Sør-øst i Jotunheimen finner en et fjellområde som heter Hurrungane. Hurrungane har flere alpine topper og det er vill, rå norsk natur på sitt beste! Her kan en kose seg i en skikkelig fin lekeplass. I Hurrungane finner du 23 topper over 2000 m.o.h, og det er flere topper som kun kan nås ved klatring eller brevandring. Men det finnes også flere topper som er lettere å nå. Alt dette bidrar til at Hurrungane er et eldorado for de som liker alpint og vakker natur i verdensklasse. Det er mektige fjell, som gjør en målløs!

Bare et ord å si: MEKTIG!
MEKTIG natur!!!

I løpet av første del av mai bruker som regel fjellovergangene over Sognefjellet og Årdal å åpne. Dette gir lettere tilgjengelighet for flere til disse diamantene av noen fjell. Snøen ligger ofte lenge her, og kan få en god forlengelse av vinteren.

En føler seg liten i en slik natur.
En føler seg liten blandt slike fjell…..
.... Og så blir man hoppende glad....
…. Og så blir man hoppende glad….

Det er mange fantastiske topper en kan bestige i Hurrungane. Jeg har i dette innlegget tenkt å skrive om tre fine, og relativt «lette» turer en kan ta der på vinters tid, med toppturutstyr. Turene kan lett la seg kombinere med avanserte nedkjøringer, rennekjøring, og tinderangling. Alle turene gir en helt magisk utsikt, og leken nedkjøring. Jeg beskriver med et utgangspunkt fra Turtagrø. Turtagrø er et flott høyfjellshotell som ligger midt i smørøyet.  Det finnes flere muligheter for overnatting ved Turtagrø, alt fra finere standard på selve fjellhotellet til enklere overnatting i Sveitservillaen, eller overnatting i telt. Det serveres nydelige frokoster og tre retters middager ved turisthotellet. Ved Turtagrø kan en få kjøpt kart over området, og de som jobber der er alltid informert om vær og føre. Bruk de godt!

 

De tre toppene jeg har tenkt å beskrive er: Dyrhaugstinden, Lauvnostinden og Store Soleibotntinden. Disse tre ligger som perler på en snor vestover fra Turtagrø.

 

(Nordre) Dyrhaugstinden (2100moh)

 

Helt grei lunchutsikt!
Helt grei lunchutsikt fra Dyrhaugstinden.

Fra den store parkeringsplassen ved Turtagrø, starter turen ved å krysse en elva Helgedalselv, over en bro. Etter broen går en litt innover dalen (Skagastøldalen), før en sikter seg mot Øvre Dyrhaug(1435 moh). Deretter går turen på en god og bred rygg hele veien frem mot de siste 100 høydemeterne. Her smalner ryggen opp mot toppvarden ved Nordre Dyrhaugstinden.

Fra startspunktet.
Fra startspunktet.

idakathrine-hurrungane29.

På vei ryggen opp!
På vei ryggen opp!
Dyrhaugsryggen i front, og den fine flanken til Lauvnostind i bakgrunn.
Dyrhaugsryggen i front, og den fine flanken til Lauvnostind i bakgrunn.

På toppen av Nordre Dyrhaugstinden er det postkasse med bok i. Utsikten herfra er helt fantastisk. En får en nydelig utsikt til alle de fantastiske toppene i nærheten, og fjell så langt øyet kan se. Det er bare å sette seg ned og beundre!

Toppen av Nordre Dyrhaugstind.
Toppen av Nordre Dyrhaugstinden.
Store Dyrhaugstind til venstre i bildet og mektige "Storen" (2406 moh) rett i front.
Store Dyrhaugstinden til venstre i bildet og mektige “Storen” (2406 moh) rett i front.
Fjell så langt øye kan se!
Fjell så langt øye kan se!
Laaaangt og bratt ned....
Laaaangt og bratt ned….

Fra toppen av Nordre Dyrhaugstinen kan en gå videre til Store Dyrhaugstindane(2150 moh). Turen går på en smal rygg. Trygg bestigning av Store Dyrhaugstind krever sikringsmidler som tau, stegjern og isøks!

En kommer seg hit, men ikke mye lengre uten sikringsutstyr....
En kommer seg hit, men ikke mye lengre uten sikringsutstyr….

 

Retur går samme vei som opp, men ryggen er bred og god, så en kan finne flere alternative returer.

 

OBS: Skavler på toppen, hold deg på sikker grunn. Skavler er og blir farlige! Hold trygg avstand!

Noen av skavlene en kan se langs Dyrhaugsryggen.... Vær forsiktig!
Noen av skavlene en kan se langs Dyrhaugstinden…. Vær forsiktig!
Klar for nedturen, Storen i bakgrunnen.
Klar for nedturen, Storen i bakgrunnen.
Lykkelig på vei ned :)
Lykkelig på vei ned 🙂

Fakta om turen:

Tid: ca 4-5 timer t/r

Lengde: 5,5 km

Høydemeter: ca 1200 høydemeter.

