Vågan på langs - et koronaeventyr | Turjenter.no %

Vågan på langs – et koronaeventyr

Det startet med Korona og endte i et 20-timers eventyr fra øst til vest i Vågan kommune. Ernas anbefalinger var klare: hold deg i egen kommune. Heldigvis gjør begrensninger meg kreativ. 
Skrevet av: Kristin Brandtsegg Lome
Publisert: 25.05.20

Tanken om å krysse kommunen jeg bor i falt egentlig i hodet på meg da korona sto på som verst og det meste av eventyr foregikk fra sofaen ved å se på andre som var på tur. Det var etter å ha lest innlegget til Ingvild om turfilmer at jeg snubla over serien Eventyrjenter hvor blant annet turjente Guro Krempig krysser sitt eget fylke. Siden det nå var egen kommune vi skulle holde oss i ble valg av neste eventyr enkelt: krysse kommunen den lengste veien. 

Ruta

Var ikke planlagt før kvelden før. Selv om ideen om å krysse kommunen hadde vært i bakhodet mitt noen uker, hadde jeg ikke klart å finne helt ut av hvordan det var hensiktsmessig å legge ruta. Og heller ikke om det var mulig å gjøre det på en dag. Jeg ville gå lengst mulig på ski og så bytte til sykkel og eventuelt gå på beina den siste biten. Vi endte opp med å gå på ski fra Laupstad opp på Pilan, over Kvittind og Kistbergtind, Breitind, Rundfjellet, Spisstind og Varden. Videre syklet vi fra Olderfjorden til Hov på Gimsøya og gikk på Hoven.

Første akt: mandag kveld

På tur med Jannike tidligere på dagen nevnte jeg at jeg holdt på å planlegge en tur for å krysse Vågan kommune fra øst til vest. 19.30 tikker det inn en melding fra Jannike med et spørsmål om jeg vil være med å gå deler av den planlagte turen. Jeg er ikke så motivert for å gå bare deler, men vil prøve hele turen hvis vi først skal gå. I løpet av den neste timen har Jannike fått lånt seg en sykkel, jeg har lagt en omtrentlig plan for den delen av ruta jeg ikke har gått før og smurt et tårn av polarbrød. De neste timene går med til å legge ut sykler der skiføret slutter, joggesko og chips ved enden av veien og en bil ved mål. I seng like før midnatt er det vanskelig å sove.

Andre akt: tirsdag 05:00

Jannike åpner døra med et smil og tar med seg kaffekoppen i bilen. Vi parkerer på Laupstad og går til kommunegrensa mellom Hadsel og Vågan kommune hvor starten for eventyret i mine øyne offisielt går. 

Tredje akt: 07:46

I skyggen var skaren som is. Jeg dunker skia litt for hardt inn i skaren for å få feste. Den løser ut og jeg ser den seile nedover. Jeg seiler etter. Desperat kniper jeg fingrene inn i skaren, men får ikke tak. Forbanner meg over at jeg ikke har på hansker. Heldigvis hadde vi tatt forhåndsregler for faren for utglidning så verken jeg eller skia sklei langt. Noen skrubbsår senere fikk jeg plukka opp skia, satt på skarejern og prøvd meg opp fjellsiden igjen. Denne gangen gikk det atskillig bedre, men frykten for at noe sånt skal skje igjen sitter en god stund.

Fjerde akt: 08:30-14:45

Jeg er godt kjent i den første delen av ruta. Det meste går som planlagt og vi setter svinger både i tørrsnø, slusj og på skare. Til tider må både stillongsen og ullskjorta av og solkremen renner ned i øya. Den andre delen av skiruta som starter ned vestsiden av Rundfjellet har jeg aldri kjørt. Ikke engang tenkt på at kunne være fint. 

Forutsigbart, men hardt føre
Langt der borte ser vi skiturens siste topp, Varden

Vestsiden er iskald og hard, men forutsigbar når vi først finner den. Ryggen på Rundfjellet ser nemlig ikke helt ut som jeg trodde. Da vi hadde kommet oss opp på den nordlige toppen og bare forsiktig skulle skli over til den sørlige toppen slik at vi kunne kjøre ned vestsiden, innser jeg at terrenget ikke er i tråd med forventningene. Vi utsettes for en liten omvei og nervøse tanker om at turen ender på Rundfjellet.

Femte akt: 15:20

Da vi for sjette gang legger på fellene surrer Jan Eggum i huet mitt om at det er på’an igjen. Og det er det. På med feller. Igjen og igjen. Jeg har gjort en del lengre turer alene og trodde egentlig jeg likte det veldig godt. Men å ha noen å dele opplevelsen med, både når det går trått og når det går godt viser seg å være mer positivt enn jeg trodde. Likevel smitter det en dråpe negativitet over på meg da Jannike på toppen av Rundfjellet ser resten av ruta og utbryter at det er “fette langt” igjen til syklene og jeg egentlig ikke tenker lengre enn til neste fjell. Ja, for det er jo egentlig ganske langt igjen. På en så lang dag er det noen ganger en velsignelse at tiden flyr i godt lag.

Sjette akt: 20:30

På toppen av Varden står støtteapparatet klart med kaffe, pannekaker og hinsides mye energi. Det er umulig å ikke bli smittet. Vi står på ski sammen ned til Olderfjorden hvor skiføret tar slutt. Her finner vi syklene, men dessverre ikke helt i samme stand som vi forlot de. Lufta i mitt fremre dekk har rykte på seg for å være ganske impulsiv og har forduftet i løpet av natta. Jeg priser både det ene og det andre for at støtteapparatet ikke bare har med pizza (!), men også sykkelpumpe. Halve støtteapparatet blir med oss på resten av turen og energien fortsetter å smitte. 

En time på sykkel har aldri føltes kortere

Sjuende akt: 22:30

Stemningen er upåklagelig i det vi finner potetgull og joggesko i en Volvo på Hov.

Motivasjonen for å bestige Hoven har aldri vært høyere. Den lille klumpen av et fjell som ligger helt ensom på vestenden av Gimsøya har plutselig økt i verdi. Den har heldigvis ikke blitt noe høyere siden sist. Like før midnatt står vi 368 meter over havet og ser bort til kommunegrensa som så upassende for denne turen ligger et par kilometer ut i havet. Vi sier oss fornøyd og kaller det en dag for denne gang.

Kvaliteten på turens siste bilde avslører en sliten og overvelda fotograf

Teppefall: 00:30

På vei hjem begynner Jannike for alvor å bekymre seg for arbeidsdagen hun har i vente noen timer senere, mens det eneste jeg tenker på er hvor mange is jeg skal spise.

Etter 20 timer på beina er de tunge og vanskelig å få til værs

 

Hvis du vil se mer om hvordan vi hadde det kan du sjekke ut mine høydepunkter på instagram.

 
BOSTED: Lofoten
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
reCAPTCHA

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this