Topptur til Eggenipa i Byrkjelo | Turjenter.no

Topptur til Eggenipa i Byrkjelo

I forbindelse med turjenters sommerturnè ble Eggenipa raskt et turmål høyt oppe på lista. Med sin spisse formasjon som stiger meiestetisk frem når man kommer til Byrkelo, er denne toppen et must for fjellfolk. Så nå er det bare å sette Eggenipa på "to-do" lista di i sommer.
Skrevet av: Team Ida
Publisert: 28.07.18

Turjenters sommerturnè fortsetter å utforske vakre Sogn og Fjordane. Denne ganger satte Team Ida kursen mot Eggenipa (Eggjenibba) ved Byrkjelo i Gloppen kommune. Dette er et karakteristisk fjell som er umulig å ikke legge merke til med sin spisse formasjon og flotte plassering mellom Våtedalen og Øvredalen.

eggenipa turjenter
Foto: Sylvia Kristine Willassen

eggenipa turjenter

Turen til den karakteristiske toppen som ligger 1338 moh byr på flere valgmuligheter. Du kan velge å gå opp fjellsida fra parkeringen i Øvredalen, eller du kan gå inn selve Øvredalen, eventuelt en kombinasjon av disse to. Vi valgte å gå opp fjellsida og ryggen, for så å gå Øvredalen på vei ned igjen.

Rundtur til Eggenipa via Øvredalen:

kart eggenipa
Trykk på bildet for å få nærmere beskrivelse av turen, kart og GPX spor på ut.no.

Ankomst: Fra E 39 sør for Byrkjelo tar du av mot Øvredalen. Her kjører du til parkeringen som ligger helt i enden av grusveien. Det er også skiltet mot Eggenipa i krysset, så det skal ikke være noe problem å finne fram til startpunktet.

Varighet: Man bør regne en 5-6 timer på hele turen. Skal du kun gå tur/retur Eggenipa tar det omlag 3-4 timer.

Lengde: ca 9,5 km på hele rundturen.

Stigning: 778 m.

Startpunktet fra Øvredalen:

På parkeringen får du lett øye på to stier, den ene går på en traktorvei innover Øvredalen, mens den andre går over ei bru og oppover ei bratt fjellside i retning Eggenipa og Våtedalen. Starten er også skiltet og stien er godt merket fra start til slutt.

Vi startet stigningen opp fjellsida med Eggenipa som første mål. Helt fra start merkes den bratte stigningen med både melkesyre og svetteringer. Til gjengjeld får man finere og finere utsikt til lenger opp i høyden man kommer.

Eggenipa teamida

Det siste stykke mot toppen er det lett klyving oppover ryggen. Ryggen er romslig og lite eksponert, så dette er en tur som passer for de aller fleste. Vi brukte vel omtrent 1t og 20 min til toppen som er på 4 km.

Toppen av Eggenipa 1338 moh:

eggenipa sogn og fjordane

På toppen er det bare å nyte utsikten over Jølster, Breim og ikke minst Jostedalsbreen. Her passer det også godt å ta seg en velfortjent pause, mens man fyller opp matlagrene til turen ned.

Turen ned via Øvredalen:

På toppen kan man velge å gå ned igjen samme vei eller man kan fortsette sørover mot Heggheimsvatnet og svinge ned i skaret til Øvredalen. Denne ruta er noe lenger, men er ikke så bratt som den andre. Turen videre er godt merket hele veien ned til parkeringen.

eggenipa turjenter

Det er verdt å bruke litt ekstra tid for å gå hele rundturen igjennom den vakre Øvredalen. Vi synes nesten dalen og turen ned var finere enn selve toppen av Eggenipa, så dette bør prioriteres!

eggenipa turjenter

eggenipa, øvredalen, turjenter

turjenter eggenipa øvredalen

Terrenget ned igjen er lett og fint. Det er også to vatn på vei ned, Støylsvatnet og Øvredalsvatnet, som man kan bade i. Kan love en forfriskende og herlig opplevelse.

Eggenipa teamida turjenter
Bading i Støylsvatnet.

turjenter øvredalen eggenipa

Eggenipa, øvredalen
Ny baderunde i Øvredalsvatnet.

Det er også mulig å gå turen via Øvredalen på vei opp til Eggenipa for de som ikke ønsker å gå så bratt. Turen blir da noe lenger, men det gjør vel lite når omgivelsene er så fine.

God tur fra Team Ida!

Følg oss gjerne på Instagram for flere turtips – @ida_en og @idahermans.

 
Dette innlegget handlet om:
ALDER: 28 & 26
BOSTED: Florø & Sveio
ANNONSE
Turjenter.no02.06.18
Turjenter.no21.08.18
ANNONSE
Turjenter.no04.06.18
ANNONSE
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.10.18
ANNONSE
Team Ida13.07.18
ANNONSE
Turjenter.no09.10.18
ANNONSE
Turjenter.no16.07.18
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this