Turskøyter og isvett

Hva er egentlig turskøyter, og når vet man om isen er trygg?
Skrevet av: Team Ida
Publisert: 31.01.17

Turskøyter er muligens den nye vintersporten når snøen uteblir men kulda biter i. Turskøytene er aktiviteten som får deg ut av sofaen på den svarteste vinteren og inn den vakre naturen.. Nærmest lydløst kan du gli fra vann til vann i en overraskende hastighet mens du nyter det naturen har å by på.

TurskøyterFoto: Henri Palm. Bare så det er sagt, hjelm er kanskje ikke så fancy på skøyter, men den gjør jobben sin om du skulle bli litt overivrig og ufrivillig ha et nærmøte med isen.

Vinteren så langt i 2017 og slutten av 2016 har ikke gitt Østlandet merkverdig med snø som vi kan boltre oss i. Men det betyr ikke at det ikke finnes gode alternative måter å komme oss ut i naturen på. Turskøyter er et godt alternativ mens vi venter på snøen for de som kjenner trangen til å trekke ut mot den frie naturen.

Turskøyter – Hva er det?

I Sverige og Finland har allerede denne sporten blitt nokså stor, og det ser ut som den er voksende i Norge også. Vi alle husker vel gleden som små av å suse rundt på islagte vann i de kalde vintermånedene. Forskjellen fra barndommen når man suste rundt på skøyter og til nå i voksenalder og gjøre det samme er at jeg har skjønt at man ikke trenger å gå i sirkel på det samme vannet.

Forskjellen fra barndommen når man suste rundt på skøyter og til nå i voksenalder er at jeg har skjønt at man ikke trenger å gå i sirkel på det samme vannet.

Turskøyter

Spesielt her på Østlandet så er vi så heldig å ha noe som heter Losbyvassdraget som starter ved Mønevann i Lørenskog. Her kan du spenne på deg skøytene og krysse Østmarka på langs med skøyter og ende opp i Enebakk. Riktignok må du av og på med skøytene noen steder for å komme til neste vann, men distansene med gåing er relativt korte.

Denne turen er fullt mulig å gjøre på en dag og er bare et av eksemplene på langturer man kan gjøre på skøyter.

TurskøyterFoto: Henri Palm

Noen lurer kanskje på hva turskøyter er. For å gå langtur på skøyter kan en fint benytte seg av sine hockeyskøyter eller gamle kunstskøyter. Men for de noe mer interesserte så får en altså kjøpt særegne turskøyter som er noe lenger i skøytebladet og med en binding som gjør at man enten kan bruke fjellskisko, langrennsko eller lignende. Denne turskøyten gjør at man kjapt kan koble av isbladet for kortere gådistanser mellom vannene i stedet for å knytte opp lissene som eksempelvis man må gjøre ved vanlige hockey skøyter.

TurskøyterTurskøyter som enkelt kan kobles av skoen.

Isvett

Men det skal sies at før du legger ut på langtur på skøyter så må man ha en viss form for isvett. Som liten husker jeg lite av at en selv vurderte isforholdene og tok forhåndsregler, og i følge varsom.no er man i Norge relativt dårlige på isvett og sikkerhetsutstyr.

Det er sjelden at en konstanterer at «isen er trygg» fordi det ofte på hvert vann vil være forskjeller på istykkelen. Som hovedregel anbefales det at isen er minst 10 cm tykk før en begir seg ut på, og da helst stålis. Selv om isen er 10 cm tykk et sted trenger det ikke bety at isen over hele vannet eller forskjellige vann i samme område er «trygt».

Særlige vann en skal være oppmerksom på er regulerte vann og vann med mye strømmer eller bevegelser i. I tillegg må man ta i betraktning blant annet  temperatur og vind som kan påvirke hvordan isen former seg og hvordan isen blir til.

