Jeg både tror, og vet selv at sosiale media legger et press på hvilket utstyr man må ha for å være vellykket innenfor friluftslivet. Dette er selvfølgelig bare vrøvl.

Da jeg først startet med tur for snart tre år siden, eide jeg ikke «flisa i veggen» hva angår turutstyr. Og hvorfor skulle jeg det? Jeg hadde aldri likt å dra på tur, og derfor heller ingen interesse av å gå til innkjøp av masse dyrt og fancy utstyr. Men da jeg ble frelst av den enorme gevinsten friluftslivet ga meg og min psykiske helse, så jeg meg nødt til å etter hvert skaffe utstyr som kunne være med å skape de gode opplevelsene man får ute på tur.

Hva trenger du egentlig?

Min interesse for friluftsliv startet i en periode av livet hvor jeg var sykmeldt fra daværende jobbsituasjon. Et par måneder senere startet jeg på ny utdanning, og med det fulgte et stramt studentbudsjett. Ergo var det ikke all verden til overs for mye utstyr. Det jeg skjønte fort var at jeg ikke visste hva jeg trengte, og derfor gikk jeg heller ikke til innkjøp av noe jeg ikke hadde peiling på. Derfor spurte jeg pent om jeg jeg fikk låne gammelt utstyr av pappa og svigerforeldre den første sommeren, for å komme i gang.

Et godt tips er derfor å avvente med å kjøpe mye utstyr til en dyr penge før du finner ut hva du savner på tur!

Jeg endte opp med å låne:

  • Et telt
  • Sovepose
  • Oppblåsbart liggeunderlag
  • Skumunderlag
  • Sekk
  • Stormkjøkken

(..og alt var fra nittitallet eller eldre)

Jeg endte opp med å kjøpe:

  • Tursko
  • Turbukse
Jente med brukt utstyr på tur med hund
Slik så vi ut på vår aller første telttur! Med svigermors sekk fra åttitallet og ny bukse, som jeg forøvrig brukte så mye at det ble slitt hull i baken til slutt.
Telt med kvist til teltstang
OBS! Sjekk alltid brukt utstyr før du drar på tur! Her manglet vi en teltstang, men fikk fikset det med litt kreativitet og en god kniv.

Den som leter skal finne

Jeg har etter en del prøving og feiling, lært at det å bruke tid på og finne gode priser på det utstyret man ønsker seg, ikke trenger å være så dumt. Derfor har jeg gått systematisk til verks når jeg først har bestemt meg for utstyr jeg trenger.

Sjekk bruktmarkedet

Et ekstremt godt alternativ er å klikke seg inn på finn.no, Tise eller andre bruktmarkeder for å se hva som finnes der. Personlig har jeg kjøpt mye turklær på disse stedene. De selges ofte til godt under halv pris og er nesten så god som ny. Her finner du også turutstyr som knapt er brukt! Gode telt, solide sekker og pent brukte stormkjøkken. Et godt alternativ for lommeboka, men også for miljøet!

Jente med boblejakke og hund i solnedgang
Boblejakke kjøpt på Tise for 1/3 av nypris – beste jakka jeg har!

Følg med på tilbud

Et annet alternativ er å følge med på prisjakt.no eller hos de merkevarene som fører «outlet». Et av de første teltene vi kjøpte ble hos Helsport sin Outlet, til en svært rabattert penge. Jeg har enda ikke funnet ut hva som var «feilprodusert» med vårt telt, siden det var redusert pris på det, og derfor blir dette et svært godt alternativ til å kjøpe for fullpris. Helsport har også en egen «outlet» på hjemmesiden sin. Der finner man både telt, sekker og soveposer til gode priser.

Fjellgenseren til dame og hund
Hva med å strikke klærne selv? Med garn på salg, eller av restegarn kan man få gode ullklær til rundt 300 kroner.

Lån det du kan

Jeg trekker frem det punktet jeg startet med – det er ingen skam i å låne utstyr om man har mulighet til det. Jeg endte opp med å låne sovepose fra min far i ett og et halvt år før jeg fikk skaffet min egen. Også teltet og sekk ble lånt ett års tid før jeg fikk råd til å kjøpe eget. Dette var utsyr som bare lå i kjelleren og ikke ble brukt, og hva er vel da bedre enn at det får luftet seg på tur sammen med meg!

Telt i solnedgang
Det lånte teltet med lang fartstid fikk bli med på mange vakre solnedganger

Litt perspektiv

Jeg både tror, og vet selv at sosiale media legger et press på hvilket utstyr man må ha for å være vellykket innenfor friluftslivet. Dette er selvfølgelig bare vrøvl, og naturopplevelsene er vel så sterke med et gammelt telt, enn ved et splitter nytt et til over ti tusen kroner. Vi må ikke glemme at skal vi kunne fortsette å bruke naturen, må vi også ta vare på den. Det gjør vi blant annet ved å bruke opp det utstyret vi har før vi kjøper nytt, kjøper brukt eller rett og slett kutter ned på hva vi faktisk trenger. For det viktigste er vel ikke om jakka står i stil til skoene, eller om soveposen er knallgrønn eller slitt blå? Men heller at det fungerer til det bruket vi trenger det til!

Jeg håper at noe av dette kan være til hjelp for deg som skal gå til investering av turutstyr, og at alle vi andre som har skapene fulle kan tenke oss om et par ganger før vi kjøper inn enda mer, meg inkludert!

Vil du se flere av mine tips eller følge meg på mine turer, så finner du meg på Instagram under @unececilie

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this