Det snakkes mye om forbud, restriksjoner, karantene, isolasjoner, alt man ikke har lov til. Det som er helt sikkert er at hvis du er frisk og holder avstand så kan du fint dra på nærtur i kommunen din! Du har til og med skikkelig godt av det! Her deler Turjenter sine topp tips til nærtur der de bor. Og selv om du kanskje bare får huket av én av turene i disse dager, så kan du sette resten på bøttelista til senere!

 

Alta: Sukkertoppen, anbefalt av Guro Krempig

Sukkertoppen, 904 moh, eller Halde som toppen kalles av de lokale, er en tur for seg selv! En tur som inneholder både seige høydemeter, lange, åpne strekninger, utsikt og kulturhistorie – ettersom turen ender på nordlysobservatoriet til Kristian Birkeland (du vet, han som var på de gamle 200-sedlene). Observatoriet er nå en DNT-hytte, og det er mulig å overnatte i (utenom disse koronatider). Det er ca. 9 km hver vei. En god tur altså, så den bør gjennomføres på godværsdager og med stabile fjellski eller toppturski. Sjekk skredvarselet og gå smart. Belønningen er en slående utsikt mot Alta, og utover Altafjorden!

Drammen: Knabben, anbefalt av Elin Øverland

Knabben byr på vakker utsikt over Drammen. Her kan du nyte lunsjen din, eller kanskje ta med teltet opp og tilbringe natten? Turen opp er ikke lenger enn en kilometer, men det er stedvis bratte, morsomme partier i skogsterreng som gir deg en god turfølelse. Turen opp tar mellom 20-30 minutter. Ønsker du en litt lengre tur anbefales det å gå videre til Solbergvarden, hvor du får et nytt utsiktspunkt. Turen dit er godt merket fra Knabben og er ca. 2 kilometer ekstra. For å komme deg til parkeringsplassen følger du Solbergveien opp til Myrabakken. På toppen av Myrabakken tar du til høyre og fortsetter til du kommer til en grusvei. I enden av veien tar du til venstre og så ligger det en stor parkeringsplass på høyre side.

Haugesund: Tømmerhammar, anbefalt av Ingvild Paulsen Vie

Nord i Haugesund finner du et lite kjent, men desto flottere turområde som strekker seg fra Årabrot til Førlandsvågen. Tømmerhammar, 95 moh, er det høyeste punktet og gir deg utsikt over hele Slettå og sentrum. Start fra gokartbanen og følg stien gjennom skogsholtet. Når landskapet åpner seg ser du Tømmerhammar i det fjerne. Stien slynger seg på tvers av ryggene og myrdragene med havgapet i vest og tar omtrent 2 timer tur retur. Fra parkering langs Førlandsvegen ca. 1 time tur retur. I dette landskapet er du garantert nordavind hele året, og det gir deg en uslåelig kombinasjon av kystlynghei og havluft.

Hammerfest: Ytre Forsøl, anbefalt av Åste Innleggen

Ved første øyekast kan Kvaløya virke som en stor øy dekket av stein, men leter du litt kan du finne mange fine perler her. Denne turen er en skikkelig nærtur, men er absolutt en av mine favoritter. For å komme hit kjører du videre fra Hammerfest på R391 mot Forsøl. Kjør gjennom tettstedet til du kommer til Barneskole/Barnehage. Her finner du parkeringsplass og du ser stien tydelig fra parkeringen. Tur retur er det ca. 2 kilometer, så dette er en tur for de aller fleste. Du følger stien opp en liten stigning før du kommer oppe på høyden og får et flott skue over den lille bukten. Stien er ikke merket, men er godt synlig i terrenget. 
Her har du en fantastisk liten strand, det finnes bålplasser og det er gode muligheter for å ligge i telt her.

Oslo: Pastaberget, anbefalt av Maria Philippa Rossi

Pastaberget er neppe det formelle navnet på stedet, men dette er den perfekte turen med små barn. Kom deg på koronaanbefalt vis til Nordberghjemmet (Carl Kjelsens vei, ikke langt fra rundkjøringen mot Sognsvann), så starter det en blåmerket sti rett ved siden bussholdeplassen. Følg denne nordover, kryss to små veier og gå videre innover i skogen. Etter et kvarter (fullstendig avhengig av tempo, selvfølgelig) kommer dere til en liten lysning med gapahuk, bålplass og en trehytte med fin utsikt og masse trær til å henge opp hengekøyer i. Hvis du går feil ender du opp ved en lavvo, en annen bålplass, og minst like mange fine hengekøyetrær! Husk at turen er målet og nyt de små øyeblikkene underveis!

