Rasletind 2105 moh. – Mugna 2159 moh. – Øystre Kalvhøgde 2178 moh. – Vestre Kalvhøgde 2208 moh.

Høydemeter: 1800

Lengde: 27 km

Dette er en tur med fire 2000-meters topper som perler på en snor. Det er flere parkeringslommer og -plasser langs med veien, og det er også mulig å starte turen ved Bygdin. Denne beskrivelsen tar utgangspunkt i en av parkeringslommene langs veien. 

Starten av turen er slak og du merker knapt at du tar unna de første 300 høydemeterne. Det er flere mulige ruter til Rasletind, en av de er markert på kartet over. Da følger du sommerruta opp på ryggen, til Østre Rasletind og videre bort til selveste Rasletind. Herfra ser du bort mot de neste toppene du skal opp på.

Det blir noen ganger av og på med fellene i løpet av turen

Fra toppen av Rasletind må du litt ned før du kan følge ryggen videre til Mugna. Jeg syns det er veldig gøy å svinge seg, selv mellom sastrugi store som spisebord, og tar som regel av og på fellene ved enhver anledning. Ned fra (ofte) forblåste Mugna og bortover ryggen til Øystre Kalvehøgde tar imidlertid selv ikke jeg av fellene. Fra Øystre Kalvehøgde derimot er det av med fellene, 3-4-5-6 frem og tilbake med hoftene, før du klistrer de på igjen, og fortsetter på ryggen til Vestre Kalvehøgde.

I siget opp mot Vestre Kalbehøgde

Fra Vestre Kalvehøgde kan du følge samme vei tilbake, eller ta en liten omvei og få med deg noen ekstra svinger. Fra toppen kan sette kursen ned i den sørvestvendte bolleformasjonen og om du har lyst på enda en topp har du nå sjansen til å bestige Nørdre Kalvehølotinden.

Hanna nyter solkysset tørrsnø ned fra Vestre Kalvehøgde

Nederst i bolla, på ca. 1800 moh., legger du fellene på og tusler over et pass og ned over Kalvehøgdbreene. Herfra er det et par hundre høydemeter opp mot Øystre Kalvehøgde som du kan bestige igjen om du ikke fikk nok av utsikten tidligere på dagen, eller stoppe på skuldra og så kjøre ned på breen mellom Øystre Kalvehøgde og Mugna. Terrenget du beveger deg i er slakere enn 30 grader, men vær oppmerksom på at du er i skredterreng.

April er en liten luring og t-skjorta må av og til vike for dunisen

Du kan fortsette helt ned til Bygdin, men ved ca. 1700 moh. er det en fin snarvei opp mot Rasletind. Hvis du velger denne ruta, kan du følge flata og vannet sør for Rasletind før du tar av deg fellene, og cruiser ned til mål.

P.S. Jeg har bare gjort turen på randonneski, men den er egner seg helt sikkert også veldig godt på fjellski. Hadde jeg tatt turen på fjellski selv ville jeg sløyfa nedkjøringen mellom Øystre Kalvehøgde og Mugna, men det er oversiktlig og fint terreng slik at du kan tilpasse turen etter dine ønsker og ferdigheter underveis. 

 

Tjønnholsoksle 2145 moh. -Tjønnholstind 2331 moh. -Steinflytind 2318 moh.

Høydemeter: 1450

Lengde: 23 km

Denne turen kan gås begge veier, men jeg vil anbefale å starte turen med den 7 km lange innmarsjen inn Leirungsdalen, mens beina enda er relativt friske og motet på topp. Herfra begynner stigningen langs østsiden av Tjørnholsbekken. Terrenget flater etterhvert ut og du får god mulighet til å besiktige ryggen mellom Tjønnholstind og Steinflytind fra avstand. Videre sikter du over breen og opp på ryggen som går sør for Tjønnholsoksle. Fra toppen sklir du ned drøyt 100 høydemeter før siste oppstigning til Tjønnholstind, på ca. 350 høydemeter.

Innmarsjen inn Leirungsdalen er seig og flott

Ryggen bort til Steinflytind er tydelig, relativt kort (ca. 250 m) og luftig. Jeg vil kun anbefale å gå denne dersom du har erfaring med lignende terreng, er i stand til å vurdere snøforholdene på ryggen og om du har med deg isøks og stegjern. Det kan også være en ekstra trygghet å sikre underveis på ryggen.

Fornøyd Hanna etter å ha gått ryggen mellom Tjønnholstind og Steinflytind

Fra Steinflytind er det fin nedkjøring og toppen er også flott i seg selv, om det ikke skulle friste med seig innmarsj og ryggtravers. 

Ski in-ski out med Rasletind i bakgrunnen

Vær oppmerksom på skavler og husk å sjekke varsom.no før du drar på skitur. Her kan du lese mer om hvordan du får mest ut av vårskikjøringen. God tur!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this