“Dette er kanskje et litt intimt spørsmål, men hvordan….” eller “beklager hvis jeg går over grensa når jeg spør om dette….”

– Vi trenger ikke gå inn i detaljene mer enn at alle parter skjønner hvordan man skal håndtere disse “utfordringene” og få en fin tur. Mensen og dobesøk er ingen grunn til å droppe tur! Jeg sier “nei, takk til tabu”, ønsker åpenheten velkommen og håper det vil hjelpe flere til å være mer på tur.

 

Turtabu 1: Det er bedre å gå på do ute enn inne

– bortsett fra når det regner eller snør vannrett!

Foto: Lars Christian Larssen

Først som sist – det å gå på do ute i det fri er ikke noe særlig annerledes enn å gå på do innendørs. Forskjellen er at du ikke har et vannklosett og sitter bak en låst dør. Dersom man er en gruppe på tur er det lurt å avtale hvor man går – snakk om det. En positiv ting med å gå på do i det fri er at tarmsystemet fungerer optimalt når du sitter på huk. En slik sittestilling vil føre til at det går enda raskere enn på vannklosettet hvor man sitter i en 90-graders vinkel – i hvert fall i følge forsker og lege Giulia Enders (Sjarmen Med Tarmen, Giulia Enders). Klassisk vinn-vinn situasjon der, spør du meg!

 

Drop-seat

En annen sak som hevet dobesøktrivselen kraftig for meg var å anskaffe meg en vinterbukse med drop-seat-funksjon. En bukse med glidelås enten over rumpa eller på begge sidene av hoftene, slik at du slipper å ta av buksene for å gå på do – spesielt hvis du har bukseseler. Vi jenter må jo av med buksene både for å tisse og bæsje, så drop-seat er blitt uunnværlig for meg på lengre vinterturer.

 

Rydd opp

I tillegg vil jeg og alle som kommer etter deg – spesielt de med hund! (!), være veldig takknemlig for at du dekker godt over avføringen din når du er ferdig. Siden du har spart litt tid på å sitte på huk, kan du bruke et par minutter på å dekke over dritten etterpå – så blir alle fornøyde. Det aller beste er å grave det ned. Gå selvfølgelig et stykke unna turstier og gå ikke på do der folk setter beina. Stien inn til Prekestolen eller mange av de vakre strendene i Lofoten er skrekkeksempler på hvordan det blir når folk ikke rydder opp etter seg.

 

Topp stemning når man tisser ute.

Skrekkeksempel

Året var 2014, vi skulle på roadtrip i Sapmi (Finnmark, og nordlige deler av Sverige og Finland). En kveld i Finland ble det sent og mørkt før vi fant et passende sted å sette opp lavvoen. Til slutt valgte vi en snøfylt rasteplass langs en øde grusvei. Lavvoen ble satt opp, vi krøp inn i soveposene og falt i søvn. Neste dag våknet vi alle tissetrengte som vanlig og måtte ut for å gjøre vårt fornødne. Det tok ikke mange minuttene før vi innså at vi hadde satt opp leir på en “offentlig utedo”. For å gjøre kort prosess på denne historien; det var avføring og dopapir over alt. VELDIG EKKELT.

tavvo, rasteplass

En skikkelig drittplass – bokstavelig talt!

 

Erfaringens lærdom: tenk deg alltid om to ganger før du beveger deg ut på det eneste stedet biler kan stoppe (for å gå på do) innenfor mils omkrets.

 

Turtabu 2: MENSEN – bind, tamponger eller menskopp?

 – Mensen er ikke er problem – bare en utfordring og det finnes løsninger!

Åste har tidligere skrevet et godt og informativt innlegg om mensen på tur – det kan du lese her (link).

 

Mensen: bakterietrusler og urinveisinfeksjon

Jeg har snakket med flere turjenter om hvordan de løser dette på tur. Det er like mange løsninger som det finnes alternativer – vi får det til når vi vil! Enkelte foretrekker å bruke bind, fordi det er det enkleste. Det er grisete, men enkelt. Fordelen med bind er at du ikke setter “fremmedlegemer” inn i kroppen, som kan utgjøre en bakterietrussel – spesielt på tur. Håndhygiene er veldig viktig! Jeg har alltid antibac lett tilgjengelig.

