Vi bestemte oss for å dra til Island, men vi rakk aldri å planlegge turen særlig godt. Vi bestilte for liten bil til å komme oss inn til Landmannalaugar som var det eneste stedet vi hadde bitt oss merke til. Så da ble fjellturen gjort om til en kjøretur langs sørlandet. Ikke akkurat en nedtur det heller.

Med Island kan man rett og slett ikke ta feil, i hvert fall nesten ikke. Hver foss, hver hottur pottur, hvert landskap, som endrer seg drastisk fra halvtime til halvtime, er alt annerledes og fantastisk.

Her har du to turistattraksjoner verdt å se, to secret spots, og én insta-flopp.

Ikke alle 4-hjulstrekkere er store biler. Vår lille Suzuki Jimney <3

1. Secret Spot: Hrunalaug hotspring – en skjult liten perle

Lykken etter en iskald og forblåst natt ved Hekla.

Etter vår første natt på Island der vi nesten hadde regnet/blåst bort ved foten av Hekla, befant vi oss litt medtatte og rådville på en svært lokal bensinstasjon. Ikke kunne vi bestige Hekla fordi det var uvær, ikke kom vi oss inn til fjellandskapet Landmannalaugar som først planlagt på grunn av for liten bil. I ren desperasjon googlet jeg “Secret hottur pottur Iceland” og der dukket denne fantastiske lille hemmeligheten opp. 30 minutters kjøretur fra den svært lokale bensinstasjonen finner vi altså en liten eventyrverden. En varm kilde som tatt ut fra en scene i Game of Thrones. Vi tok med en colaboks og delte denne mens stormen hylte rundt oss og vi koste oss i et 40 graders naturlig badekar.

PS: Dette er privat eiendom så husk å ta med kontanter for å legge igjen en donasjon til eieren.

Et lite “badekaret” med utstikt utover dalen, og et større basseng bak som lå mer i le (noe som passet oss godt mtp relativt dårlig vær). Foto: Kristin Imingen Hansen

2. Secret spot: Nauthusagil – elvevandring

En lokal instagramfølger ga oss tips om denne hemmelige fossen der man må følge elven i en blanding av elvevandring og grottevandring i ca. 200 meter før du kommer til selve fossen.

Den underjordiske fossen etter 200 meter elvevandring i et juv. Foto: Kristin Imingen Hansen

Først så vi én foss. Der ble vi sittende i bilen og spise chicken nuggets. For mye folk. Vi så rett og slett ingen fordel ved å forlate bilen. 300 meter lengre bort fant vi en annen foss. Denne gikk vi ut av bilen for. Som om vi enda ikke hadde tatt den rød pillen og sett virkeligheten, syns vi denne var helt fantastisk . Ekstase-nivået steg i bratt kurve.

Høye på fosser  bestemte vi oss for å følge et instagramtitps som anbefalte en foss enda 300 meter lengre bort. Denne var dog litt mer gjemt og vi måtte på oppdagelsesferd for å finne den. Men dette var next-level foss. Nauthusagil er en foss gjemt i enden av en 200 meter lang elvevandring/grottevandring. Du blir garantert våt på beina, til tross for kjettingene som er lagt til rette for at du kan klatre langs fjellveggen ved elven. Rommet som åpner seg har et lite hull i toppen der det fosser ned vann som skaper en liten oase av en grotte rundt deg. Virkeligheten åpnet seg foran oss og den var vakrere enn vi noen gang kunne tenkt oss. Et nytt foss-nivå var nådd.

3. Skogafoss – turistattraksjonen du bare må gå litt dypere inn i

Under bildekanten står det rundt 100 personer og kikker opp på denne fossen. På toppen møtte vi kanskje 5 personer.
Dette er en klassisk turistattraksjon, men her vil jeg si det er en god grunn for det. Hvis du bare tar beina fatt, går trappene opp til toppen og fortsetter å vandre innover fjellet så rister du av deg 90% av turistene som står nede ved foten og ser på denne gigantiske fossen. For den er svær. Noe som er kult i seg selv. Men lenger opp ved elven er det også mang en fotomulighet.
Her skulle vi gjerne fortsatt å gå innover fjellanskapet.

4. Reynisfjara Black Beach – en av Island sine svarte strender

Det er ved fottenden av fjellet alle turistene står. Fordi det er nærmest pinnaklene og ikke minst en huleformasjon av spesielle steiner. Men stranda er laaang.

Nok en turistattraksjon, men som er så spesiell at man bare må se den. En fantastisk svart strand med fjellpinnakler i sjøen og store klipper.Det er dessuten en SVART strand. Og den er flere  kilometer lang så man kan fint bevege deg bort fra folkemengden. I hver ende er det pinnakler som står opp fra det intense havet. Bølgene som slår inn er så voldelige og store og du skjønner plutselig at du står på en vulkanøy midt ute i et verdenshav.

 

5. Insta-flopp: Fjadrarglufur

De to personene du ser på tuppen, hadde tydeligvis spesialtillatelse for å filme med drone. Vi måtte gå mange meter fra kanten.

Jeg vil si at på de fleste stedene på Island så overgår virkeligheten bildene, men denne dalen var dessverre unntaket fra regelen. Nok et insta-tips og google-søk senere så var vi på vei til denne siste attraksjonen på reisen vår. Dessverre så viste det seg å være et par hundre meter med tilrettelagt sti med oppsatte gjerder, slik at det føltes som en inngjerdet nasjonalpark. Jeg har full forståelse for at visse steder er så populære at de krever tilretteleggelse, men her ville jeg rett og slett anbefale å droppe å ta turen dit. Mulig sommersesongen byr på morsommere opplevelser med elvevandring nede i selve dalen, men å bare gå langs gjerdet på toppen anbefales ikke.

MEN vi fant selvfølgelig en nydelig teltplass like ved, så enden på visa var god <3

Til tross for at dette omtrent var første gangen vi så solen, og vår siste dag, var Island en av de mest magiske opplevelsene noengang!
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this