Dersom du velger å tørke maten selv kan du spare mye penger på turmaten! Jeg startet med dette i fjor, og er fremdeles nybegynner på feltet, men jeg vil dele det jeg har lært. Det beste jeg har tørket til nå er løk. Det tørker ganske raskt og det er enkelt å tørke i ganske store mengder av gangen.

Alle foto: Maria Stray

Krasj-kurs i tørking (dehydrering) av turmat i ovn

  1. Bruk lav temperatur, ca. 50-70 grader
  2. Bruk varmluft
  3. Ha en tresleiv (eller liknende) i døråpningen slik at fuktigheten slipper ut
  4. Ha et godt øye til maten underveis slik at den ikke blir overstekt eller brent

 

Det tok meg en del prøving og feiling før jeg fant ut hvor mange grader og hvor lenge jeg skulle ha hver enkelt grønnsak i ovnen. Det er stor forskjell på saftig frukt og relativt tørre grønnsaker. Druer tar lang tid og sopp går raskt. Til nå har jeg ikke tørket kjøtt eller fisk, men dette skal i følge drevne turmattørkere ikke være noe mer hokus pokus enn å tørke grønnsaker. Det blir mitt neste steg i læringsstigen.

 

Tørket frukt er ideell tursnack

Jeg elsker tørket frukt på tur, mine favoritter er mango, banan og eple. Er det noe jeg savner på langtur så er det fersk frukt – da er tørket frukt en god erstatning. Banan er veldig enkelt å tørke, det får lav vekt og inneholder en del energi pr/gram. Jeg tørket også appelsin, dette fungerte best til te/smakstilsetning i vann, og ikke like godt som snacks – det ble litt beskt.

Foto: Maria Stray.

 

Foto: Maria Stray.

 

En god teblanding: tørket ingefær og sitron/appelsin – voilà en god te og en liten forkjølelsesbekjemper hvis du tilsetter litt pepper.

sitron og ingefær, dehydrert mat

 

 

Tørket mat på langtur

Til siste langtur tørket jeg gul løk, gulrøtter, sjampinjong, hvitløk og persille. Dette blandet jeg inn med potetmos og/eller couscous. I tillegg til litt krydder og det jeg kunne fange av fisk ble det et godt måltid. Couscousblandingen ble favoritten. I løpet av en av etappene under de 74 dagene jeg var på tur i sommer spiste jeg omtrent bare potetmos og havregryn i 10 dager i strekk, da jeg gikk tom for tørkede grønnsaker og ikke fikk fisk. Jeg ble mildt sagt veldig lei av potetmos – posepotetmos attpåtil. Sørg for å ha med nok mat.

turmat
Dette ser ikke særlig appetittvekkende ut, men det smaker bra. Dessuten – nesten alt kan fikses med allround krydder.

 

God tørking!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this