Høsten er her… Tiden med den gode, friske, spisse lufta, og tiden da naturen pynter seg med verdens vakreste farger.

img_4867_edited-1
Høstfarger <3

Høsten er en fantastisk tid for fotturer. Et pluss med høsten er at en også ofte slipper disse småkrypene, som har en tendens til å bite seg fast på meg. Det finnes mange vakre plasser som en kan ta høstturer i. Men jeg har nå tenkt å skrive med Storlidalen som utgangspunkt for høstturen. Storlidalen er en nydelig dal helt sør-vest i Sør-Trøndelag fylke, og er en del av Trollheimen. For å komme hit følger en FV 70 fra Oppdal, og vestover i ca 25 km. Når en kommer til Lønset, svinger en av mot Storli. Deretter er det ca 20 km til en kommer innerst i dalen, ved Storli gård. Her er det et eldorado for turer både på sommer, høst, vinter og vår. Disse tre turene er bare et forslag til turer i området her. Men jeg synes at disse er de fineste turene innerst i Storlidalen, der de ligger på rekke og rad, og ikke så langt fra hverandre. Men samtidig gir disse turene forskjellige utsikter, og har hver sin sjarm!

 

Det finnes flere overnattingsmuligheter i Storlidalen bla. Bortistu lengst inn i Storlidalen, sette opp telt, eller innsjekking ved den koselige Bårdsgården, som er en DNT hytte.  Herifra er det bare å ta bena fatt, og oppleve den flotte naturen som omkranser dalen. Det er en stor parkeringsplass ved Storli gård, der en må betale 50 kr pr dag. Jeg kan med hånden på hjerte anbefale en helg, eller det å tilbringe et par dager i dette området.

Storlidalen fra Ångardsvatnet.
Storlidalen fra Ångardsvatnet.

 Høa, 1188 m.o.h.

 

idakathrine_storli8

Høa er toppen du ser rett frem i vest når du parkerer ved Storli gård. Herifra er det bare å ta bena fatt å gå på anleggsveien til Tovatna, for deretter å ta av fra veien etter ca 1,5 når et skilt merket Høa kommer tilsyne. Deretter er det flott sti hele veien til toppen. Det er en slakk sti som krongler seg oppover til topps. Det siste stykket, er litt brattere. Fra toppen er det nydelig utsikt ned mot Tovatna, Todalen, Storlidalen, Innerdalen og ikke minst Storlidalen som ligger rett ned for dine føtter. I nord ser du Storbekkhøa, Tohatten og Neådalssnota. I sør glitrer Okla over Ångårdsvatnet. Utsikten er nydelig, og det er toppen også. Det er postkasse med bok på toppen. En meget lettgått og tipptopp topptur!

 

Turen er ca på 10, 5 km

Høydemeter: 600 m.

Tid: 2-3 timer t/r.

Høa til høyre i bildet.
Høa til høyre i bildet.
Fra toppen av Høa, Nord- Vest. Todalen i sikte!
Fra toppen av Høa, Nord- Vest. Todalen i sikte!
Nydelige fjell med melis på toppene. Tovatna rett fram, Storsalen og Innerdalsporten.
Nydelige fjell med melis på toppene. Tovatna rett fram, Storsalen og Innerdalsporten.
Fantastisk utsikt mot Storlidalen på vei opp til Høa. Okla glitrer til venstre i bildet. Ångardsvatnet i midten.
Fantastisk utsikt mot Storlidalen på vei til Høa. Okla glitrer til venstre i bildet. Ångardsvatnet i midten.

 

Storbekkhøa 1504 m.o.h.

 

Utsikt fra toppen, nord-vest.
Utsikt fra toppen, nord-vest.

Stobekkhøa er kanskje en av de mest kjente toppene i Storlidalen. Turen starter ved Storli gård, eller evt fra Bårdsgården. En starter turen med å følge anleggsveien til Tovatna i ca 1 km, til et stort skilt merket Storbekkhøa. Her starter en godt rødmerket sti. Turen går først igjennom bjørkeskogen, men med en gang en kommer over tregrensa får en flott utsikt mot Innerdalsfjella, Tovatna og Storlidalen. Det er fin rødmerket sti hele veien til toppen, som slynger seg med svak helning hele veien mot toppen. Det er kun det siste stykket som er litt brattere.  På toppen får man en fantastisk utsikt! Den er helt nydelig. En får 360 graders utsikt til både Gjevillvassdalen, Storlidalen, Todalen og utsikt mot kjente Storsalen og Innerdalen. Det er nydelige fjell så langt øyet kan se. På toppen er det kasse med gjestebok i. Returen kan gå samme veien som opp, men om en ønsker å lage en rundtur av det, så er dette fult mulig. Det gjorde vi. Men dette er en umerket løype, med utgangspunkt nord-vest for toppunktet Storbekkhøa, til skaret mellom Storbekkhøa og Halsbekkhøa. Deretter siktet vi oss mot Halsbekktjønna, for deretter til Halsbekkdalen der en etter hvert kommer inn på en rødmerket sti fra Gjevillvatnet. Så er det bare å følge stien ned til Storli eller Bårdsgården. Anbefaler å bruke kart for å ta denne turen.  Det er variert terreng, og en del myr.  Men en ferdes i et vakkert område, så det er verdt å bli litt våt på sokkene!

