Et steinkast fra Oslo, eller for de fleste av oss, en t-banetur unna ligger Østmarka. Til fots er Østmarka paradis, til vanns er det himmelen. Her får du vite hvordan du kan oppleve Østmarka til vanns enten med kano eller andre alternative metoder.

Derfor vil du ikke angre på en tur i kanoen

Foto: Henri Palm. Det er lite som kan konkurrere med å padle kano i solnedgang. Her nytes en vakker solnedgang ved Børtervann i Østmarka.

Opplev å komme tett på naturen i kano

Med kano kommer du tettere på naturen på en helt annen måte enn når du tramper deg gjennom skogen. Nærmest lydløst glir du over speilblanke vannflater med rolige padletak. Du sitter så lavt at du føler deg i ett med vannet. Vanligvis er du vant til å betrakte alt rundt deg stående, fra kanoen får du et ny og mer ydmyk vinkel på naturen som er over, vedsiden av og under deg.

Padle til utilgjengelige steder

Noen steder er det så smalt og med så tette trær at du må minne deg på at du er i Norge og ikke et eller annet sted i regnskogen. Særlig når du nærmer deg Østmarkas naturreservat, også kalt Østmarkas hjerte, får du føle på eventyrskog som tar deg med langt tilbake i tid. Her i Østmarkas hjerte står tiden stille, for både naturen og for deg. Plutselig har du ikke lenger dårlig tid, og du bryr deg ikke om at det ikke er mye dekning her.

Perfekt familieaktivitet

Vanligvis ville du ikke tatt turen så langt inn i Østmarka, men siden du har kano går det mye raskere og du kommer til områder du kanskje ikke hadde nådd like enkelt til fots. Til og med barna koser seg, de som stadig vanligvis må fristes med sjokolade hvert tiende minutt og som til stadighet spørr hvor langt det er igjen. Kanotur er en ypperlig familieaktivitet.

Foto: Henri Palm

To steder i Østmarka med fine utgangspunkt for kanoturer

1. Losbyvassdraget i Lørenskog 

Losby er et vakkert og praktisk utgangspunkt for turer i Østmakra både til vanns og til fots hele året. I Losbyvassdraget ble det tidligere drevet med tømmerfløting, og vassdraget strekker seg fra Losby og sørover i Østmarka med flere adskilte vann som har forholdsvis korte bære/trilleetapper mellom vannene. Derfor er Losbyvassdraget ideelt for kanopadlere.

Losbyvassdraget byr både på kanskje Østmarkas fineste vannsystem og gammel eventyrskog.

Ankomst Losby: 

Ved Losby er det både utfartsparkering og besøksgård. Det enkleste er definitivt å kjøre hit, dessverre.

Leie kano: På Losby besøksgård sine nettsider kan du reservere kano som du enkelt henter ut ved Losby og tar med kanoen til nærmeste vann, Mønevann 1,5km unna.

Turbeskrivelse Losbyvassdraget fra Losby til Nordre krokvannet 

Et kartutsnitt fra Losbyvassdraget med utgangspunkt i start ved Losby besøksgård og til Nordre krokvann. Se Norgeskart.no for fullstendig kart over området, da ser du også at dette bare er et eksempe på rute og at en fint kan fortsette lenger enn Nordre krokvannet.

Til Mønevann er det grusvei og lett å trille kanoen. Fra Mønevann starter det ordentlige eventyret til vanns. Allerede her er det flere fine bade og teltplasser dersom man kun ønsker å padle litt. For deg som ønsker å se mer av Østmarka så fortsetter du ferden sørover til neste vann som heter, Fløyta. Bæredistansen fra Mønevann til Fløyta er ikke mer enn 20-30 m kanskje, mao veldig kort.

Fløyta er et forholdsvis stort vann som er fint å utforske, her er det flere spennende avkroker og øyer. Også her er det mange fine telt-og badeplasser.

En liten badepause ved Røyrivann i Østmarka.

