Tungtvekter går lett | Turjenter.no

Tungtvekter går lett

Skrevet av: Bodil Dorothea Gilje
Publisert: 18.11.18
ANNONSE
Innlegget er i samarbeid med Helsport

60 liter mindre plass og 15-20 kg lettere sekk. Jeg fikk lyst til å prøve en litt annerledes telttur enn jeg pleier. Jeg drar som oftest enten på såkalt «glamping» eller på bushcraft-tur med bare tarp. Denne gangen dro jeg på telttur med 40-liters-sekk, og lot 100-liters-sekken bli hjemme.

Ja. Jeg blir ofte beskyldt for å drive med «glamping» – altså «glamorøs camping». Personlig synes jeg min form for telttur burde være standard – med toastjern, ullpledd, reinskinn, varmeflaske, juletrelys og det lille ekstra man trenger for å gjøre det bittelitt mer koselig der ute i den mørke skogen. Som tross alt kan være litt skummel innimellom – selv om man tilsynelatende har kommet over angsten for mørket som en gang var der. Men, jeg skal ærlig innrømme at de turene jeg tar i den andre enden av skalaen – med tarp, reinskinn, kaffekjele og havregrøt er ganske unike og fantastiske. Ikke bare blir sekken lettere, men det går omtrent dobbelt så fort å pakke – og jeg får en enda nærere kontakt med naturen.

Jeg bestemte meg for å dra til mitt favoritt-skogområde, et par timer fra Oslo. Helt alene. Eller, bamsen Ronja på et halvt år var selvsagt med. Normalt, uansett om jeg skal på én eller fem netter i skogen, pakker jeg i en 100 liters-sekk. Nå brukte jeg en Helsport Snota X-trem 40 liter(!). Planen var å være ute i to netter, men Ronja fikk dessverre influensa og 39 i feber, så turen måtte kortes ned litt. Allikevel var jeg veldig spent på om jeg i det hele tatt ville få plass til det aller viktigste.

På denne tiden av året begynner det å bli ganske kaldt om natta. Og jeg, som sover i ekstrem-vinterposen min omtrent hele året (i tillegg til varmeflaske…) fikk derfor teste den nye vinterposen som Helsport lanserer nå i november: Rago Winter Superlight Lady. En superlight vinterpose?! Jeg skal innrømme at jeg var veldig skeptisk, og fikk skvist inn varmeflaska innerst i sekken, sånn i tilfelle. Denne posen skal tåle -11 C for kvinner og veier kun 1.10 kg og blir bitteliten når den er komprimert. Det høres jo faktisk litt for godt ut til å være sant.

Med meg på denne turen hadde jeg (i en fullstappet 40-liters-sekk):
– telt: Helsport Reinsfjell Superlight 3
– sovepose: Helsport Rago Winter Superlight Lady
– oppblåsbart liggeunderlag (downmat)
– gassbrenner
– gass
– vannflaske
– kaffekjele og kaffe
– skje, frokostbolle og kaffekopp
– en liten bok
– to frysetørka måltider
– to poser havregrøt (de var små)
– en melkesjokolade
– en pose kakao
– reinsdyrpølse
– enkelt førstehjelpsutstyr
– toalettpapir og antibac
– tannbørste og tannkrem
– hodelykt
– 0,5 kg hundemat og vannskål
– tursag
– teltlykt
– i tillegg til det jeg hadde på meg av klær: ullongs, ullsokker, en tykk ullgenser, dunjakke, lue og hanske
– reinskinn (det er som en trøsteklut for meg – jeg kan ikke reise på tur uten!)

Ting jeg savnet, men fint klarte meg uten:
– mer sjokolade
– lefser
– ekstra klesskift
– powerbank til mobilen
– kamera
– toastjern
– masse ekstra mat
– hodepute
– mer snacks og go’biter til Ronja
– langline til Ronja
– Whisky

Det tok meg under en halvtime å pakke. Sekken veide knappe 10 kg(!) og det var en sann fryd å tusle utover i skogen – laaaangt fra folk. Hele kvelden, i mørket, ble tilbragt ved et deilig tyribål med kakao og den lille boka til Torbjørn Ekelund. Det var alt jeg trengte.
Skeptisk som jeg er, til tider, og redd for å fryse og sove dårlig, fylte jeg opp varmeflaska som jeg hadde smuglet med meg i den bittelille sekken. Men! Jeg puttet den ikke i soveposen. Jeg la den bare i teltet, ved siden av senga, sånn til nødbruk, hvis jeg skulle bli liggende der i denne superlette posen og fryse hele natta.

Soveposen, som var omtrent på størrelse med liggeunderlaget da det var pakket ned, er laget av dun – dun isolerer ofte bra og tar liten plass. Denne natten var det omtrent 0 på gradestokken. Ikke en kald vinternatt, men kaldt nok til at jeg normalt sover i en polarsovepose som skal tåle -20-30 grader.
Jeg kan med hånden på hjertet si at det er lenge siden jeg har sovet så tungt og godt i en så «liten» sovepose, helt uten å fryse. Jeg sov som en stein. Posen var godt snurpet igjen i halsen og holdt godt på varmen hele natta. Jeg må innrømme at jeg ble mektig imponert. Varmeflaska ble liggende på siden helt til morgensola vekket meg kl.11 dagen etter (ok, formiddagssola).

Varmeflaska ligger urørt på siden og jeg våknet utvilt, varm og god!
Morgenstund laaangt ute i skogen.

Etter en lang frokost (i sovposen) og en vel så lang for- og ettermiddag pakket jeg ned det lille jeg hadde med meg og trasket ut av skogen igjen. Det er jo utrolig deilig å pakke sekken når det ikke er tusen ting som skal dyttes ned og innimellom. Kanskje blir det litt flere «minimalist-turer» på meg fremover, men med telt. Ikke bare i bushcraft-ånden. Jeg kommer i alle fall til å benytte meg av den bittelille soveposen som varmer såpass godt og den bittelille sekken flere ganger:)

Det er enkelt å pakke ned utstyret når det kun er det mest nødvendige som er med.
Alt jeg trengte i en liten 40-liters-sekk.
For en fin tur det var! Jeg skulle gjerne vært ute i flere dager. Det eneste jeg hadde trengt ekstra var noen poser til med havregrøt og middag:)
 
Dette innlegget handlet om:
ALDER: 36
BOSTED: Lørenskog
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this