Turen til Storbekkhøa er også populær tur for stisykkel, og kan også være fin på ski.

Turen er på ca 13 km t/r

Høydemeter: 890 hm

Tid: ca 5 t t/r

Akkurat kommet ut av bjørkeskogen, en ser så vidt Storbekkhøa bak i bildet.
Akkurat kommet ut av bjørkeskogen, en ser så vidt Storbekkhøa bak i bildet.
Lang lang rekke.. Den spreke jobbgjengen min på tur.
Lang lang rekke.. Den spreke jobbgjengen min på tur. Storbekkhøa i sikte!
Det er viktig med gode pauser.
Det er viktig med gode pauser.
Utsikten er rå hele veien til topps!
Utsikten er rå hele veien til topps!
Utsikt mot Todalen.
Utsikt mot Todalen.
Unni nyter utsikten til det fulle.
Unni nyter utsikten til det fulle. Retning mot Innerdalen.
Utsikt nord-vest. Snota i bakgrunn.
Utsikt nord-vest. Neådalssnota i bakgrunn.
Gjevilvatnet til venstre og Ångardsvatnet til høyre.
Gjevilvatnet til venstre og Ångardsvatnet til høyre.
idakathrine_storli33
Storbekkhøa til venstre bak i bildet. Vi gikk returen gjennom denne dalen, for så å komme på stien som går fra Gjevillvatnet til Bårdsgården.

 

Innerdalsporten

 

idakathrine_storli17

Dette er en tur som gir deg fantastisk utsikt som belønning. Turen kan enten starte ved Storligård, eller fra Bårdsgården, og en har deretter valget om å følge sti eller grusvei det første stykket. Jeg synes det er mye hyggeligere å gå på fin rødmerket sti, så det var det vi valgte. Stien og grusveien møtes uansett ved Tovatna, men derifra er det kun sti over til Innerdalen. Det er fult mulig å gå over til Innerdalen, men da vi ikke hadde mulighet eller tid, til å gå fra hytte til hytte, så nøyde vi oss med å gå til innerdalsporten, for å få et glimt av herligheten som ligger der nede i Innerdalen. Noe som for så vidt også er veldig verdt sin tur. (Jeg har skrevet et blogginnlegg tidligere ifra Innerdalstårnet, om du er interessert i å lese det..) Det er en flott sti, med variert terreng, med svak stigning helt frem til toppen av Medskaret (på ca 1000 høydemeter), der deler stien seg i to. Stien til høyre går mot foten av Kringlehøya og langs langvatnet før du går ned til Innerdalen. Stien til venstre går rett ferm og mot Innerdalsporten og ned mot Innerdalen. Dette var stien vi valgte, og vi ble belønnet med en magisk utsikt mot Storsalen og Innerdalen. Dette er en tur som må nytes, og det anbefales å ta mange flotte pauser i dette nydelige området. Turen egner seg også som sykkeltur om en har terrengsykkel/stisykkel, eller så kan en sykle halve veien, og ta bena fatt der grusveien slutter.

Pssss: Er været fint er det enda sjanse for å ta årets siste bad. Det er en nydelig sandstrand ved Tovatna.

Lengde: ca 20 km t/r

Høydemeter: Ca 400 hm.

Tid: ca 5 timer t/r.

På den rødmerkede stien fra Storligård.
På den rødmerkede stien fra Storligård.
Nydelig utsikt!
Nydelig utsikt!
Alltid viktig med en liten kosepause på tur.
Alltid viktig med en liten kosepause på tur.
Jeg gikk en tur på stien....
Jeg gikk en tur på stien…. Flott sti i variert terreng.

idakathrine_storli15

Innerdalsporten.
Innerdalsporten.
idakathrine_storli1
Her er det bare å nyte utsikten mot Innerdalen. Storsalen til venstre i bildet. Innerdalstårnet bak i bildet.
Loke i tet, på vei tilbake mot Storlidalen. Tovatna i front, Høa til venstre.
Loke i tet, på vei tilbake mot Storlidalen. Tovatna i front, Høa til venstre.
NYYYDELIGE TROLLHEIMEN!
NYYYDELIGE TROLLHEIMEN!
Nydelig sandstrand ved Tovatna.
Nydelig sandstrand ved Tovatna.

idakathrine_storli21

 

 

Pssst: Følg meg gjerne på mine turer gjennom Instagram under navnet idakathrine

2 thoughts on “Tre fine høstturer med Storlidalen som utgangspunkt

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this