Senja er Norges nest største øy og ligger midt mellom de store turistattraksjonene Lofoten og Lyngen. Da er det ikke lett å stikke seg frem og i hvert fall ikke når toppene på Senja er litt lavere enn både Lofoten og Lyngen. Ikke får de noe drahjelp av alle turistene på Hurtigruten heller da ruta går på innsiden av øya der terrenget er flatt og kanskje noe kjedelig. Yttersida derimot er så sinnsyk rå at du blir bare stående og måpe når du kommer hit for første gang. Jeg påstår at hadde Senja ligget et annet sted, ville toppene og naturen på øya vært verdensberømt!
“Jeg påstår at hadde Senja ligget et annet sted, ville toppene og naturen på øya vært verdensberømt!”
Senja er ei fantastisk øy med sinnsyk rå natur. Øya er også kalt Norge i miniatyr.
Med rundt 50 topper på mer enn 750 meter er Senja et paradis for toppturer. Her stuper fjellene i havet og kneiser brått opp fra hvite sandstrender. Om vinteren og våren er ofte fjellene dekket av hvitt pudder. Senja har vært et ukjent paradis for vintersport, men har blitt mer og mer kjent de siste årene. Ofte rekker du både to og tre topper på en dag, noe som gjør øya til ett topptureldorado.
Fornøyde damer på toppen av Flobjørn. Panoramautsikt mot Senjas topptureldorado i nordvest.
Sist påske tok jeg turen sammen med mine gode venninner Silje og Gro. Siden ingen av oss var kjente på Senja leide vi oss guide. Fordelen med guide er at vedkommen har mye lokalkunnskap, kjenner godbitene og ikke minst kan gi oss førstehånds informasjon om snøforholdene. Dette er vel anvendte penger uansett hvilket toppturområde du velger å legge din ferie spør du meg. Mads Andreassen het vår guid. En knalltrivelig Senjaværing som driver guiding gjennom sitt firma Madspaatopp (facebook). Mads hadde masse lokalkunnskap og virkelig peiling på hvor vi kunne finne godbitene! Alt dette krydret med solid porsjon herlig nordnorsk humor og humør.
Å leie guide er vel anvendte penger uansett hvilket toppturområde du velger å besøke. Mads bidro med masse lokalkunnskap, førstehånd kunnskap om snøforhold og gode tips. Alt krydret med herlig nordnorsk humor og humør.
I løpet av fem magiske dager fikk vi en god smakebit på hva Senja har å tilby. I artikkelen under finner du tips til hvordan du reiser hit, hvor du kan bo og ikke minst, supre toppturer som vil gi deg mange magiske øyeblikk. Senja anbefales på det varmeste. Vi skal tilbake!
Enorme muligheter for spekatulære turer på Senja – vi skal tilbake!
Filmsnutt fra en av de magiske dagene vi hadde på Senja.
Turhilsen fra Guri
STORE HESTEN (874 moh)
Dette er en topptur uten anmarsj som har suveren utsikt og flere nedkjøringsalternativer. Turen starter fra en parkeringsplass i fjæresteinene og fra den 874 meter høye toppen er utsikten mektig. Fra parkeringen mellom Svarthola og Kvalvika følger du den nordøstvendte gryten opp til skaret mellom Store Hesten og Litje Hesten. Istedet for å gå inn på Litje Hestvatnet følger man den nordvestlige ryggen opp til toppkammen. Kammen fortsetter mot nordøst opp til toppen. En flott og forholdsvis enkel nedkjøring går ned den vestvendte snøflanken som starter med en renneformasjon i toppen noen meter sør for vestryggen hvor man kom opp. Før man kommer helt ned til Litje Hestvatnet må man skrå rundt nordover så man ender opp i skaret mellom Store Hesten og Litje Hesten. Herfra er det fin, lett kjøring ned til parkeringsplassen. Det finnes også flere brattere nedkjøringsvarianter.
GRYTETIPPEN (885 moh) / KEIPEN (938 moh)
Super utsikt fra toppen nordvest på Senja. Ser mot Senjahopen.
Disse to nabotoppene har et felles nedkjøringsalternativ og ligger i et område med flere av Senjas fineste toppturmuligheter og byr på variert skikjøring og flott utsikt. Mulighetene for å gjøre mange ulike varianter gjør dette til to spennende topper. Spesielt Keipen er kanskje en av de meste besøkte toppene på Senja. Fra parkeringen ved inngangen til tunnelen som går til Fjordgård ved Mefjordbotneidet og Mefjordvatnan Skrå rett nordover mot en liten topp som heter Daven (303moh). Toppen danner skaret innerst inne i Ørnfjorden mellom Barden og Grytetippen. Gå videre østover opp på en fortopp (588moh). Herfra kan man velge to veier opp, avhengig av hvilken topp som skal bestiges. Til Grytetippen følges ryggen rett nordvest over opp langs venstre side av den store sørvendte gryta mellom Grytetippen og Keipen og videre opp på selve toppen. Til Kneipen går det slakt oppover fra fortoppen på 588 moh og nord vestover under og forbi et par klippevegger med en renne midt i. Denne passerer du og følger så en sørvendt rygg inn i gryta, som går via en fortopp, rett nordover mot toppen av Keipen. Grytetippen og Keipen er lette å kombinere med hverandre via den korte traversen over ryggen/skaret mellom toppene. Et nedkjøringsalternativ følger samme rute som oppstigningen, men fra Keipen går en flottere nedkjøring ned de fine snøflankene i den sørvendte gryta og ned elvedalen til Mefjordvatnan. Etter gryta er det også mulig å skrå vestover via fortoppen på 588 moh og komme inn på samme rute som oppstigningen.
