Tydalsnebba 1275 moh.

I Surnadal kommune, i Møre og Romsdal, nord-vest i Trollheimen, finner man en perle av en dal med navnet Todalen. Todalen er en nydelig dal, og er et flott utgangspunktet for mange fine turer i vakker og variert natur. Tydalsnebba er kanskje den mest kjente skitoppen i området, og det er ikke uten grunn. For denne toppen er virkelig flott! Andre fine skitopper i området er blant annet: Snøfjellet, Ytre Sula og Skjeringfjellet. Disse er også verdt et besøk!

 

 

Nydelige Todalen!

Ankomst:

Tydalsnebba ligger innerst i Todalen. For å komme dit følger man Riksvei 671 til Todal sentrum. Følg deretter Todalsveien, som etterhvert går over til grusveien; Dalaveien. Følg denne helt inn til Kårvatn. Her du finner en stor parkeringsplass ved veiens ende. Her ligger DNT hytten, Kårvatn, som er et flott utgangspunkt for turer i området. Kårvatn er ei selvbetjent turisthytte som drives av Trondheim Turistforening. På samme tun som turisthytta, finner du Kårvatn fjellutstyr, som er en butikk med et stort og godt utvalg på utstyr til klatring og toppturer sommer og vinter.

 

 

Turen:

Turen starter ved parkeringsplassen ved Kårvatn. Herfra skal man krysse elven vest for turisthytta. På denne brua finner du en selvsjekker for skredsøkeren din! Fantastisk! Deretter er det å krysse et jorde, for deretter å følge en traktorvei oppover langs skoglia. Etter hvert tar du av fra traktorveien og sikter deg inn mot skaret til høyre for Storsvaet, som ligger rett over skoggrensen.

 

Unni på vei oppover det første stykket av traktorveien.

Unni på vei oppover det første stykket av traktorveien.

Det er nydelig utsikt på hele turen!

Det er nydelig utsikt på hele turen!

I skaret til høyre for Storsvaet.

I skaret til høyre for Storsvaet.

På vei opp mot Kvernåbotnvatnet, og Tydalsnebba rett i front.

På vei opp mot Kvernåbotnvatnet, og Tydalsnebba rett i front.

 

Fra skaret er det en slak helning opp mot Kvernåbotnvatnet. Herfra får du for første gang på turen synet av turens mål og høydepunkt; Tydalsnebba. Fra Kvernåbotnvatnet er det fint å sikte seg mot toppen, vest for Tydalsnebba, og følge denne ryggen opp. På toppen av denne motbakken, på 1169 moh,  avslutter mange turen. Herfra kan man kjøre direkte ned på en flott og fin flanke.

Nydelig flanke, med en fantastisk utsikt mot Innerdalen og Sunndalsfjella.

 

Hvis man vil til selve hovedtoppen av Tydalsnebba, kan det være lurt å følge ryggen østover mot toppen. Ryggen er fin å gå på med ski, men kan være avblåst, så skarejern kan være kjekke å ha. De siste ca 50 høydemeterne til toppen er bratte, så hvis man skal klatre helt til topps er det lurt å sette ski på sekk, og gjerne ha stegjern og isøks, da det er litt klyving for å komme seg helt opp.

 

.
.

Toppryggen og toppen i sikte.

Toppryggen og toppen i sikte.

.
.

Flott rygg å gå på!

Flott rygg å gå på!

Men ryggen kan være litt avblåst... Skarejern kan være kjekke å ha med!

Men ryggen kan være litt avblåst... Skarejern kan være kjekke å ha med!

 

Toppen

Fra toppen er det en helt fantastisk flott 360 graders utsikt mot både de kystnære toppene langs nord-møre i vest, og du ser videre innover Trollheimen og  Innerdalen i sør-øst. På toppen er det bare å ta seg en velfortjent pause, nyte utsikten og hvile bena litt før man spenner på seg skia og sklir ned til startspunktet. Turen gir nydelig utsikt hele veien, og byr på variert skikjøring. Denne turen er virkelig en perle!!!

 

 

 

.
Tydalsnebba Turjenter Idakathrine20
Tydalsnebba Turjenter Idakathrine20

Tydalsnebba Turjenter Idakathrine5
Tydalsnebba Turjenter Idakathrine5

.
.

 

Nedkjøringen:

Turen ned er gøyal og kan justeres etter ferdigheter og forhold. Fra hovedtoppen kan både renna ned fra toppen, og bollen rett under toppen(i sør-øst) by på fine skiopplevelser. Men her er det en del brattere partier, og man må være obs på føre og skredforhold. Er du ny på topptur er det særdeles flott, og tryggere å kjøre ned fra toppen vest for Tydalsnebba (1169 moh). Denne flanken er på under 30 grader, og er åpen og fin.  Skogen i Todalen har av flere blitt omtalt som Norges beste li, og er kjent for å kunne gi nydelig skikjøring. Her er det spredt furuskog, med perfekte avstander mellom trærne, og en fin helning i et kupert landskap. Her er det store og gode muligheter for leken skikjøring! NYT!!!

 

Fantastisk skogskjøring!

 

Om turen:

Lengde: 6,2 km.

Tid: ca 5 timer tur/retur

Høydemeter: 1060 meter.

Hvem passer turen for? Turen passer til både nybegynnere på topptur og for viderekommende toppturentusiaster.

 

Følg meg gjerne på mine turer på Instagram. Du finner meg under navnet idakathrine 🙂 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this