Like nord for Kristiansund, ut mot havet, ligger det en øy med navnet Tustna. Tustna ligger i vakre Aure kommune. I Aure reiser det seg flere flotte fjell på rekke og rad langs hele øyrike, som også blir kalt Tustna alpene eller Stabblandet. Kjært barn har mange navn…

Her kan man finne flotte turer, både til fots og på ski. Jeg har hatt fine turer her både på vinter og sommers tid. Siden vi er midt i vårskisesongen, har jeg tenkt å ta for meg vinterturforslaget mitt først.  For deretter å komme med tips til en finfin sommertur… For vi går jo i mot den fine, flotte, lyse tiden…

Turene på Tustna er turer som jeg vil anbefale på det varmeste! Øy topper gir jo stort sett fantastiske utsikten til enhver tid.. Og jeg er jo som kjent en stor sucker for utsikt, så derfor banker vel hjertet mitt litt ekstra for disse turene….

Skarven 896 moh

Jeg hadde nylig min første vintertur hit, og det var slettes ikke feil…For Tustna-alpene var like fint i vinterbekledning som i sommerdrakt. I strålende solskinn besteg vi Skarven med ski på bena.

Med en gjeng på fire kjørte vi fra Trondheim tidlig på morgenen, da det var meldt strålende solskinn og vindstille. Dette er dager som skal nytes! Det funker med en dagstur fra Trondheim, om en er glad i å kjøre bil. For bilturen ut dit tar fort 2,5 timer.. Men hvis været og føret er der, så er det ABSOLUTT verdt det!

Vi kom fra nord, så vi tok av veien ved Gullstein og kjørte øst mot Tømmervåg. Vi parkerte langs veien mellom Hals og Sør- halsnes, ved et hvitt hus med en låve på nedsiden av veien. Her var det bare å spenne skia på, og følge en traktorvei nord-vest til over tregrensen. Det er jevn stigning hele veien til toppen. Over tregrensen har man den store fine flanken til Skarven fremfor seg. Vi la sporene litt nord- vest på flanken og traverserte oss oppover til topp -eggen. Deretter var det bare å følge ryggen til en fin varde og postkasse på toppen.

Flott utsikt fra bilen...
Flott utsikt hele veien fra parkeringen..
Toppen i sikte...
Toppen i sikte…
Bratt opp flanken...
Bratt opp flanken…
Toppeggen...
Toppeggen…
Blidfiser på toppen!
Blidfiser på toppen!

Turen ned er en drøm! -En fantastisk flanke som både er åpen og bratt. Denne flanken gir deg et stort bredt smil om munnen! NYT!

Skia klare for nedkjøring!
Skia klare for nedkjøring!

idakathrine-aure5

idakathrine-aure22

Tustna-alpene på sommerstid

Om du syntes at vinterturen hørtes flott ut, så skal jeg love deg at sommerturen er vel så vakker. Og her kan en slå til med en rundtur, noe som jeg synes er helt fantastisk!

Gullsteindalen – Jørenvågsalen- Skarven -Gullsteindalen

På sommerstid er det mulig å kjøre på en grusvei inn til Gullsteindalen. Her parkerte vi ved en parkeringsplass som er merket Gullsteinvollen. Her tok vi bena fatt og fulgte flott sti opp til Nonshaugvatnet. Dette er et nydelig vann, med utsikt til både hav og flotte fjell.. En perfekt spot for å campe om en skulle ønske det!

idakathrine-aure9

Nonshaugvatnet
Nonshaugvatnet
Sti opp til ryggen av fjellet...
Sti opp til ryggen av fjellet…
For en herlig dal!
For en herlig dal!

Vi fulgte vannkanten og østover, for så å peile oss på ryggen opp. Det er dårlig med sti det første stykke, men etter hvert kom vi sannelig meg frem på en rødmerket sti. Det siste stykke opp til fjellryggen er litt bratt. Når en har kommet seg opp til «fjellplatået», Jørenvågsalen, er det en fin rødmerket sti langs hele den brede fine ryggen til toppunktet Jurtinden. (Hele fjellet heter Jørenvågsalen, men den høyeste toppen her heter Jurtinden, og er på 867 moh). Her er det bare å la seg imponere av vår vakre natur. Vi tok selv en liten lur i lyngen og bare nøt hvert sekund, og slukte den vakre utsikten. Sørvest har du Kristiansund, østover ser du Romsdalen, og Sunndalen og i vest er det storhavet, og øyriket Smøla.