Videre sørover til neste vann som heter Røyrivannet så skal du gjennom kanskje det vakreste og trollske biten av turen, som heter Knurra. Da padler du mellom høye berg og trær som henger over vannet, en virkelig vakker passasje. Når du er gjennom den trange passasjen åpner Røyrivannet seg mot deg.

Ved Røyrivannet ligger også DNT hytta Røyrivannskoia, her kan du overnatte dersom du har booket på forhånd. Hittil på turen har det vært lite bæring og slit. Fra Røyrivannskoia kommer den første litt tyngre bæreetappen i det dere skal videre til Nordre Krokvannet. Bæreetappen er ikke lang, men noe bratt sti som ikke egner seg så meget til bæring gjør at dette blir en noe tyngre del.

Fremme ved Nordre Krokvannet er du virkelig kommet til Østmarkas hjerte, her starter nemlig Østmarkas naturreservat. Her inne er det en ekstra dimensjon over alt. Villere og enda mer eventyrlig. Nordre Krokvannet har også flere fine teltpasser.

Hit har det dessverre ofte blitt stopp for min del til vanns, men en kan fint også fortsett videre til Tappenbergvann, Midtre Krokvannet og Søndre krokvannet.

På nettsiden til Norgeskart.no kan du enkelt planlegge din neste padletur.

2. Vangen i Østmarka

Ved markastua Vangen skistue kan du også leie kano og starte padleturen din. Da starter du ved Mosjøen som er nærmeste nabo til Vangen skistue. Ved å trykke på denne  linken kommer du til Visit Oslo med priser over kanoutleie og kontaktinfo til Vangen skistue for å booke kano.

Foto: Henri Palm

Ankomst Vangen skistue: 

Det enkleste er å kjøre bil Bysetermåsan parkeringsplass på Siggerud i Ski kommune. Herfra følger du grusvei og eller sti mot Vangen, det er ca 3,5 km fra parkeringen ved Bysetermåsan til Vangen.

Med kollektiv kan du ta buss til Fjell bussholdeplass og ta beina fatt til Vangen.

Turbeskrivelse Mosjøen – Børtervann

Etter litt utforsking av Mosjøen og Luttjern fortsatte vi sørover i retning mot Raudsjøen. Mosjøen er et ganske stort vann så vi brukte også litt tid på å utforske og ikke minst ta noen badepauser underveis. Ved Raudsjøen måtte vi bære kanoen et kort stykke før vi deretter fikk padlet litt på Raudsjøen før den neste trilleetappen var i gang. Takka være tralla man får låne med kanoen på Vangen gikk trilleetappen lett.

Kartutsnitt fra vår padletur fra Vangen til Børtervann.

Børtervann – Østmarkas største vann

Foto: En vakker solnedgang nytes fra teltcampen i Børtervann.

Totalt trillet vi kanoen ca 1,5 km før vi sjøsatte den igjen i Børtervann. Børtervann er det største vannet i Østmarka med uendelig mange kriker og kroker å utforske med kano. Vi brukte like så greit resten av dagen på å utforske Børtervann og ikke minst å finne oss en fin telplass på en av øyene.

Når teltplassen var etablert og middagen var fortært prøvde vi også fiskelykka, uten større hell. Selv om det ble lite fangst, fanga vi hvertfall etter vår mening kanskje sommerens fineste solnedgang. Solnedgangen speila seg så vakkert i vannet at det ikke var lett å bestemme seg for hva som var vakrest å se på, himmelen eller vannet.

Når vi var helt sikre på at vi hadde fått med oss hele solnedgangen og fargeleggingen av himmelen konstanterte vi at det var kveld på oss også. Fornøyde med dagen var det bare å krype i posen på øya som var vår for kvelden.

Dagen etter ble ikke noe dårligere enn den første, men da måtte vi dessverre returnere til Vangen og hverdagen som sto for tur. Selv om vi gjerne alltid skulle ha vært lengre på tur, så var dette et perfekt lite helgeeventyr.