På nettsidene til isskolen.no kan en lese mer om sikker ferdsel på isen. Dette er en nettside jeg har brukt mye selv for å forstå isen slik at jeg kan ferdes trygt. http://www.varsom.no/isskolen/

I tillegg vil jeg anbefale på det sterkeste en tur innom iskart.no hvor man kan se kart over vannet man vurderer aktuelt for turskøyter. På iskart.no kan har de tegnet inn «risiko» soner for hvor isen kan være utrygg, blant annet i trange sund, ved odder og ved utløp osv. Iskart.no er absolut ei side som burde være med i planleggingen for din neste tur på glattisen. http://www.iskart.no

Turskøyter

Sikkerhetsutstyr ved ferdsel på isen

Ved å beherske isen og forstå den vil du kunne bruke mulighetene den gir, men også akseptere grensene den setter. Som ved all annen ferdsel i naturen på eksempelvis fjellet så gjelder det å skjønne når naturen velkommer deg, og når den stenger dørene og ber deg om å komme tilbake en annen dag.

TurskøyterFoto: Henri Palm. På bildet ser en plasseringen av ispiggene rundt halsen. 

Ved turskøyter og generell ferdsel på isen bør en ha sikkerhetsutstyr i tilfelle en skulle være så uheldig å gå gjennom isen. Det finnes nok av ulykker knyttet til ferdsel på isen som kunne fått et annet utfall dersom folk var utstyrt med rett sikkerhetsutstyr.

Selv om en har tatt sine forhåndsregler og har sjekket isforholdene nøye så kan uhellet allikevel være ute. Dersom dette skulle skje bør den som ferdes på isen både ha noe kunnskap om isen, men også ha med seg tilstrekkelig med sikkerhetsutstyr i tilfelle en skulle være så uheldig å plumpe gjennom.

Ispigger

Ispigger er en billig livsforsikring om du skulle gå gjennom isen. Disse piggene har du rundt halsen mens du ferdes på isen slik at de er lett tilgjengelige. Dersom du skulle falle gjennom isen er disse livsnødvendige å ha for å komme opp igjen på isen.

Ispiggene nappes ut fra festet sitt rundt halsen din og du bruker de til å stikke de i isen fra den retningen du kom ifra. Dette gjør du fordi du vet at isen mest sannsynlig er trygg den retningen da du allerede har skøytet der. Prøver du å komme opp på motsatt side av hvor du plumpet som du ikke har skøytet ennå er det uvisst hvor lange isen er utrygg.  I værste fall kan du bli utslitt på grunn av kulden før du får komt deg trygt opp av vannet. Derfor anbefaler en at en forsøker å komme seg opp av vannet fra samme retning  som en kom ifra.

Mens du ligger i vannet stikker du altså begge ispiggene i isen og forsøker å dra deg opp på isen fra vannet.

Kasteline

I tillegg til ispigger anbefales det å ha kasteline med seg som er lett tilgjengelig. Hvis dere eksempelvis er to personer på skøytetur og den ene plumper i vannet kan den andre få kastet kastelinen til personen som gikk gjennom isen. Slik kan man også få dratt seg opp av vannet og tilbake på trygg is. Dersom personen som har kastelinen faller i vannet bør kastelinen være så lett tilgjengelig at man klarer å kaste den fra vannet til den personen som står på trygg is.

Skiftetøy

TurskøyterFoto: Henri Palm

Dersom du skulle være så uheldig å plumpe i isen er det minst like livsnødvendig å ha skiftetøy med seg på turen som sikkerherhetsutsyr. Ved å ha vært i så iskaldt vann kan hypotermi inntreffe skummelt fort.  Dersom du da ikke har fullt tøyskifte fra topp til tå er det direkte livsfarlig.

Pakk alltid ekstra skiftetøy med og ha det i vanntette pakkposer. I tillegg kan det være lurt å ha med et  tynt, isolerende liggeunderlag og gjerne noe varmt på termosen. Dette vil kunne være viktig dersom noen skulle plumpe i isen. I tillegg er det også ganske koselig å ta en rast på en eller annen idyllisk holme på isen og nyte ltt varm solbærtoddy.