Utsikt mot Kristiansund.
Utsikt mot Kristiansund.
Helt ok med en liten lur i lyngen... :)
Helt ok med en liten lur i lyngen… 🙂
Hele den brede ryggen....
Hele den brede ryggen….
Toppen av Jurtinden!
Toppen av Jurtinden!

Fra Jurtinden fulgte vi en bratt sti ned til skaret mellom Jurtinden og Skarven. Her kjente vi på om vi hadde nok krutt i bena til å ta Skarven også, noe som vi valgte å gjøre. Det var ikke et dumt valg… Moro sti, med lett klyving opp til eggen av Skarven. Topp-eggen kan oppleves som litt luftig for enkelte, men det er flott sti hele veien. Vi fulgte deretter stien ned til Gullstein, og måtte traske langs traktorveien sør-vest et par km for å finne bilen.. En liten ekstra runde, men hva gjør vel det når sola skinner og en har en utsikt en bare kan drømme om?!

Om en ønsker det, kan en kutte ned turen med å følge stien ned fra Gullsteinskaret og gjennom Gullsteindalen til parkeringsplassen, uten å måtte gå over Skarven…

Litt bratt enkelte partier...
Litt bratt enkelte partier…

idakathrine-aure18

Toppeggen til Skarven...
Toppeggen til Skarven…
Flotte Skarven med utsikt over Jørenvågsalen...
Flotte Skarven med utsikt over Jørenvågsalen…
Nydelig natur.
Nydelig natur.

Pssssst…. Enda et tips: På naboøya, Stabblandet; ligger Aures høyeste topp: Stabben/ Innerbergsalen(908 m.o.h.).  Den turen ANBEFALES også!  Nydelig topp, med jevn stigning fra 0-908 m.o.h.! Fantastisk utsikt og gøyalt terreng!

På toppen av Stabben.
På toppen av Stabben.

 

Psssst: Følg meg gjerne på mine turer gjennom Instagram under navnet idakathrine

3 thoughts on “Tustna: Et paradis for sommer og vinterturer

 1. Mario Ditaranto says:

  Hei! Ser ut å være et veldig fint turmål fra Kristiansund, passer den bra med snøbrett og?

  Fins det andre tilsvarende toppturer innen 1 t fra Kristiansund? Takk for al tips, jeg holder på å planlegge en helg i februar fra Kristriansund, men er ikke kjent i det hele tatt der

 2. Ida Kathrine says:

  Hei Mario:)

  Tustna er et kjempe bra turmål!- Og det passer veldig fint med snowboard også, da det ikke er noen transportetapper til Bla Skarven. Andre lignende topper i nærheten av Kristiansund er feks de du finner i Jordalsgrenda. Der er Trolltind og Ryssdalsnebba (jeg har skrevet om begge her på turjenter, i hver sin post, ta gjerne en titt på det) sånn ca tilsvarende turer lik Skarven. Trolltind og Ryssdalsnebba ligger ca 1 time og 20 minutter fra Kristiansund. Hvis dere kjører enda mer østover mot Sunndalsøra finnes en rekke gullkorn av topper; Fløtatind, Litjskjorta, Litjgladnebba, Dronningkrona m.m . Men disse er litt lengre turer og litt mer krevende. Eller så har du Goksøyra som er veldig nydelig og ligger i Eikesdalen. I Ålvundeid finner du Smisetnebba som er en fin og relativt enkel tur. Jeg har skrevet om de flest av de nevnt toppene her på turjenter, så du kan se om du finner noe inspirasjon der. Håper du fikk litt svar på det du spurte om. Jeg er som du kanskje skjønner mest kjent den nordlige delen av Romsdalen, derfor jeg nevner de toppene jeg kjenner til best.

  Lykke til med planleggingen, og god tur;)

  Hilsen Ida 🙂

 3. Mario Ditaranto says:

  Takk Ida Kathrine! Skarven blir det og Jordalsgrenda er kanskje også en jeg rekker!

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this