Bonustips til ekstra eventyrlystne turjenter

 

Et alternativ til kano for den eventyrlystne. Her fra Røyrivann i Østmarka.

I fjorårets hete under sommern 2018 var alle kanoene booket på både Losby og ved Vangen skistue. Jeg kriblet i både armer og ben etter å komme meg på tur, og aller helst benytte meg av vannsystemene som finnes i Østmarka. Og hva gjør en da om en ikke har hverken kano, kajakk eller packraft tilgjengelig?

Da bruker man det man haver. Er det noe vi har nok av her i husholdningen så er det pakkposer som tåler vann, og da mener jeg sånne ordentlig tykke pakkposer. Så det jeg gjorde da var å pakke alt jeg trengte for en dagsutflukt oppi to store pakkposer, mener de var 10 L i størrelsene hver.

I pakkposene hadde jeg med meg:

 • Ekstra jakke
 • Ekstra bukse
 • Badetøy
 • Håndkle
 • Skifteull
 • Jetboil
 • Kaffi
 • Anmarsjsko
 • Nistepakke
 • Bok(ja, man ska kose seg på tur)
 • Kamera
 • Mobiltelefon

Når jeg hadde pakket ferdig pakkposene så stappet jeg de i en storsekk som jeg har og la i veg på sykkel til Østmarka. I sekken hadde jeg også med meg en del med tau. Om jeg ikke husker helt feil, tror jeg faktisk at det var festetauene til Ticket to the moon hengekøya. Helt sikkert ikke helt innenfor med tanke på bruksområde, men jaja, må man så må man.

Med tau og to fulle pakkposer tråkket jeg meg til Mønevann ved Losby på sykkelen. Vel fremme ved mønevann ble det et kort skifte fra sykkeltøy til badetøy. Sekken og sykkelen ble låst fast og jeg og to store pakkposer la på svøm i Mønevannet. I begge pakkposene festet jeg tauet som jeg hadde løst knytt rundt min egen mage.

På Losbyvassdraget så det helt sikkert ut som en ny form for tømmerfrakt, men vet dere, det funket så sinnsykt bra. På grunn av oppdriften i pakkposene så kjentes det ikke tungt ut i det hele tatt. Jeg svømte Mønevann, videre til Fløyta, gjennom Knurra og helt til Røyrivannskoia. Underveis hadde jeg også en liten pause på ei øy som var akkurat stor nok for meg.

En liten lesepause på svømmeferden gjennom deler av Losbyvassdraget.

Du kan tro at kanopadlerene som padlet forbi måtte se to ganger, men så gøy det var. Etter min mening var det minst en like gøy opplevelse som å padle kano, siden du kommer helt på vannflaten. I tillegg er det naturligvis god trening.

Totalt svømte jeg 2 km den dagen, og det var igrunn nok. Men siden jeg hadde med joggesko i pakkposene trasket jeg heller stien og grusveien tilbake til Mønevann. Så i tillegg fikk jeg meg da et ekstraordinært eventyr og en fin rundtur i Østmarka. Og ikke minst, jeg fikk bada på den varme sommerdagen.

Dette må du tenke på hvis du skal gjøre tilsvarende:

 • Naturligvis om du er glad i og behersker.å svømme
 • Tenke på hvor du legger ut på en slik tur mtp båttrafikk og hvor langt unna land du er i tilfelle noe skulle skje
 • Test at pakkposene faktisk holder ute vannet. Mine holdt, ingenting var vått, men de er av ganske tykk type
 • Tenk på hvor kaldt det er i vannet og hvor langt du må svømme før du kan ta en pause. Evt bruk våtdrakt for å være på den sikre siden.
 • Ta med joggesko så blir det lett å gå dersom du plutselig vil avbryte
 • Og viktigst av alt, NYT eventyret

 

For å følge oss videre på små og store eventyr så kan du gjøre det på Instagram under @ida_en og @idahermans

 

 

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this