I fjor forelsket jeg meg i Utladalen, og det med god grunn. Med flere fossefall, variert terreng og nydelig utsikt er det rent umulig å ikke like dette stedet! Tidligere i sommer gikk jeg fra Turtagrø til Skogadalsbøen og videre nedover Utladalen, en helt fantastisk tur med alt fra høyfjellsfølelse til frodig skog! Den går over to-tre dager, altså perfekt for en helgetur. Frister det? Da må du lese videre!

Ruten ser sånn her ut: Hjelle – Turtagrø – Skogadalsbøen – Vetti – Hjelle.

Vakre Utladalen

Ankomst

Siden Hjelle er siste stopp på denne reisen, er det greit å parkere bilen ved Hjelle slik at den står klar når du kommer ned igjen og det er bare å sette seg i bilen å kjøre hjem. Det går nemlig buss fra Hjelle opp til Turtagrø om sommeren, noe som er helt perfekt for denne turen her. Fra 5. juli til 11. august går det buss daglig, mens fra 17. august til 1. september går det buss i helgene (inkludert fredag). Rutetider for bussen finner du HER.
Kommer du kvelden før kan du sove i telt like ved eller campe ved Utladalen Camping.

For å komme deg til Hjelle følger du Utladalsvegen fra Øvre Årdal. Her er det en fin og stor parkeringsplass rett ved siden av busstoppet. Fra Øvre Årdal til Hjelle er det ca. 10 minutters kjøring.

Turtagrø – Skogadalsbøen

Fra Turtagrø starter du med å gå gjennom Helgedalen. Når du etter hvert begynner på stigningen vil du få to valg; Du kan følge den gamle stølsvegen direkte til Keiserpasset eller du kan gå via Fannaråken og få med deg en 2000-meters topp i samme slengen. Begge veiene gir fin utsikt og har godt merket sti, men går du via Fannaråken vil du måtte gå flere høydemetere og må beregne noen ekstra timer. Det er også mulig å gå fannaråken som en dagstur og sove på Norges høyest beliggende turisthytte. Husk eventuelt å booke sengeplass på forhånd!

Begge alternativene fører til Keiserpasset. Her åpner det seg opp og man får utsyn til Gjertvassbreen, Styggedalstindane og Gjertvasstinden. Her begynner nedstigningen og høyfjellsfølelsen går over til skogsterreng. Dette terrenget følger du helt til du kommer frem til Skogadalsbøen, hvor du kan sove for natta. På en varm dag passer det bra å bade i kulpen der! Og pssst, det er dårlig/ingen dekning, så mobilen kan bare ligge i sekken og du kan nyte omgivelsene uten å bli forstyrret.

Denne dagsetappen tar en 6-7 timer. Går du via Fannaråken må du beregne noe lenger tid.

Perfekt kulp å bade i når man ankommer Skogadalsbøen

Skogadalsbøen – Vetti gard

Etter en god frokost og en kopp kaffe er det på tide å tusle videre! I dag skal du gå til Vetti, og dette er kanskje en av de fineste turene jeg vet om. Når du går over brua ved Skogadalsbøen, der badekulpen er, skal du ta stien som går rett fram. Der står det også skiltet til Vetti. Med jevn stigning i noen kilometer mot Friken får du etter hvert en helt fantastisk utsikt mot Hurrungane. Etter du har nådd dagens høyeste punkt vil du også ha en utsikt nedover Utladalen som du kan gå å nyte et godt stykke.

Når dagens stigning er tilbakelagt er det på tide å begynne å gå nedover. Periodevis skal du gå ganske bratt nedover mot fleskedalen. Videre vil du komme ned i skogsterreng som du kommer til å tusle i ned til Vetti gard. Et godt stykke før du kommer til Vetti gard vil du gå forbi Vettisfossen, som har et fritt fall på hele 275 meter. Et stykke etter fossen vil du igjen møte på et ganske bratt parti nedover til Vetti gard, som er dagens mål.

Når du har kommet til Vetti gard har du flere alternativer; her kan du sove på hytta eller i telt (som jeg anbefaler, det er utrolig fint der) eller du kan velge å gå hele veien ned igjen til bilen. Fra Vetti gard til Hjelle og bilen din er det en grusvei på ca. 5 kilometer som du bruker 1,5-2 timer å gå. Fra Skogadalsbøen til Vetti gard tar det 6-7 timer å gå.

Vettisfossen, 275 meter fritt fall

Håper turen faller i smak!

Ønsker du å følge meg på mine turer finner du meg på instagram @elinoverland

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this