 

Isstav

For å unngå å måtte benytte seg av sikkerhetsutstyret som nevnt over er isstaven et nyttig verktøy for å vurdere istryggheten. Denne kan du bruke til å sjekke hvor tykk isen er der du ferdes. Den ser ut som en skistav med en spiss ende som du benytter til å hakke i isen. Hvor mange slag du må slå før den går gjennom gir en indikasjon på tykkelsen på isen og dermed hvor trygg den er.

Isstaven har også en annen funksjon enn sikkerhet, nemlig at den kan brukes som «skøytestav» for å bevege den fortere og balansert på isen. Da bruker man den rett og slett som man bruker skistavene når man skøyter med langrennski.

TurskøyterFoto: Henri Palm 

Når du har en viss forståelse av isen og har sikkerhetsutstyret på plass så er det bare å spenne på seg skøytene og skli av gårde til de steder hvor bare fantastien setter grenser. Bruk mulighetene naturen gir, men gjør det med ydmykhet og respekt for isen og ta ansvar for egen sikkerhet. Ved å beherske isen og forstå den vil du kunne bruke mulighetene den gir, men også akseptere grensene den setter. Som ved all annen ferdsel i naturen på eksempelvis fjellet så gjelder det å skjønne når naturen velkommer deg, og når den stenger dørene og ber deg om å komme tilbake en annen dag. Enn så lenge er det bare å si, god tur, nyt isen!