KVÆNAN – 964 moh
Sør på Senja ligger en mer unorsk topp med en rad pinakler langs toppkammen. Den mektige toppen er det tredje største fjellet på Senja og gir utsikt sørover mot Vesterålen. Den er moderat i vanskelighetsgrad og er tøffest mot toppen. Her er det mange nedkjøringsmuligheter mot nord-nordøst fra den østlige toppen. Turen starter på havnivå i Kvænanbukta og det er flere ulike ruter opp etter hvor bratt man vil gå. 71 grader nord har besøkt dette fjellet to ganger og det sier sitt!
Uansett hvilken topp du velger på Senja er storhavet nærmeste nabo.
LITJEMOA – 839 moh
Dette er en lett og veldig sikker tur som starter høyt over havet i et fjellpass. Om det er vått lengre nede er det ofte tørr snø der oppe. I det åpne skogsterrenget er det mulighet for mye fin skogskjøring selv på dager med dårlig vær, dårlig sikt og stor skredfare. Det pyramideforma nabofjellet Stormoa er et tøffere fjell å bestige. Toppen rager nesten 1000 meter opp fra fjordene rundt og er Senjas nest høyeste fjell.
SEGLA – 639 moh
Segla er en utrolig spektakulær fjelltopp på Senja.
Det store seilet som reiser seg stupbratt mellom Mefjorden og Øyfjorden ser nærmest umulig ut fra alle kanter. Dette er den mest populære sommertoppen på Senja. Mot vest har fjellveggen overheng og man kan sitte og dingle med beina over fjorden.
Oppstigningen går fra Fjordgård i øst og man kan kjøre sammenhengende på ski helt dit igjen på vei ned. Dette er ikke en lang tur, men det er en eksperttur med helninger opp i 35-40 grader.
HESTEN – 556 moh
Rå utsikt fra toppen av Hesten.
Nabotoppen til Segla, Hesten, er en enklere topp å bestige enn Segla. Utgangspunktet her er også Fjordgård. I starten følger man alpinanlegget og går opp i skaret mellom Hesten og Segla. Utsikten herfra er sinnsyk rå. Deretter traversere man over til ryggen og følger nord-flanken opp. Er det skredfare i området så bør man vurdere å snu i skaret da flanken har et lite parti med en helning over 30 grader. Utsikten mot Segla, storhavet og de spektakulære toppene er bare helt RÅ!
HUSFJELLET – 632 moh
Fantastisk utsikt mot Oksene fra toppen.
Parker ved kirka på Berg i Skaland. Følg skogsvei det første stykket gjennom skogen og drei etter hvert mot Sommardalhaugen. Følg ryggen til topps på Husfjellet. Det er en fantastisk utsikt fra toppen og man ser bla rett mot Oksene eller Djevelklørne som 71 grader nord kalte dem. Fra toppen har man flere alternative nedkjøringer mot bla nordvest og sør/sørøst. Helt veien er man omgitt av den magiske utsikten mot storhavet. Kombiner gjerne turen med å “stikke innom” Storbrusen også.
Silje legger en sving i pudderet ned fra Husfjellet med fantastisk utsikt mot storhavet.
FAKTA – SENJA:
Kart for området der jeg har market av alle toppene, plasser å bo samt nærmeste flyplass.
REISEN DIT: Det enkleste er å reise til Bardufoss og leie bil på flyplassen. Det er begrenset med lokal, offentlig kommunikasjon så bil er en nødvendighet.
OVERNATTING: Det er flere overnattingsmuligheter på Senja alt fra helt enkle rorbuer/campingplasser til Hotell. Jeg vil anbefale Hamn i Senja, Mefjord Brygge/Senja Logde i Mefjordvær. Disse plassene ligger på yttersiden med relativt kort avstand til toppturene. Andre plasser som kan være verdt å sjekke er Fjordbotn Camping, Steinfjord Havfiske, Eidebrygga Rorbucamping og Flakstadvåg Camping.
Idylliske Hamn på Senja.
NÅR: Den beste tiden for toppturer på Senja er februar, mars og april. Kystklimaet kan gjøre sesongen ustabil og gi varierende snøforhold. Det kommer vanligvis mye snø på toppene som er litt inn på øya. Været er ofte veldig bra på yttersiden av øya, selv om det er grått og regner lengre inn. Det er ofte bedre og mer stabile snøforhold her enn i Lofoten sier lokale som er kjent.
GUIDING: Mads Andreassen og Senja Lodge v/ Bernt Vidar Eilertsen tilbyr guiding.
MER INFORMASJON: I boka ”Toppturer i Norge” (Fri Flyt AS) er det et kapittel fra Senja. Kart for området kjøpes enklest på nettet.Su
Husfjellet <3
Takk for fin sak som får Senja-hjertet til å svulme. Boka i vedlagte lenke gir super informasjonen om Senja-turer. Den er blitt en “turbibel” selv for ei som er fra Yttersida. http://www.libris.no/content/view/full/1489
Tusen takk for det. Jeg ble helfrelst selv og kjøpte boken du sendte link til. Flott bok 🙂 Jeg skal tilbake!
Fantastisk område 🙂