Turtips blir det aldri nok av! Jeg er gira på at vi sammen skal lage Norges beste oversikt over tips og triks på fjelltur. Har du et eller flere tips så skriv det gjerne i kommentarfeltet under, eller send meg en melding på Facebook/Instagram, så skal jeg føre det inn i lista. Formålet er at vi sammen kan lage en oversikt over alle god tips og triks som jeg tror mange av oss vil ha både nytte og glede av!

Under har jeg startet med de jeg selv benytter meg av både under turplanlegging og på tur, men jeg er sikker på dere sitter der med enda flere gode tips.

 1. Bruk solkrem uten vann eller vaselin på feller som klabber.
 2. Bruk ALLTID lakenpose i soveposen, øker både hygienen på tur og levetiden til spesielt dun-soveposer.
 3. Lakenposen kan også være utenpå soveposen for å avta litt kondens og forhindre at det setter seg direkte i posen. Lett å riste av morgenen etterpå.
 4. Bruk dobbel sovepose på vinterturer. Dun innerst og syntetisk utenpå synes jeg er en god kombinasjon. Dette gir god varme, og kan også være en god sikkerhet dersom noe uforutsett skulle skje på tur; brann, fukt, mistet utstyr. Da har man en “ekstra” til å dele.
 5. På vinterturer kan et “vanlig” rulle/brette-liggeunderlag i tillegg til et oppblåstbart liggeunderlag være lurt å ta med. Ikke bare gir det økt isolasjon og varme, men det er  lettere å ta ut i gå-modus, samtidig som det kan bruke det som en “presenning” oppå pulken ved store mengder nedbør.
 6. Tampong og never fungerer godt som opptenningsbrikkett.
 7. Sov med varmt vann på flaske i soveposen – gir også godt drikkevann til frokost.
 8. Tisseflaska også kan brukes til varmeflaske i soveposen også.
 9. Ved smelting av snø så øker du effektiviteten og sparer drivstoff ved å alltid starte med litt vann i kjelen.
 10. Benytt en stor stor kaffe-kjele fremfor en kasserolle til smelting av vann; lettere å helle over på flasker samtidig som man får mindre kondens i teltet.
  Legg også merke til esken bak kaffekjelen, denne passer perfekt til kjele, primus og stabiliserende plate. Veldig enkel måte å ha kontroll på kokekar og brenner på tur med pulk.
 11. Grav ned drikkeflasken i snøen for å unngå at den fryser. Under snøen er temperaturen ofte høyere enn over.
 12. Plages du med gnagsår – kjøp deg gnagsårsokker. OBS! Frostskader kan oppstå i veldig kalde temperaturer, da det er silikon på hælen ofte i kombinasjon med fukt.
 13. Frysetørk “gå-sokkene” og annen bekledning i forteltet over natta – godt for hygienen. Varm de deretter opp på kropp under frokosten dagen etter.
 14. Avkappet brøytestikker med gaffatape i endene kan brukes som teltpluggger vinterstid. Er lettere enn stålplugger – men mindre gunstig ved isete forhold.
 15. Ved bruk av ski med stålkanter til teltplugger – plasser underskia av skia (stålkanten) mot teltet. Dersom stålkanten står ut fra teltet kan stålkanten i verste fall gnage av bardunen.
  Fest skia som skien til høyre, ikke som til venstre. Stålkantene kan gnage av bardunen ved for mye vibrasjoner/vind.
 16. Ta alltid med kart og kompass på tur – GPS erstatter ikke kart.
 17. Drikk av vann som kommer fra store vannkilder, og ikke fra små bekker som fører til store vann. Mindre sjanse for forgiftning fra døde dyr/avføring.
 18. Ta med kulltabletter på tur med tanke på matforgiftning. Kull absorberer giftstoffer og bakterier. (Anbefaler deg å lese mer opp på dette før du tar dette medisinske rådet).