Blogglisten hits
 
ALDER: 27 & 25
BOSTED: Florø & Sveio
Turjenter.no02.06.17
ANNONSE
Turjenter.no01.12.18
Turjenter.no02.06.16
Turjenter.no12.12.15
Turjenter.no26.07.16
Iselin Næss20.11.17
ANNONSE
ANNONSE
Maria Stray Homme16.08.17
Turjenter.no24.10.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen28.06.17
Gunhild og Helene11.10.18
Guri Anne Hansen14.10.16
Turjenter.no20.07.16
ANNONSE
Turjenter.no22.11.18
Kari Schibevaag09.09.16
Turjenter.no12.05.17
Turjenter.no13.11.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.09.15
Turjenter.no06.04.16
ANNONSE
Turjenter.no16.12.18
Turjenter.no22.05.17
Turjenter.no06.12.17
Turjenter.no31.07.17
Julie Korneliussen21.10.15
Turjenter.no31.10.16
Turjenter.no16.12.16
Guri Anne Hansen08.04.16
Turjenter.no14.12.17
Guri Anne Hansen09.01.17
ANNONSE
Guri Anne Hansen21.04.16
ANNONSE
Turjenter.no07.06.18
Turjenter.no25.10.16
Turjenter.no24.10.15
ANNONSE
Turjenter.no10.12.18
Turjenter.no21.09.16
Turjenter.no30.11.15
Turjenter.no22.06.16
Turjenter.no11.03.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen26.01.16
Turjenter.no11.12.18
Turjenter.no28.11.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.07.16
Turjenter.no16.12.15
Turjenter.no08.06.16
Jill Kristin Øie26.01.16
Turjenter.no01.12.17
Turjenter.no17.12.16
Turjenter.no25.07.16
Jill Kristin Øie13.09.17
ANNONSE
Turjenter.no12.12.16
Britt-Ingunn Tafjord Walle15.11.17
Turjenter.no16.12.17
Jill Kristin Øie26.05.16
ANNONSE
Bodil Dorothea Gilje18.11.18
Turjenter.no09.12.15
Julie Korneliussen14.12.15
Turjenter.no18.12.15
Turjenter.no25.01.16
Team Ida18.08.16
Turjenter.no11.02.16
Turjenter.no25.11.15
Turjenter.no05.12.17
ANNONSE
Turjenter.no31.10.18
ANNONSE
Maria Stray Homme06.06.18
Turjenter.no19.12.15
Turjenter.no16.11.15
Turjenter.no03.02.16
Turjenter.no17.07.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen20.01.16
ANNONSE
Gunhild og Helene26.10.17
Turjenter.no22.12.15
Turjenter.no06.07.16
Turjenter.no20.12.15
Turjenter.no23.11.15
ANNONSE
Turjenter.no08.08.18
Turjenter.no07.09.16
Gunhild og Helene04.06.18
Silje og Frida31.10.17
ANNONSE
Gunhild og Helene20.07.18
Turjenter.no06.01.16
ANNONSE
Guri Anne Hansen27.03.16
Turjenter.no13.04.16
Guri Anne Hansen29.09.16
Turjenter.no28.11.16
Turjenter.no09.12.16
Turjenter.no19.12.17
Turjenter.no18.01.17
Turjenter.no10.12.16
Jill Kristin Øie07.08.16
ANNONSE
Turjenter.no16.11.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen01.05.16
Turjenter.no27.09.16
ANNONSE
Kari Schibevaag12.07.17
Turjenter.no19.12.16
Turjenter.no22.09.15
ANNONSE
Gunhild og Helene20.11.17
Turjenter.no09.12.18
Ina Othilie Vikøren10.12.17
Turjenter.no23.11.16
Turjenter.no04.12.17
Turjenter.no23.01.17
Turjenter.no10.01.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen21.06.18
Turjenter.no02.12.15
Guri Anne Hansen22.11.15
Team Ida13.07.18
Turjenter.no08.11.15
Turjenter.no09.03.16
Turjenter.no25.10.15
Turjenter.no10.12.15
Turjenter.no13.12.15
Turjenter.no03.12.15
Turjenter.no26.12.16
Turjenter.no27.01.16
Une Cecilie Oksvold04.10.18
Turjenter.no27.07.17
ANNONSE
Turjenter.no14.12.18
Gunhild og Helene18.10.18
Turjenter.no30.10.15
Maria Stray Homme04.08.17
Turjenter.no11.07.16
Turjenter.no02.12.15
Turjenter.no15.12.18
Turjenter.no04.12.16
