På min siste tur, 10 dager i Setesdalsheiene med ski, pulk og telt, ble jeg liggende værfast en dag. Det var whiteout og skredfare, da beveger jeg meg ikke med pulk alene i høyfjellsterreng – better safe than sorry!

Det er ikke gøy å ligge værfast, men det hører turlivet til, og kommer til å skje med alle som er mye på tur før eller siden. Med tiden har jeg kommet på noen ideer til hva du kan gjøre når der først skjer!

 

Syv ting du kan gjøre når du er værfast:

Høre på podcast

Før tur laster jeg ofte ned noen radioprogrammer, slik at jeg har dem tilgjengelig i tilfelle jeg blir liggende værfast. Ofte beveger jeg meg utenfor mobildekning og da må jeg ha lastet ned disse på forhånd, i tillegg sparer du strøm på telefonen når du kan ha den i flymodus mens du lytter.

 

Villmarksspa

For meg innebærer er et villmarksspa koking av vann, kroppsvask med våtservietter og børsting og fletting av hår. Hårbørste er strengt tatt ikke nødvendig på tur, men jeg liker å ha det med. For meg som har meterlangt hår fungerer fletter best på tur, men det kan likevel bli bustete når man går med lue mange dager i strekk! Det er også lurt å sjekke beina. Pleie og lufting av føtter er fint å gjøre når du er værfast.

værfast på vinterfjellet, jente i telt, turhår, turjenter
Etter noen dager på tur er jeg transformert om til ei hulder, da er hårbørsten grei å ha . Foto: Maria Stray Homme.

 

Skrive turdagbok

Det kan være fint å skrive litt hver dag når du er på tur. Det er både fint å reflektere over opplevelser underveis, samtidig som det er utrolig gøy å ha i ettertid. På tur opplever man ofte mye, og det er mange inntrykk, som kan gå i glemmeboken dersom du ikke skriver dem ned. Noen ganger har jeg skrevet om tøffe dagsetapper hvor jeg har vært så utslitt at jeg har snublet og haltet meg gjennom de siste kilometerne. Andre dager har jeg skrevet om mestringsglede over å gjøre noe nytt og spennende, som f.eks. da jeg klatret opp Bispen i fjor sommer (les om klatreturen her). Når du er værfast har du god tid til å oppdatere turdagboken, og kanskje filosofere litt?

 

Lese pensumbøker

eller bøker du har hatt lyst til å lese, men ikke har funnet tid til. Det har du tid til nå! Jeg fikk lest nesten en hel pensumbok i løpet av turen. En bok skal være ganske spennende for at jeg skal klare å holde konsentrasjonen oppe, og det er ikke alltid tilfellet med pensumbøker. Denne het riktignok “Ute” og handler om friluftsliv, noe jeg selvsagt har en enormt stor interesse for. Det er kanskje ikke så rart at jeg kom meg gjennom akkurat denne. Men det er noe fantastisk med å lese en bok uforstyrret i teltet sitt, med naturens lyder som “bakgrunnsmusikk”.

Værfast i høyfjellet, lese bøker

 

Sjekke og reparere utstyr

På lengre turer er det ikke til å unngå at noe av utstyret får slitasje. Det kan være en rift i boblejakka, hull i sømmen på ryggsekken, eller en Primus som ikke brenner rent. Da er det på tide å gå over utstyret. Jeg pleier å ha med meg sysaker, selvklebende lapper i solid stoff og reparasjonsutstyr for telt (ekstra stangledd og hylse for hurtigreparasjon for knekt teltstang). Les mer om hvordan du kan reparere en teltstang på tur her.

 

Studere kart

Å kikke på kart er i seg selv spennende, nyttig og nødvendig på tur. Er du værfast har du tid til å studere kartet ekstra nøye. Finnes det en bedre rute, eller er det en topp i nærheten du har lyst til å besøke når du først er i området?

 

Spise, drikke og kose deg!

Det er selvsagt at uten mat og drikke, duger helten ikke. Et tips fra ei som har vært værfast x antall dager og netter: pakk med deg litt ekstra godis som du kan kose deg med, gjerne en liten forundringspakke! Tenk hvor gøy det blir når du finner en overraskelse i sekken/pulken. Bare se hvor glad Alexander Gamme blir over en pose Ostepop i denne filmen som han filmet under sin ekspedisjon over Antarktis i 2011/2012.

Film: Alexander Gamme

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this