polarbrød, Nugatti og banan. Smaker kjempegodt både varm og kald.

Brødpudding:

Lag en enkel og sunn dessert før eller under turen. Har du mye brød til overs er dette en perfekt måte å utnytte rester på. Jeg hadde rester av Polarbrød med Fullkorn og Havre og tok to brødskiver av hver sort. Men her er det bare å bruke det man har tilgjengelig.

Brødpudding på primus eller bål:

Lag røra på forhånd og hell den i ei flaske før turen. Når brødpuddingen skal lages er det bare å skjære brødet i biter og helle over røra. Putt oppi det du måtte ønske og hell alt i kjelen. Smaker ekstra godt med en klatt Kesam og noen bær attåt.

3. Hold deg varm og tørr:

“Det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær”! Skal man komme seg ut på tur i løpet av høsten må man leve etter dette ordtaket. Jeg har ramset opp ei liste over det jeg pleier å ha i sekk for å holde varmen og motivasjonen oppe. Lista varierer noe etter turmål, lengde og værvarsling.

Tips til pakkliste:

 • Vind og vanntett jakke
 • Vind og vanntett overtrekksbukse
 • Lue
 • Buff
 • Hansker/votter
 • Sitteunderlag/liggeunderlag
 • Ekstra ulltrøye
 • Ekstra varm plagg (dunjakke, tykk ullgenser, primaloft)
 • Gnagsårplaster/sportstape
 • Toalettpapir
 • Hodelykt
 • Mat og drikke

Skal man på lengre turer ville jeg i tillegg hatt med:

 • Ekstra ullsett
 • Ullsokker
 • Vindsekk
 • Førstehjelpsutstyr
 • Kniv
Foto: Fredrik E. Myklebust

Mange sliter med å holde varmen når temperaturene synker, vinden øker og regnet gir deg en lang og våt dusj… Jeg er en av dem! Med en gang jeg står stille eller setter meg ned, begynner jeg å fryse. Så hvordan forebygge dette?

Blir du våt kreves det veldig mye energi for å få vannet til å fordampe, slik at du blir tørr. Det sier seg selv at denne energien må hentes fra et sted, rettere sagt fra din kroppsvarme. Når det er dårlig vær får vi heller ikke hjelp av sola til å fordampe vannet og derfor blir vi fortere kalde.

For å holde varmen må vi altså unngå å bli våte. Men dette er lette sagt enn gjort i dette høstværet. Selv med de beste skallbekledningene blir du våt når regnet øser ned over tid. Hvis vannet ikke kommer øsende, kommer fukten som regel fra oss selv, altså i form av svette.  Det er da tre enkle ting du kan gjøre for å holde varmen:

 1. Justere bekledningen og tempo underveis på turen for å unngå de verste svettefestene.
 2. Bruke ull inn mot huden.
 3. Skifte til tørre klær i pausene.

Et siste tips er å pakke med seg en vindsekk på lenger turer i fjellet. Den holder vinden og regnet ute og bidrar til å utnytte kroppens varme.

4. God natt søvn:

Skal man på overnattingstur bør man legge til rette for ei god natt søvn. Også når man sover i telt. Da er det viktig å ha med seg en god og varm sovepose (jeg sverger alltid til dun). Ha med tørt ullundertøy man kan sove i, og ikke minst et godt liggeunderlag som isolerer. Ei god natt søvn bidrar både til en positiv telt- og turopplevelse.

Enten man skal sove i telt eller i hytte er det lurt å ha med ørepropper. Da stenger man både uvær og snorkingen ute.

Tenk også på teltet sin plassering i forhold til vær og vind. Selv om været er fint når du legger deg bør du ha en tanke for dette på forhånd. Været snur fort, og da er det greit å ligge en plass som ikke er like utsatt for naturens krefter.

5. Ha det gøy på tur:

Gjør noe ekstra ut av turen og finn på noe gøy underveis.

Fotokonkurranse

Husk å ta med kamera og forleng minnene fra turen. Er man en familie på tur kan dette bli en del av underholdningen og motivasjonen. Lag for eksempel en fotokonkurranse der vinneren får en liten oppmerksomhet.

Ansvar for hvert deres måltid

Er dere en vennegjeng på tur kan det være kjekt å dele opp ansvaret for maten. Da kan du glede andre og bli gledet på en og samme tur.

Spill

Kortspill er alltid en slager på tur. Den tar liten plass og gir mye glede. Altså perfekt å ha med på tur.

Det er også gøy å lage sine egne konkurranser, for eksempel av sangquiz av sanger du har på mobilen.  Ellers kan du lage en quiz om området du befinner deg, om naturen eller om noe helt annet. Enkel og lærerik underholdning!

Nyt det høsten har å by på! God tur og lykke til fra @idahermans og Anton:)

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this