Nord i Møre og Romsdal, på grensen mellom Sunndal og Nesset kommune finner du Jordalsgrenda. Dette er et kjempe fint utgangspunkt for flere flotte, tøffe og gøyale turer. En godbit i denne godterposen er Åbittinden. Åbittinden rager med sine 1396 meter over havet og ligger midt på tiderekken mellom Trolltind og Blåfjellet. Toppen er mindre kjent enn nabotoppen Trollind, og er ikke så mye besøkt. Åbittinden kan by på morsom oppstigning som kan være lett utfordrende, og god nedkjøring, og er å anbefale på det varmeste.

Åbittinden byr på nydelig utsikt.

Ankomst

Fra Sunndalsøra følger man RV 62 mot Eidsvåg til Jordalsgrenda. Derfra tar av til bomveien: «Trolltindveien», som går oppover langs Jordalselva. Det koster 70 kr å passere bommen. En kan betale med cash eller vips. (ps, det kan være dårlig med telefondekning i Jordalsgrenda). Følg deretter Trolltidveien helt til du kommer til skiltet parkeringsplass.

Jordalsgrenda sett fra startspunktet. Du ser Ryssdalsnebba til venstre i bildet og Åbittinden bak til høyre i bildet.

 

Turbeskrivelse

Trolltindveien tar deg til over tregrensen, og gjør at starten på turen blir lekende lett og det er ingen anmarsj. Man ser toppen fra parkeringsplassen, og turen opp sier seg selv. Turen starter med svak helning oppover det første stykke, noe som gir en god oppvarming. Dette gjør godt til en nærmer seg foten av fjellet, og skal til med å legge brattere spor. Turen starter med at en holder seg lett sør for Vardhaugen, for så å sikte seg mot indre Trollbotnen. Derfra er det å traversere oppover ryggen som kommer til syne i nordvest.

Startspunktet.
På vei med retning mot indre Trollbotnen.
Utsikt rett imot Indre Trollbotnen, Trolltind rett frem i bildet og Åbittinden til høyre.
Fin og jevn stigning opp mot det siste partiet. Sunndalsfjorden i bakgrunnen.
Tinderekken med Trolltind til venstre, Åbittinden til høyre.
Lunch med utsikt rett i mot Trolltind.

Det siste stykke opp mot toppen er bratt, og helningsgraden ligger på 36-45 grader(!!!). Her ligger det ofte toppskavler, noe som kan gjøre det problematisk å komme seg opp. Her er det svært viktig med gode valg med tanke på vurdering av snø og skredfare, og valg av rute opp. En bør ha litt erfaring med dette for å kunne gå her. Det kan være kjekt å henge skiene på sekken, og eventuelt bruke stegjern og isøks de siste 50 høydemetrene. Når en har passert det bratte partiet, og kommet opp til ryggen er det bare sjarmøretappen igjen. Nå er det bare å følge ryggen sør-østover til du kan komme deg opp til toppvarden. Selve topplatået er relativ lite, og en får en luftig følelse. Utsikten er helt magisk!!! En har 360 graders utsikt over Romsdalsalpene, til Øksendalsfjella, Sunndalen, Tustna med mere. Her må utsikten nytes til det fulle. På toppen finner du postboks med turbok i.

På vei mot det bratte stykket opp mot ryggen.
Det er bratt og tungt det siste stykket.
De siste bratte meterne før toppryggen.
Nå kan en bare begynne å nyte siste innspurten.
Mann går mot toppen av fjellet Åbittinden.
Toppen i siktet.

TOPPEN

Nydelig utsikt mot Trolltind, Ryssdalsnebba, Øksendalsfjella og Skjorta.
Dette kan man like!
Romsdalsfjell tett i tett…
Utsikt mot Sunndalsøra.
Utsikt mot Eresfjord.

Retur

Returen går samme vei som opp, men det er alternative nedkjøringer for den mer vågale. Noen legger til og med ut rett fra topplatået.

Klar, ferdig, SKI:
Nydelig solnedgangshimmel på vei ned fra Åbittinden.

 

Pssst:

Det er mulig å gå traversen mellom Trolltind og Åbittinden. Dette er en tur som krever at en setter enkle sikringer, tar et par rapeller og bruker stegjern og isøks.

 

Kort om turen

Lengde: ca 9 km t/r

Høydemeter: ca 900

Tid: 3-5 timer t/r

 

Hvis du er interessert i flere turer med utgangspunkt i Jordalsgrenda se her:

Topptur til Trolltind, Sunndal

Topptur til Ryssdalsnebba

 

Følg meg gjerne på mine turer gjennom Instagram. Der finner du meg under navner: idakathrine 🙂 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this