Lofoten har en sjarm ulik alle andre steder i hele verden. De siste årene har turismen i Lofoten økt betraktelig, og etterspørselen etter aktiviteter, overnattingssteder og spiseplasser fortsetter å øke. Alle vil se og oppleve Lofoten, og barn er ikke lenger noen hindring.

Lofoten består av ville fjell, som på kartet ikke trenger å være mer enn 3-400 høydemeter, men som i virkeligheten kan by både på vanskelige traverser, livsfarlige stup og  krav om mye erfaring i fjellet. Dette  kan naturligvis by på hodebry for folk som ønsker å nyte den uendelig vakre utsikten som man ser på bilder i sosiale medier, og spørsmålene som renner inn er ikke rent få: hvilket fjell kan man gå med barn? Hvilket fjell kan man besøke hvis man har høydeskrekk? Hvilket fjell har best utsikt?

I samarbeid med Polarbrød skal jeg tipse om en flott tur med god, trygg sti og nydelig Lofotutsikt. Går man på tur med barn er det viktig å fokusere på å ha tid til lek og glede, bruk tid på veien og nyt omgivelsene og barnelatteren. Sørg for å pakke med sunn og næringsrik mat, og nok drikke. Polarbrød faller i god jord hos barn, kan smøres enkelt med godt pålegg som passer både store og små turgåere. Uansett alder er det viktigste med turen at man koser seg, veien er målet og betalingen er gode opplevelser. Men rosinen i pølsa er, nesten, alltid utsikten på toppen.

Jeg har valgt å skrive om Holandsmælen på Vestvågøy, en topp som ligger sentralt og lett tilgjengelig enten du kommer fra vest eller fra øst. Vestvågøy ligger midt i Lofoten, og består av litt mer overkommelige fjell for barn og nybegynnere enn fjellene helt i vest.

Holandsmælen

Lett og trygg tur på 1-1,5 time opp til 434 meter over havet.

En nydelig tur som et godt alternativ til Mannen og Veggen ved Haukland. Utsikten er like så god som utsikten fra Mannen. Stien er ikke merket på noe vis, men det er lett å finne veien opp da den er godt brukt.

Hvordan komme seg dit?

Holandsmælen er lokalisert nordvest på Vestvågøy, i nærheten av administrasjonssenteret Leknes. Kommer man fra vest tar man av mot Uttakleiv og Haukland rett etter Offersøy, ca. 5 kilometer fra Leknes sentrum. Holandsmælen er det “lille”, runde fjellet man kjører mot.

Kjør mot Uttakleiv, og parker på parkeringsplassen på høyre side av veien som du kommer til etter å ha passert Voie. Der kan du parkere, det er gratis og det er plass til flere biler.

Stien

På venstresiden av parkeringen, mot Vik og Haukland, er det en traktorvei som leder inn mot skogen. Etter noen hundre meter stopper traktorvegen ved ei jerngrind som må passeres, og da starter turen på sti. Nokså umiddelbart starter første stigning opp gjennom skogen på fin sti.

Etterhvert som skogen tynnes ut, er Holandsmælen tydelig å se. Følg den bredeste stien, og unngå å gå på de smale stiene sauene har tråkket opp. Store deler av turen går over ei stor slette, og der er det muligheter for mange lekestopp eventuelt pauser for litt påfyll av energi.

Ved foten av Holandsmælen er det lett å se stien som går opp mot toppen, den snører seg oppover på høyre side (mot Leknes) og det er bygd flere små varder på turen. De siste metrene er litt steinete, så unngå å gå utenfor stien. Prøv å memorisere stien den siste biten opp, da det er lett å gå feil på vei ned. Toppen er markert av stor varde. Toppen er ikke luftig, og det er ikke noe problem å ta seg en god, lang pause på toppen for å nyte utsikten over Vik og Haukland, Leknes, vestover mot Skottind, Offersøykammen, Stornappstind og resten av ville, vakre Lofoten.

På Instagram spurte jeg følgere om tips til fine toppturer for barn på Vestvågøy, og fikk tips om topper som: Eltofttuva, Ballstadheia, Smørdalskammen, Haugheia, Yttertinden, Gravfjellet på Ballstad, Bulitind og Guritind.

Noen skriver Mannen, Ryten og Nonstinden på Unstad også – men det er turer jeg vil påstå passer for barn som er vant med å gå i fjellet. Da det kan være både litt bratt, eksponert og til tider langt.

Alternativer til hva man kan gjøre med barn er blant annet Lofotr vikingmuseum på borg, ri på islandshesthest på Gimsøy, Stand Up Paddle med vår egen turjente Kari Schibevaag (enten på Flakstad eller på Sakrisøy), fisketur eller bading, lek og moro på en av alle de nydelige strendene Lofoten har å by på (Bunesstranda, Rambergstranda, Hauklandstranda, Utakleiv, Hovstranda, Rørvikstranda og Kallestranda).

PS! Jeg har i over ei uke ventet på et værvindu for å kunne vise dere hvor flotte turer man kan gå på som også barn kan mestre, men lavt skydekke, regn og vind har hindret meg fra å få frem hvor fint det er. Og det forteller jo bare at man bør ta hensyn til vær og vind, uansett om man har fire dager, to uker eller et helt liv til å tilbringe i Lofoten.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this