Selv om topptursesongen er over for mange så bugner det av snø i fjellet. Jeg bor i Romsdal og her er det så mye snø at vårskisesongen trolig kommer til å bli veldig lang. Bare i løpet av den siste uken har jeg vært på flere toppskiturer med start fra bilen (ski på bena) og hatt fantastisk pudderføre. I tillegg er det så mye snø på toppen av Trollstigen at lokalkjente snakker om at det er skiføre ute juli! Det er mao ingen grunn til å legge bort skiene.

I artikkelen finner du noen tips som kanskje gjør vårski-sesongen ennå bedre ? Her er i alle fall mine beste tips.

 

Ta vare på skiene dine

Har du noen gang opplevd dårlig glid på vårsnø ? Du er garanatert ikke alene! På vinteren med kald snø spiller voksing av ski liten rolle, men på vårturene bruker jeg faktisk å vokse skiene etter (nesten) hver eneste tur. Bruk gjerne gul voks. Her er det du minimum trenger:

  • Gul voks
  • Plastskrape
  • Smørejern

Legg noe plast, avispapir ol under skiene når du holder på så slipper du søl. Legg deretter på ca 4 tynne striper med voks (ca 5 mm bredde) vha smørejern. Varm den smelta voksen inn i skiene og avkjøl før du skraper av overflødig voks. Ikke legg på mere enn at det akkurat dekker sålen når voksen er varmet inn. Gå gjerne over med børste tilslutt, men dette er strengt talt ikke nødvendig hvis du er nøye med å fjerne overflødig voks. NB. Fellene liker dårlig løs voks…

Plastskrape, voks og smørejern er det du minimum trenger for å vokse ski.

Gjør temperaturen og solen til din venn

Tidlig på vinteren er starttidspunkt ikke så nøye da snøen som regel er kald. Men på våren når sola tar tak bør man tenke litt for å få en mer behagelig tur opp og ikke minst godt føre ned. Bruk værmeldingen aktivt når du planlegger samt kart, turbøker for å se hvilken side sola tar. Er det klarvær og kaldt om natten kan man gå oppå snøen hele turen og kjøre ned i perfekt slush om man timer det riktig. Hvis det har kommet tørr styrsnø i løpet av natten så er det en stor fordel å komme seg tidlig opp for å nyte snøen. Dette gjelder spesielt hvis det er vest eller sydvendt side. Ligger siden på nord kan man gjerne drøye litt.

Se gjerne denne artikkelen for ytterligere informasjon

Fin timing av en vårskitur! Opp på relativ hard snø og nedfart på fin slush.

Voks til fellene

Har du opplevd at fellene klabber ? På vårtur kan man ofte oppleve fuktig snø nederst og tørr snø øverst. Da er det ikke uvanlig at fellene blir fuktig ved starten av turen og etter hvert som snøen blir kaldere så vil du trolig oppleve irriterende klabbing. Løsningen på dette er å bruke silikospray eller gni fellene med en eller annen fellevoks før du starter turen. Gjør dette regelmessig så vil du erfare tørre feller uten klabbing hele turen. Jeg har silikonspray og fellevoks liggende fast i skobaggen til enhver tid.

Kjekt utstyr for å unngå klabbing av feller. Eksempler på fellevoks fra G3 og POMACA og silikonspray kjøpt på Biltema.

 

Skarejern

Er snøen hard å gå på kan det være ekkelt å gå oppover spesielt hvis terrenget skrår i tillegg. Følelsen av at fellene ikke tar og at stålkantene glipper er ikke så kjekt. Mitt beste tips er å anskaffe skarejern og ha dette fast i sekken på vårskiturene. Så snart du merker at snøen blir hard så setter du på skarejern og vipps så får du en helt annen trygghet og ikke minst hjelp til å komme deg opp når det er hardt. På våren ligger dette fast i sekken min og er gull verdt. Tren gjerne på å sette skarejern på skiene før du starter turen. Jeg opplevde en gang at mine skarejern ikke passet helt og fikk en småkjip tur opp.

God venn i sekken når snøen er hard!

 

Ziplongs

Ziplongs fra Northern playground (nei, jeg er ikke sponset…) er noe av det mest geniale plagget jeg har kjøpt de siste årene. Som regel så starter en vårskitur i herlig vårvarme. Hvis det blir kaldere/mer vind så kan man ta denne enkelt av/på siden du hverken må ta av deg buksa eller skoene. Longsen har glidelås med forskjelling farger i sidene noe ytterligere forenkler omkledningen.

Legg merke til ulik farge på zip-longsen. Grønn for styrbord (høyre side), rød for babord (venstre side)

 

Snutt for inspirasjon fra en magisk vårskitur i Romsdal nå i april!

 

Riktig god tur!

Følg meg gjerne på Instagram @guriannehansen

 

Turhilsen fra Guri Anne

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this