Maldivene, Bora Bora, Mauritius og Værøy. Disse øyene har én ting til felles: de er kåret til en av verdens vakreste øyer å feriere på. Og midt ute i Vestfjorden, nesten ytterst i Lofoten-arkipelet, så ligger ei av de å dupper i tidevannsstrømmen “Den store Male“.

Velkommen til Værøy!

Foto av Helsport-ambassadør Bjørn Tore Moen. Instagram: @btmoen.

Værøy – ei lita øy med stor natur. Kritthvite strender som drister den største frossenpinnen ut i ramsalt hav, sjøfugkolonier med sjøpapegøyer og fjelltopper som strekker seg rett opp fra det irrgrønne havet.

I dag bor det rundt 600 mennesker på øya. De lever, ikke særlig overraskende, i størst grad av havet. Rettere sagt fiskeriet. Skrei, blåkveite, sei og sild. Og tørrfiskeskport.

Mens Værøy står i blomst under asurblå himmel kan du vandre i storslått natur fra Nordlandshagen i enden av bilveien til den veiløse, fraflyttede grenda Måstad, du kan være med på båttur til yttersiden av Værøy og se på alle lundefuglene som hekker i fjellene og du kan se solnedgangen fra teltåpningen. Du kan leve i hvermannsen sin drøm.

Foto av Helsport-ambassadør Bjørn Tore Moen. Instagram: @btmoen.

12 timer på Værøy

Vi ankom Værøy på formiddagen en varm julidag, og turfølget på 7 (senere 9) satte kursen mot håen. Vi gikk opp på Heia langs den gamle NATO-veien som slynger seg helt til topps. Langs veien står det et gammelt restaurert ørnhus, som det fra gammelt av ble brukt til å fange ørn med bare hendene. Den gang fikk man skuddpris på ørna fra myndighetene, da de anså ørna som en trussel for sau. Dette var selvfølgelig før ørna ble fredet i 1968.

Utsikten fra toppen av Håen er like ubeskrivelig, i alle retninger, og den mest kjente utsikten er vel den som er på bildet under. Mot Sørland minnet naturen om det skotske høylandet. Praktfullt!

Les om ørnefangsten her.

Etter å ha vært på Værøys mest kjente utsiktspunkt, kjørte vi til Nordlandshagen – og under vil du se en bildekavalkade fra turen vår fra Nordlandshagen til Måstad, og videre på Måtinden helt ytterst på Værøy. En magisk dag på verdens vakreste Lofotøy: Værøy!

Høyeste punkt på dette bildet er det kjente utsiktsfjellet Håen.

For nærmere turbeskrivelse anbefaler jeg boka til Kristin Folsland Olsen: Lofoten: 60 flotte turer i verdens vakreste øyrike.

Mosken sett fra ferga fra Værøy til Moskenes 23:00 en julikveld.

Hjertesukk!

Per i dag er Værøy et bedre bevart turmål enn nabokommunene i Lofoten. Mange vil nok tenke at det er dumt å dele turtips til ei perfekt, nesten uberørt magiøy, da. Vi vil bidra til å ødelegge både naturen og lokalsamfunnet. Men gjør vi det? Hva om vi oppfordrer DEG og DERE til å ta økologiske, kulturelle, økonomiske og sosiale hensyn på turen? Kan vi som er aktive i SoMe bidra til sunne, bærekraftige og fornuftige oppfordringer til våre medsammensvorne i naturen? Kan vi tørre å krangle for naturens skyld? For fremtiden til våre barn og barnebarn. Det tror jeg. Jeg tror vi kan bidra til å skape en slags balansegang mellom å bruke naturen og å ta vare på den. Vi må bare tørre å rope litt høyt om det.

På Værøy, og ellers i Norge, kan vi bruke naturen ved å følge markerte stier, lære oss kart og kompass for å ferdes tryggest mulig, ta med oss søpla vår, grave ned bæsjen og ikke gå på tur for å få det riktige bildet – men gå på tur for å få den beste opplevelsen. Samtidig kan vi SKRYTE, skryte av naturen, de lokale, de som driver med turisme og de som bidrar til å ta vare på naturen. Og av hverandre. Skryt er motivasjon! Og motivasjon bidrar til at alle legger ned en ekstra innsats for i dag – og for fremtiden. Det var dagens moralpreken, og hjertesukk!

Nå står høsten for tur, og jeg håper du kan ta med deg mange fine sommerminner inn i mørketida. Det skal i alle fall jeg gjøre, Værøy seiler inn som et av favorittminnene fra årets sommer. Nyt høsten med mørketid, nordlys, værskifte og kanskje ei god bok innendørs mens været herjer utenfor.

Takk for i sommer, og god høst! Turjenteklem fra Julie (@juliekorneliussen på Instagram)

Comments are closed.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this