Slik kan du få tak i utstyr uten å blakke deg fullstendig

Ring en venn

Som nyfrelst turjente vil jeg jo helst at alle andre også skal oppleve denne gleden. Derfor låner jeg mer enn gjerne ut mitt eget utstyr! Og det vil jeg tro det er mange andre turjenter som gjør også. Nylig var det en venninne av meg som postet på Facebook om det var noen som kunne låne bort en hengekøye. Hun og datteren hadde blitt invitert med på overnattingstur, men de manglet noe utstyr. Et par timer senere kom hun innom og fikk låne hengekøye og tarp.

Takk for lånet! Det var magisk!

Jeg var veldig spent på hvordan natten deres ute i friluft ble. De hadde ikke vært så mye ute før, det var kaldt i været og datteren er bare fire år gammel. Dagen etter tikket det inn en melding: “Takk for lånet! Det var magisk!”. Bildet hun la ut på Instagram vitnet også om en god natt, med bål og hengekøyer i skjønn forening. Slikt blir et turhjerte svært glad av, og jeg låner gjerne ut igjen!

Har du ingen turvenner? Da kan du sjekke ut Skattkammeret eller BUA, som låner ut friluftslivsutstyr til barn og unge helt gratis. Hos Skattkammeret kan personer over 18 år leie utstyr til en rimelig penge. Det finnes også flere andre slike kommunale tilbud. Sjekk ut hva som tilbys der du bor!

Hvorfor kjøpe nytt når du kan kjøpe brukt?

Etter at du har lånt utstyr og funnet ut at dette er noe du vil gjøre mer av, kan du begynne å se etter dine egne ting.

Er du klar over hvor mye utstyr mange har? Så mye at det fyller opp boder og kott, skuffer og skap. Og så har vi de som alltid skal ha det nyeste utstyret hver eneste sesong. Til slutt blir det så mye at man må kvitte seg med noe, og da er som kjent finn.no kjekt å ha. Et raskt søk på “hengekøye” gir 225 treff, “telt” gir 1.436 og “sovepose” 1.406. Hvorfor skal man da kjøpe nytt?

Helene trives godt i sin 20 år gamle sovepose.

Benytt deg av salgskrigen

De største varehusene som fører friluftslivsutstyr kjemper jo mot hverandre som om det skulle vært andre verdenskrig. Dem om det, men bra for deg! Meld deg på nyhetsbrev, og få de beste tilbudene rett i innboksen. Vær tålmodig, og vent på kuppene. Det er til og med lov til å være så frekk at du spør om ekstra rabatter når du er i butikken. Just sayin’! Vær litt skamløs (men ta nei for et nei).

Følg ekstra med i tiden før og etter jul, og etter hver sesong. Billigere å kjøpe sommersovepose etter sommeren, si!

Dette trenger du til turen du planlegger

Mange tror at de trenger så utrolig mye, men det gjør man egentlig ikke.

Dagstur

På dagstur trenger du egentlig ingenting annet enn det du står og går i. Men det kan jo være digg med en liten sekk med godsaker, som kaffi, appelsin, sjokolade og en god bok. Sitteunderlag får du for en femmer. Kjøp en fyrstikkeske og finn ved i skogen (innenfor bålsesongen, vel og merke). Da blir det så hyggelig, atte!

Hytte til hytte

Visste du at Turistforeningen har mer enn 500 hytter over hele landet? Og at du kan sove der for en skikkelig billig penge? Alt du trenger er en lakenpose, og du er good to go. Dersom du er medlem i DNT får du medlemsnøkkel til hyttene og rabatt på overnatting. Du får faktisk rabatt på mye annet også, se medlemsfordelene her.

I sommer var jeg og Helene på hytte til hyttetur i Sauheradfjella og i Aurlandsdalen. Som sagt trenger man egentlig bare en lakenpose for å sove på hyttene, men vi hadde jo med oss litt andre ting også. Det første turen var på ubetjente hytter så da hadde vi med oss mat, termos, drikkeflaske og klesskift (noe de aller fleste har). Så når det kommer til utstyr er det ikke stort man trenger!

Finsehytta Firemannsrom
Leik og moro på Finsehytta.

Hengekøyetur

Her begynner vi å avansere bittelitt. For skal du sove godt i hengekøye, så trenger du noen essensielle ting. Du trenger selvfølgelig hengekøye med oppheng, og så bør du ha et godt liggeunderlag og en sovepose. Liggeunderlaget gjør at det ikke blir så hardt og kaldt fra undersiden, og det er ganske viktig for å ha en god opplevelse. Men det er egentlig det hele! Tarp trengs kun hvis du skal ut i regn- eller snøvær.

Lite som slår å våkne til dette en tidlig morgen.

Tips: start med hengekøya og ta den med deg på dagstur. Stikk ut i skogen og få den opp, legg deg ned og ta livet med ro. Slik som vi gjorde den søndagen her.

Telttur

Samme som forrige punkt, bare bytt ut hengekøya med et telt. Husk teltplugger!

Gunhid I Sitt Helsport Reinsfjell Superlight 3

Bonustips

Dropp hengekøya og finn en brygge.

Den natta jeg sov på ei brygge på Nesodden. Trenger hverken telt eller hengekøye!

Tilleggsutstyr

Det jeg har listet opp over er veldig basic. Fordelen med basic er at man får en svært lett og liten sekk. Men vi pleier jo å ha med litt mer utstyr når vi er på tur; primus, gass, kjele, tallerken og bestikk. Vi vil jo ikke sulte ute i skauen! Varme klær er viktig, det kan bli ganske kaldt på natta, selv på sommeren. Tarp, dersom det er dårlig vær og vi sover i hengekøye. Dopapir og fyrstikker. Ekstra vannflaske og en liten termos. Sekk og kaffikopp. God tur!

//Gunhild

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this