 19. På langtur med pulk kan ofte akillesbetennelser oppstå grunnet hyppig repetisjon av drag i akillessenen – ta da med noe som kan bygge lett opp hælen for å minke belastningen/strekken i akilles. Denne type plage kan man forhindre ved eksentrisk trening på akillesen i god tid før tur.
 20. God turplanlegging er grunnsteinen til gode turopplevelser: Gå igjennom turplanen nøye, noen nyttinge sider som jeg ofte benytter er:
 21.  www.ut.no – god oversikt over DNT hytter og ruter, samt noen private turisthytter
 22.  www.varsom.no – skredvarsel og is-observasjoner
 23.  www.iskart.no – regulerte vann og isforhold
 24. www.senorge.no – snødybder og bratthetskart
 25. www.regobs.no – observasjoner i terrenget
 26. Last ned Hjelp 113 – Norsk Luftambulanse appen. Sender lokalisasjon til alle nød-sentraler i Norge.
 27. Ta med overraskelser til de du er på tur med – selv det minste kan skape god stemning.
  Solvår hadde bursdag på turen på Svalbard. Ikke bare fikk hun stå på Svalbard sin høyeste topp på sin fødselsdag, men også fikk vi alle gode lattere med overraskende partyhatter i stivkuling.
 28. Prøv alltid å sette av tid til hverandre hver dag, og ta gjerne litt tid hver kveld til å snakke om dagens oppturer og utfordringer. Dette gjør mye med dynamikken.
 29. Bli kjent med førstehjelpspakka du tar med- ingen vits i å dra på vekten dersom du ikke vet hvordan alt kan benyttes. (Dette gjelder forsåvidt alt av medbrakt på tur). På vinterturer kan det være lurt å ha håndvarmere i førstehjelpspakka.
 30. Morsmelkerstatning kan godt brukes som tørrmelk – dette gir i tillegg ekstra næring.
 31. Bruk truseinnlegg i ulltrusa for å spare antall truser – men husk det puster mindre og kan da også gi godt klima for sopp.
 32. Ta med antibakk – bruk det etter hvert do-besøk, samt etter hver gang du har vært i kontakt med bensin/rødsprit. Begge tilfellene over er klassisk matforgifting-feller.
 33. Ta godt vare på Gore-Texen din ved å bruke den i rette anledninger, samtidig som du vasker den etter turer i kontakt med saltvann eller svette turer. Saltvann og svette tærer hardt på Gore-Tex membranen. Husk at jakka di skal være så ren som andre hverdagslige plagg.
 34.  Få i deg både sukker, fett, karbohydrater og salt på tur. Magnesium kan også taes i tillegg dersom man begynner å slite med kramper. God snacks på tur kan derfor være; vingummi, ost, potetgull og mårpølser.
 35. Ta med buljong/tabasco og couscous/potetstappe til å ha ekstra oppi frysetørket middag – dette gir litt mer mat og bedre smak. Tabasco kan med store nok mengder varme litt innenfra også.
 36. Ta med en oppvaskbørste til å børste av snø før du går inn i teltet/får opp varmen inne i teltet. Ta mindre snø med inn for å redusere kondens når temperaturen inne i teltet stiger.
 37. Sett opp teltet i lengderetning med vinden – dette øker gjennomstrøm=minsker mengden kullos.
 38. Is-skruer kan brukes effektivt til å sjekke is-tykkelse.
 39. Ved ferdsel på is kan man “fylle” en vanntett pakkpose med luft i sekken, dette gir økt flyteevne dersom uhellet er ute.
  Stor sekk gir godt rom for flyte-element av pakkpose.

   

 40. En buff eller andre slitesterke men tynne tekstiler kan benyttes som lappesaker til telt på tur – ta derfor med sysaker på lengre turer. De kan komme godt til nytte på andre tekstiler også – ekstra skolisse bør være med i sysakene.
 41. Sjekk hvilken kategori solbrillene dine er i – spesielt før du legger ut på påsketur eller bretur midtsommers. Kat4 er anbefalt til denne type bruk.

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this