Maria Stray Homme02.08.17
Turjenter.no13.12.18
Turjenter.no14.03.16
Turjenter.no20.12.16
Turjenter.no23.05.16
Marte Tveten20.09.16
Turjenter.no16.03.16
Britt-Ingunn Tafjord Walle25.07.17
Turjenter.no18.01.16
Julie Korneliussen27.04.18
ANNONSE
Turjenter.no06.12.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen26.08.16
Turjenter.no02.03.16
Turjenter.no13.12.15
ANNONSE
Turjenter.no15.11.18
Turjenter.no21.12.16
Turjenter.no03.05.16
Britt-Ingunn Tafjord Walle10.03.17
Jill Kristin Øie08.11.18
Turjenter.no11.01.17
Jill Kristin Øie25.11.17
Turjenter.no24.12.16
Une Cecilie Oksvold11.01.18
Moa (Monica) Hundseid02.03.18
Turjenter.no09.11.15
Moa (Monica) Hundseid24.03.18
Maria Stray Homme29.10.18
Turjenter.no12.12.15
Turjenter.no17.10.15
Turjenter.no15.10.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.03.18
Maria Stray Homme26.11.18
Turjenter.no28.03.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen17.11.15
ANNONSE
Turjenter.no07.12.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen07.10.18
Ina Othilie Vikøren08.03.17
Turjenter.no01.03.17
Turjenter.no25.04.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold13.05.18
Turjenter.no17.12.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle27.12.16
Guri Anne Hansen03.09.15
ANNONSE
Bodil Dorothea Gilje12.09.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen12.04.16
Turjenter.no24.12.17
Turjenter.no03.11.15
Turjenter.no11.12.15
Kari Schibevaag21.08.18
Guri Anne Hansen11.09.17
Turjenter.no17.10.16
Iselin Næss01.08.17
ANNONSE
Turjenter.no21.12.15
Une Cecilie Oksvold21.02.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen30.12.15
Guri Anne Hansen28.07.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.10.16
Turjenter.no13.02.17
Turjenter.no08.12.16
Turjenter.no06.04.17
Turjenter.no18.12.16
Jill Kristin Øie09.10.15
Team Ida08.09.16
Turjenter.no30.03.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.04.17
Gunhild og Helene07.05.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen29.08.17
Une Cecilie Oksvold01.03.18
ANNONSE
Julie Korneliussen16.11.17
Turjenter.no17.02.16
Turjenter.no09.09.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen09.10.17
Turjenter.no11.12.16
Silje og Frida13.10.17
Gunhild og Helene11.05.18
Maria Philippa Rossi12.10.18
Jill Kristin Øie14.12.17
Turjenter.no15.02.16
Turjenter.no08.02.17
Turjenter.no03.11.15
Maria Stray Homme13.06.17
Jill Kristin Øie28.07.17
Turjenter.no11.08.16
Turjenter.no22.01.16
Turjenter.no20.03.17
ANNONSE
Kari Schibevaag30.04.17
Turjenter.no13.12.17
Turjenter.no19.09.16
Turjenter.no18.10.17
ANNONSE
Maria Stray Homme14.05.18
ANNONSE
Turjenter.no16.08.18
ANNONSE
Turjenter.no04.09.18
Jill Kristin Øie19.04.16
Kari Schibevaag15.11.16
Turjenter.no08.08.17
Turjenter.no08.03.17
Turjenter.no01.08.16
Turjenter.no04.09.17
Turjenter.no21.08.17
ANNONSE
Maria Philippa Rossi22.08.18
Turjenter.no09.12.15
Maria Philippa Rossi14.12.18
Silje og Frida20.11.17
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold09.04.18
Jill Kristin Øie16.03.17
ANNONSE
Turjenter.no24.10.18
Turjenter.no07.07.16
Turjenter.no15.08.16
Turjenter.no15.02.16
ANNONSE
Maria Stray Homme02.09.17
Turjenter.no03.12.16
Astrid Furholt24.08.16
Turjenter.no19.06.16
Turjenter.no26.06.17