Rælingen: Bjønnåsen, anbefalt av Ida Ellingsund

Ida er veldig glad i toppturer, og prøver stadig å finne de fineste utsiktene i Oslomarka hvor hun kan få titte over tretoppene og la øynene vandre mot horisonten. Derfor er Ida blitt glad i Bjønnåsen. Dette er en utsiktstur som er spesielt nydelig som solnedgangstur da det er god utsikt mot vest. Bjønnåsen kan skilte med å ligge 396 moh, så her får du nydelig utsikt mot Oslo og mot den vestlige delen av Østmarka. Turen er ca 3 km lang om du parkerer ved Sandbakken fotballbane, følger skilting mot Sandbekkstua for deretter å følge skilting på sti mot Bjønnåsen.

Trondheim: Oppkjørte skispor eller «høyfjellstur» over heiene, anbefalt av Julie Korneliussen

Det er en rekke oppkjørte skispor i Trondheim. Både i Bymarka, Estenstadmarka, Strindamarka, Ranheim/Malvikmarka, Tillermarka og Sjetnemarka er det muligheter for å gå på ski etter trikkeskinner og være garantert god såle. Noen steder kan du gå etter mørkets frembrudd med belysning langs løypene. Last ned appen Skisporet eller sjekk skisporet.no for å finne detaljerte opplysninger om løypene og grad av ferskhet. En av Julies favoritturer er å enten følge hele ruta på langrennski eller prøve deg på litt free solo over fjellpartiet Bynesheiene på fjellski. Du starter fra endestasjonen på Gråkallbanen eller fra Lian Restaurant og sklir gjennom de sentrale og indre delene av Bymarka. Gå mot Grønlia, unn deg «skuffkak» og solbærtoddy (når koronaen har reist sin kos), og beveg deg videre opp mot Storheia. Ta deg god tid og nyt Trondheims høyeste punkt (565 moh), videre følger du fjellryggen over «høyfjellet» mot Bosbergheia. Vær oppmerksom på at du i snirklete motbakker kan møte på en og annen som er besatt av fartsdjevelen. Har du sørøstlig godværsvind i ryggen så går nok det bra det og. Følg skiltingen mot Elgesethytta fra heiene og videre mot byen. Etter å ha klivd opp Wullumen gå til venstre for å unngå stimen av de raskeste påsketuristene, og kom inn på hovedløypa igjen ved Vintervatnet. Myra på Solemsåsen innbyr til dagens siste stopp, nyt følelsen av å være på byens tak og ikke glem å ta en titt bak, kanskje er det lav sol over Storheia og Trollheimen? Fra Solemsåsen er det bare 5-10 min tilbake til start. Turen er omtrent to mil. Bruk f.eks. «Turkart Bymarka, vinterutgave 1:25000» for å planlegge turer og navigere i Bymarka.

Sveio: Rundtur via Børshovda i Førde, anbefalt av Ida Hermans   

Turen er i underkant av 9 km og tar rundt 2-2,5 time. Ankomst fra E39 i Førde der du tar av mot Erve. Følg denne veien til du kommer til Joavatnet. Parker i enden av vatnet hvor du ser skogsveien og starten av turen. Denne rundturen er en flott og variert tur som passer for hele familien. Turen kan gås i all salgs vær og lengden kan tilpasses etter behov. På veien får man oppleve både åpen og tett skog, vann og elver og ikke minst en flott utsikt fra Børshovda. Stien er veldig fin, men det anbefales gode sko da det kan bli nokså vått.

Vågan: Varden, anbefalt av Kristin Brandtsegg Lome

Varden ligger 662 meter over Vestfjorden. Som fjell flest, og det meste annet i livet forøvrig, har Varden flere sider. Et fjell med mange muligheter, både trygt og mer komplekst terreng. Så lenge du har ferdigheter til å vurdere terreng og snødekke, kan Varden og toppene rundt by på mye mer enn normalveien opp. Dette er en populær tur, men starter du tidlig nok kan du bli belønnet med både første spor og soloppgang. Den vanligste veien opp er fra Solbakken camping. Parker på den første store parkeringa du kommer til etter å ha tatt av til skytebanen/Solbakken camping fra E10. Herfra følger du skiløypa i en drøy kilometer til skihytta hvor oppstigningen begynner. Opp til toppen er det ca 3,5 km. Vær obs like før toppen av Ørntindsaksla hvor normalruta skrår over et bratt parti med skred- eller utglidningfare avhengig av forholdene. Ikke fall for fristelsen å skrå videre rundt aksla og inn i skredterreng, skli heller ned noen meter på fellene til du er i bunnen av bollen. Ryggen opp mot selve Varden er eksponert og det er derfor vanlig å vende skituppene ned fra salen mellom de to toppunktene. 

God tur!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this