For meg er det naturlig å se mot Setesdalen når jeg skal på topptur i Agder. Her finnes det mange muligheter. Dette er noen av dem:

Auersvasseggi, 1334 moh. og nordre Auersvasseggi, 1221 moh.:

Det går sommersti til Tjørnbrotbu fra Hovden. For å komme opp på nordre Auersvasseggi tar du av mot sør-øst. For å komme opp på Auersvasseggi (den høyeste av de to toppene som begge heter Auersvasseggi) bør du ha kart og kompass.

Storenos, 1198 moh.:

Toppturer i Agder, Storenos
Storenos. Foto: Maria Stray Homme.

Toppen av skiheisen på Hovden, en fin tur både med og uten ski! I vinter gikk jeg opp hit på fjellski, det er nydelig å kjøre ned igjen i fersk snø og uten spor. For dem som liker nedkjøringen best er det mulig å ta skiheisen opp og bare gå de siste høydemetrene. Utsikten fra toppen er upåklagelig også på sommerstid.

Sæbyggjenuten, 1507 moh.:

Sørlandets høyeste topp, som jeg har skrevet om i et tidligere innlegg. Parkering ved turiststien inn til Berdalsbu. Følg stien inn til hytta. Herfra må du bruke kart og kompass. Et alternativ er å følge skaret mellom Krensjarmonutan og topp 1246 inn i Slækjeskardet. Følg så vannet inn mot ytre Gjuvvatna, og deretter ned fjellsiden mot nordenden av vannet. Vad over mellom midtre og ytre Gjuvvatna. Gå mot bekken som renner fra vann 1235 til midtre Gjuvvatna. Gå på nord-vestsiden av ryggen som ligger på samme side av vann 1268. I godvær ser du toppen herfra. På toppen står en påle, som gjør at du kan skille den fra toppene rundt. Turen er på cirka 3 mil og skal kunne gjennomføres på 9 timer for en godt trent og fjellvant person (i følge ut.no).

Sæbyggjenuten, Toppturer i agder, Foto Bea Valand
Sæbyggjenuten. Foto: Bea Valand.

Rolvskvil, 1137 moh. (kulturminne):

Følg bispevegen innover mot Hovstøyl turisthytte fra Valle. Dette er en bratt stigning med mange høydemeter! Følger du stien kommer du rett til Rolvskvil kulturminne. Med denne toppen følger et sagn. Navnet “Rolvskvil” kommer av Rolv og kvil – sistnevnte av likkvil, som er steinringer hvor man kunne hvile likkister når man skulle bære døde over fjellene i tidligere tider.

Rolvskvil, toppturer i agder
Rolvskvil. Foto: Maria Stray Homme.
Sagnet om Tveitebøkjempen Rolv

Første del av navnet – Rolv – kommer av navnet på mannen sagnet handler om. Rolv skal ha vært en drapsmann som skulle slippe dødsdom dersom han overlevde en natt i likkvila natt til julaften. Den ligger på det høyeste, og mest værutsatte, punktet over Valle. Rolv fikk lov til å ta på så mange lag med klær som han klarte å ha på når han gikk opp til toppen (Johannes SkarGamalt or Sætesdal, band I, side 26). Etter å ha gått stigningen selv, i regn og ruskevær, kan jeg forstå hvorfor dette ble satt som en betingelse – at han måtte gå selve stigningen med klærne han skulle ha på for å overleve natten. Stigningen er bratt og tung. Rolv skal i følge sagnet ha hatt på seg syv lag med klær – han må ha blitt svett!

 

Himmelkvævristene, 1037 moh., (Telemark):

Toppen ligger strengt tatt i Telemark, men det er bare rett over grensa. Dette er en av mine favorittopper! Himmelkvævristene når du fra enten Torsdalsbu eller Hovstøyl turistforeningshytte (AAT). Det er ikke langt til Himmelkvævristene uansett hvilken av hyttene du går fra – begge hyttene ligger enklest tilgjengelig fra Telemarkssiden. Dersom du ønsker en lengre tur kan du gå Bispevegen inn fra Valle (samme sti som til Rolvskvil).

Himmelkvævristene, Toppturer i Agder
Himmelkvævristene, Telemark. Foto: Maria Stray Homme.

Robstadknuten, 485 moh.:

Ligger ved Bringsvær leirskole. Her er det bygget et utsiktstårn som gir deg utsikt i alle himmelretninger. Det er to måter å komme seg hit på; du kan enten velge å gå rundturen, eller du kan gå samme rute opp og ned fra leirskolen. Begge rutene er skiltet og merket.

Ropstadknuten. Toppturer i Agder
Utsiktstårn: herfra ser du ut til havet.

Den Omvendte Båt, 234 moh.:

En fin tur som mange kristiansandere bruker som søndagstur. Den er ganske velkjent og tilgjengelig fra Kristiansand sentrum. En fin topp å ha med på lista.

Svendsheia, 114 moh.:

Ligger ved Langenes. Dette er en kort tur som passer fint å ta med selv de minste barna på, som min far gjorde med meg og mine søsken da vi var små. Selv om det er kort vei til toppen får du en flott utsikt!

 

Ropstadknuten, Den Omvendte Båt og Svendsheia er de toppene som ligger nærmest Kristiansand, dette er ikke akkurat hva jeg kaller fjellturer. Man kommer ikke over tregrensa, men det er likevel topper.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this