Turjenter.no07.08.17
Team Ida04.04.17
ANNONSE
Turjenter.no04.06.18
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold06.02.18
Guri Anne Hansen24.07.16
Team Ida04.01.16
Turjenter.no13.03.17
Turjenter.no03.04.18
Turjenter.no18.07.16
ANNONSE
Turjenter.no16.07.18
Turjenter.no15.12.17
Turjenter.no13.12.16
ANNONSE
Turjenter.no24.09.18
Maria Stray Homme21.05.18
Maria Stray Homme08.12.17
Kari Schibevaag03.10.17
Turjenter.no25.05.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.08.17
Turjenter.no25.03.16
ANNONSE
Silje og Frida29.01.18
Turjenter.no09.10.16
Turjenter.no05.07.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle09.07.18
ANNONSE
Julie Korneliussen13.10.16
Turjenter.no12.09.16
Turjenter.no06.12.17
Jill Kristin Øie23.10.17
Maria Philippa Rossi07.08.18
ANNONSE
Turjenter.no31.05.18
Maria Stray Homme09.05.18
Turjenter.no19.05.16
ANNONSE
Turjenter.no17.12.18
Turjenter.no14.12.16
ANNONSE
Turjenter.no02.10.18
ANNONSE
Julie Korneliussen18.07.17
Turjenter.no14.08.17
Turjenter.no17.08.16
Maria Stray Homme14.02.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.12.15
Julie Korneliussen16.02.18
Turjenter.no15.11.15
Turjenter.no22.12.17
ANNONSE
Julie Korneliussen30.10.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.07.16
Turjenter.no03.08.16
Jill Kristin Øie25.06.16
Turjenter.no26.12.15
Ina Othilie Vikøren16.02.16
ANNONSE
Turjenter.no08.11.16
ANNONSE
Kari Schibevaag02.08.18
Turjenter.no05.01.16
Julie Korneliussen14.08.16
Turjenter.no06.10.15
Turjenter.no27.06.16
Turjenter.no07.12.15
Turjenter.no12.07.16
Guri Anne Hansen18.04.18
Turjenter.no27.02.17
Guri Anne Hansen26.03.16
Turjenter.no08.05.17
Maria Stray Homme05.07.17
Turjenter.no19.10.15
Turjenter.no18.12.15
Turjenter.no19.06.17
Turjenter.no01.12.16
ANNONSE
Turjenter.no11.05.16
Moa (Monica) Hundseid12.07.18
Team Ida31.01.16
Team Ida03.05.17
ANNONSE
Maria Stray Homme16.10.18
Gunhild og Helene05.06.18
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold11.02.18
Ina Othilie Vikøren30.01.17
ANNONSE
Turjenter.no04.12.18
ANNONSE
Turjenter.no14.06.18
Turjenter.no13.06.16
ANNONSE
Turjenter.no17.07.18
Turjenter.no27.11.15
Turjenter.no21.12.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen18.02.16
Turjenter.no23.12.17
Kari Schibevaag09.11.18
Maria Stray Homme13.02.18
Kari Schibevaag14.09.18
Turjenter.no15.12.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen10.01.18
Gunhild og Helene15.03.18
Guri Anne Hansen03.02.17
Jill Kristin Øie19.05.17
ANNONSE
Turjenter.no17.10.18
Turjenter.no05.12.15
Turjenter.no12.12.16
Julie Korneliussen04.08.16
Turjenter.no16.11.16
Moa (Monica) Hundseid29.07.18
Turjenter.no08.01.17
ANNONSE
Kari Schibevaag07.04.17
Turjenter.no23.02.16
ANNONSE
Turjenter.no07.11.18
Turjenter.no15.05.17
Jill Kristin Øie14.07.16
Team Ida03.04.18
Turjenter.no03.04.17
Turjenter.no02.12.15
Turjenter.no14.12.15
Turjenter.no02.12.17
Turjenter.no02.12.16
Turjenter.no21.12.17
Turjenter.no03.12.17
Bodil Dorothea Gilje21.03.18
ANNONSE
ANNONSE
Turjenter.no08.12.18
Team Ida12.11.15
Turjenter.no06.02.17
ANNONSE
Maria Stray Homme14.01.18
Turjenter.no29.06.16
Turjenter.no24.03.17
Turjenter.no10.10.16
ANNONSE
Gunhild og Helene06.09.17
Maria Stray Homme20.04.18
ANNONSE
Turjenter.no03.12.18