 

Lauvnostinden (1950 moh)

 

idakathrine-hurrungane16

For å spare litt anmarsj kan en kjøre fra Turtagrø i retning Årdal, og parkere langs veien når en sikter seg inn på vestsiden av Ringsdalen. Obs: det er ofte høye brøytekanter, noe som kan gjøre det vanskelig å komme seg opp fra veien. Når denne brøytekanten er besteget (noe som nesten kan være verre enn å nå selve toppen), så gjelder det å sikte seg inn mot Ringsnonhaugen(1212 moh). Fra Ringsnonhaugen går turen mot Lauvnosi (1374 moh), og der starter den gode, brede flanken som fører en helt til topps. Det siste stykke kan være avblåst, og det er rimelig smalt der oppe, så det kan være lurt å ta av seg skiene og gå det siste stykket til fots.

På vei opp mot Lauvnosi.
På vei opp mot Lauvnosi.
På vei mellom Lauvnostind og Soleibotntind. En kan lett slå sammen disse turene, uten å ta traversen. Men det krever litt ekstra krutt i bena, da det blir en del høydemeter.
På vei mellom Lauvnostinden og Soleibotntinden. En kan lett slå sammen disse turene, uten å ta den spenstige Soleiebotntraversen. Men det krever litt ekstra krutt i bena, da det blir en del høydemeter og litt anmarsj mellom fjellene.

På toppen er det en varde, og en vanvittig utsikt! Fra varden smalner eggen sørover mot Soleibotntinden. En kan fortsette langs eggen mot Nordre Soleibotntind og Store Soleibotntinden (Soleibotntindtraversen), men dette er en krevende tur, og en trenger fult sikringsutstyr.

idakathrine-hurrungane1

Soleibotntindtraversen i front, med Store Ringstind til venstre i bildet, og Store Soleibotntind til høyre.
Soleibotntindtraversen i front, med Store Ringstind til venstre i bildet, og Store Soleibotntinden til høyre.
Toppeggen til Lauvnostind.
Toppeggen til Lauvnostinden.

Psssst: En del lokale kaller toppen for nordlige Soleietind. Kjært barn har mange navn.

Hvis en er litt vill i fletta, og er svært komfortabel på ski, er visstnok Lauvnosrenna en fin lekeplass for den uredde.  Men vær forsiktig folkens! En anbefaler da at en går opp renna.

 

Returen går samme vei ned, og en kan få veldig fin nedkjøring. Ofte er det god snø langs flanken.

Fakta om turen:

Tid: 4-5 timer

Høydemeter: 900 hm.

 

Store Soleibotentinden (2083 moh.)

 

For en utsikt!
For en utsikt!

For å få lettest mulig tilgang til Store Soleibotentinden, kan det lønne seg å kjøre ca 10 km fra Turtagrø, i retning Årdal( Årdalsveien). Et fint sted å parkere er ved brua over Tverrelvi. Herfra ser en ryggen som en skal følge til topps. Det er fint å sikte seg inn mot Bukkanosi på 1674 moh, for så å følge vestryggen til topps.

 

Vestryggen er bred og fin, og gir trygg atkomst til toppen. Det siste stykket opp mot toppen er ofte avblåst og litt hardt, så mange velger å legge igjen skia her.  Når en kommer opp den siste seige stigningen, flater toppen ut. Selve toppen ligger et godt stykke inn, men er synlig ved hjelp av en liten varde. Topp-platået er i motsetning til de andre toppene nokså stort. På toppen blir en på nytt slått i bakken av en fantastisk utsikt. Norge er vakkert folkens!  Returen går samme vei opp som ned, men en kan få litt heftige svinger langs nordsiden. Men vær obs for snø- og skredfarer.

I bollen nord for Soleibotntind.
I bollen nord for Store Soleibotntinden.
Opp ryggen, nydelig utsikt i alle retninger.
På vei opp ryggen, nydelig utsikt i alle retninger.
Alle mann har tatt av seg skia, og hele vestryggen til Soleiebotentinden er i syne.
Alle mann har tatt av seg skia, og hele vestryggen til Soleiebotentinden er i syne.
Siste stykket opp mot toppen. Lagt igjen skia for tryggere ankomst.
Siste stykket opp mot toppen. Lagt igjen skia for tryggere ankomst.
Austanbottstindane i front.
Austanbottstindane i front.
Introduserte mor og far for Hurrungane.. De likte det godt for å si det sånn!
Jeg introduserte mor og far for Hurrungane.. De likte det godt, for å si det sånn!

idakathrine-hurrungane6

Nydelig utsikt mot Dyrhaugsryggen, Skagastøltindane og Storen.
Nydelig utsikt mot Dyrhaugstindane, Skagastøltindane og Storen.

Fakta om turen:

Tid: 4-5 timer t/r

Høydemeter: 800 hm

 

 

OBS: En må huske på at dette er alpine fjell, og alle har  flere potensielle farer som slike områder fører med seg. Det er bratte sider og skavler. En må alltid vurdere vær, snø og skredvarsler før en legger ut på tur. Ha respekt for fjellet! Fjellet gir og fjellet tar. Men når en tar gode vurderinger, forehåndsregler, og er forsiktig, så er dette en av Norges råeste lekeplass! – I hvert fall om spør du meg!

 

 

Følg meg gjerne på mine turer på Instagram under navnet idakathrine

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this