 

Mensen: utdrag fra Underlivet – en fagblogg om seksuell helse

“Selvom det hadde vært behagelig å slippe å tenke på tampongbytte flere ganger om dagen er det ikke lurt å velge store tamponger bare for å slippe lettere unna. Tamponger skal skiftes regelmessig. Det er fordi noen typer bakterier elsker å vokse på tamponger siden det både er varmt og vått og rikelig med næring der. Vi ønsker ikke mange fremmede bakterier i skjeden fordi det er veldig kort vei fra innsiden av skjeden til innsiden av kroppen. Bakterier skal ikke komme seg inn i kroppen, da blir man syk”.  (Mensen, Ellen Støkken Dahl, hentet fra: https://underlivet.blogg.no/category/mensen)

 

Mensen: vær ekstra obs når du bruker tampong/menskopp

Man må passe godt på at man ikke får bakterier inn i skjeden eller urinveiene når man er på tur. Dersom du bruker tampong eller menskopp er det viktig at du renser hendene godt før du skifter tampong eller tømmer menskoppen. Bruker du menskopp må denne også renses ordentlig før den settes inn. Den skal kokes i fem minutter før den settes på plass første menstruasjonsdag. Den kokes også etter menstruasjon. Det finnes rengjøringsmidler laget spesielt for menskopp: https://www.beeorganic.no/products/meluna-rengjoringsape-til-menskopp – det er uhyre viktig å rense den godt, for å unngå at uvedkommende bakterier kommer inn i skjeden. Finn frem en liten, ren beholder og hell over litt av  rengjøringssåpen på denne, så tar det ikke mye plass i sekken. Fordelen med menskopp er at den ikke trenger å tømmes så ofte. Det er målelinjer på koppen som gjør det enkelt å få en oversikt over hvor mye du blør i løpet en periode, som igjen vil hjelpe deg til å vite hvor ofte du vil ha behov for å tømme den.

Jeg fikk urinveisinfeksjon en gang – det var sinnssykt vondt og det gjorde at jeg ble satt ut av spill i to døgn. Det var veldig kjipt å ligge i høyfjellet, alene, i febertåke og rimelig store smerter.

 

Turtabu 3: Gnagsår på kjipe steder

Jeg får lett gnagsår, da jeg har litt tynn, myk hud, og knoklete føtter. Gnagsår oppstår ved langvarig friksjon – og de oppstår ikke bare på hælene. Men det er ikke fotgnagsår jeg skal skrive om nå, det kan vi ta en annen gang. Det er nemlig flere andre kjipe steder man kan få gnagsår: mellom rumpeballene, mellom lårene, under armene osv. Dette er steder som utsettes for mye friksjon. En av årsakene til det er at det ofte er fuktig i disse områdene grunnet svette. Det er derfor viktig å legge tilrette for å holde dem tørre og lufte dem når du har mulighet. Det er også lurt å vaske seg, jeg har alltid med våtservietter på tur. Gjennom svette skiller vi ut salt som kan bli liggende og irritere huden og til slutt føre til sår.

 

Talkumpudder (babypudder)

Brukes forebyggende mot gnagsår mellom tær, mellom rumpeballene, mellom lårene, under armene – det finne sikkert flere bruksområder for den kreative. Talkumpudder legger seg som et beskyttende lag over huden og hjelper til og holde huden tørr. Det det kanskje ikke et utbredt samtaleemne at man bruker talkuumpudder, men det er ganske utbredt i bruk både blant kvinner og menn i turverden – spesielt på lange skiekspedisjoner.

 

gnagsår, sinksalve, talkum

Sinksalve

Mye mindre gnagsår og sår hud! Sinksalve er et vidundermiddel i min bok. Jeg bruker det over alt. På sår hud gjør det underverker, det er fordi sink øker legeprossessen. Man skal dog ikke bruke sinksalve i åpne sår. Det fungerer også utmerket på solbrent hud. Etter påska i fjor reddet sinksalve kinnene og nesen min, som var blitt solbrente.

 

Ulltruse

Det kan ikke understrekes nok ganger at “ull er gull”. Det er mange gode grunner til å velge ulltruse fremfor syntetisk eller bomull; det er antiseptisk, lukter mindre enn andre tekstiler og holder deg varm på stumpen også når den blir fuktig (les: svett). Jeg bruker det både sommer og vinter. Det gjør hygienen lettere og minsker sannsynligheten for uvedkommende bakterier og gnagsår.

 

TabuTurhilsen, Maria

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this