Gunhild og Helene20.04.18
ANNONSE
Turjenter.no09.10.18
ANNONSE
Maria Stray Homme10.04.18
Turjenter.no07.03.16
ANNONSE
Kari Schibevaag28.04.16
Turjenter.no12.07.16
Turjenter.no05.09.16
Turjenter.no08.12.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.05.17
Turjenter.no12.11.15
Turjenter.no01.12.15
Turjenter.no04.01.17
Turjenter.no07.12.15
ANNONSE
Turjenter.no28.08.18
Turjenter.no01.12.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen05.11.17
Guri Anne Hansen03.04.16
Turjenter.no10.02.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen16.03.18
Julie Korneliussen28.02.16
Guri Anne Hansen12.02.16
Turjenter.no09.02.18
Iselin Næss27.12.15
Turjenter.no30.01.17
Jill Kristin Øie10.11.15
Turjenter.no17.06.16
Silje og Frida15.09.17
Turjenter.no23.12.15
Turjenter.no03.12.15
Maria Stray Homme16.10.17
Turjenter.no15.02.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.03.16
Turjenter.no17.12.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen14.10.15
Turjenter.no25.02.16
Turjenter.no08.02.16
Turjenter.no04.12.15
Turjenter.no05.12.16
Turjenter.no04.07.17
Maria Philippa Rossi03.07.18
Turjenter.no17.11.16
ANNONSE
Turjenter.no09.10.18
Turjenter.no22.11.16
ANNONSE
Iselin Næss17.08.17
Jill Kristin Øie21.02.16
ANNONSE
Iselin Næss09.02.16
Turjenter.no10.07.17
Une Cecilie Oksvold14.06.18
Julie Korneliussen22.08.17
Turjenter.no01.02.17
ANNONSE
Turjenter.no19.09.18
Turjenter.no10.04.17
Turjenter.no10.12.17
Turjenter.no12.10.15
Britt-Ingunn Tafjord Walle11.10.16
Turjenter.no08.12.15
Turjenter.no22.08.16
Kari Schibevaag28.12.16
ANNONSE
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen21.02.17
Turjenter.no12.10.16
Turjenter.no06.12.15
Turjenter.no09.12.17
Turjenter.no12.06.17
Kari Schibevaag10.08.17
ANNONSE
Turjenter.no24.07.18
Julie Korneliussen10.10.15
Julie Korneliussen06.10.15
ANNONSE
Ina Othilie Vikøren13.07.17
Turjenter.no22.02.17
Turjenter.no23.10.15
Turjenter.no11.04.16
Turjenter.no10.08.16
Turjenter.no26.10.15
Turjenter.no01.02.16
Turjenter.no13.01.16
Turjenter.no14.11.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen04.03.16
Turjenter.no02.12.18
Guri Anne Hansen22.09.16
ANNONSE
Gunhild og Helene10.11.17
ANNONSE
Julie Korneliussen15.05.17
Ina Othilie Vikøren22.11.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.11.16
Turjenter.no07.12.16
ANNONSE
Julie Korneliussen05.06.17
Turjenter.no27.12.17
Jill Kristin Øie30.12.16
Marte Tveten25.04.17
ANNONSE
Iselin Næss06.11.15
Turjenter.no01.06.17
Turjenter.no06.12.16
Turjenter.no04.07.16
Turjenter.no01.12.15
Turjenter.no11.12.15
Marte Tveten10.04.16
ANNONSE
Julie Korneliussen06.10.17
Turjenter.no04.04.16
Turjenter.no08.12.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen04.05.17
Britt-Ingunn Tafjord Walle06.09.16
Turjenter.no19.11.15
Une Cecilie Oksvold27.06.18
Iselin Næss24.11.16
ANNONSE
Turjenter.no07.12.16
Ina Othilie Vikøren15.02.18
Turjenter.no20.12.17
Turjenter.no29.02.16
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen19.04.18
Turjenter.no25.01.17
ANNONSE
Ina Othilie Vikøren13.05.16
Team Ida21.06.16
ANNONSE
Gunhild og Helene02.11.17
Moa (Monica) Hundseid29.06.18
Team Ida21.07.16
Turjenter.no01.12.15
Turjenter.no20.04.16
Maria Stray Homme16.02.18
ANNONSE
Turjenter.no01.08.18
Turjenter.no18.10.16
Turjenter.no06.03.17
Ina Othilie Vikøren26.02.18
ANNONSE
Turjenter.no07.11.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen30.05.16
Turjenter.no12.03.16
Kari Schibevaag06.04.16
ANNONSE
Turjenter.no12.12.18
Guri Anne Hansen29.12.15
Maria Philippa Rossi01.11.18
Julie Korneliussen01.01.16
Turjenter.no05.10.16
Turjenter.no15.12.15
Britt-Ingunn Tafjord Walle09.02.17
Turjenter.no05.12.16
Turjenter.no22.02.16
Une Cecilie Oksvold14.09.18
Silje og Frida31.08.17
Turjenter.no14.02.17
Julie Korneliussen14.02.16
ANNONSE
Maria Stray Homme22.07.17
Jill Kristin Øie10.12.18
Turjenter.no12.12.17
Kari Schibevaag17.07.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold16.04.18
Julie Korneliussen10.04.17
Turjenter.no03.12.18
Jill Kristin Øie10.12.15
Ina Othilie Vikøren12.01.16
Silje og Frida05.09.17
Une Cecilie Oksvold24.11.18
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen02.11.18
Ina Othilie Vikøren22.04.16
Astrid Furholt16.10.16
Turjenter.no11.01.16
Turjenter.no28.08.17
Turjenter.no23.03.16
Turjenter.no25.09.16
ANNONSE
Kari Schibevaag27.05.16
Team Ida22.05.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold16.05.18
Turjenter.no24.12.15
ANNONSE
Julie Korneliussen14.04.17
Maria Stray Homme03.08.18
Guri Anne Hansen19.03.17
ANNONSE
Turjenter.no06.07.18
ANNONSE
Kari Schibevaag10.05.16
Team Ida18.11.15
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen07.11.15
Turjenter.no02.05.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen02.08.16
Turjenter.no23.08.16
Turjenter.no03.09.15
Ina Othilie Vikøren20.11.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen23.03.17
ANNONSE
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen03.10.18
Turjenter.no13.09.16
Turjenter.no27.09.17
Turjenter.no22.12.16
Turjenter.no08.08.16
ANNONSE
Une Cecilie Oksvold11.11.18
Turjenter.no20.11.15
Jill Kristin Øie27.04.17
ANNONSE
Julie Korneliussen01.07.16
Turjenter.no11.08.17
Turjenter.no06.12.17
Turjenter.no29.01.16
Turjenter.no07.12.15
Turjenter.no01.11.16
ANNONSE
Turjenter.no11.09.18
Turjenter.no04.12.15
Kari Schibevaag20.10.16
Turjenter.no29.05.17
Turjenter.no16.12.15
ANNONSE
Jill Kristin Øie16.12.18
Gunhild og Helene19.06.18
Turjenter.no20.02.17
Turjenter.no01.06.16
Turjenter.no08.02.16
Iselin Næss24.08.18
Turjenter.no04.10.16
ANNONSE
Julie Korneliussen23.06.16
Turjenter.no30.06.16
Turjenter.no19.12.16
Turjenter.no20.01.16
Turjenter.no02.05.16
Ina Othilie Vikøren24.04.17
ANNONSE
Turjenter.no02.06.18
Turjenter.no16.01.17
ANNONSE
Turjenter.no13.12.18
Maria Stray Homme30.06.17
Turjenter.no15.06.16
ANNONSE
Turjenter.no05.12.18
Turjenter.no29.08.16
Guri Anne Hansen12.06.16
Iselin Næss05.08.16
Gunhild og Helene11.04.18
Turjenter.no18.04.16
Turjenter.no27.05.17
Turjenter.no24.07.17
Maria Stray Homme30.11.17
Ida Kathrine Knudtzon Eriksen22.07.16
Turjenter.no14.12.16
Turjenter.no07.11.16
Turjenter.no27.04.16
Turjenter.no21.06.17
Maria Stray Homme21.03.17
Maria Stray Homme11.06.18
Julie Korneliussen09.05.16
Turjenter.no18.12.17
Turjenter.no19.04.17
Turjenter.no22.12.15
Turjenter.no11.12.17
Turjenter.no08.12.15
Turjenter.no23.12.16
ANNONSE
Julie Korneliussen20.06.16
Jill Kristin Øie18.04.17
Turjenter.no30.03.16
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this