Vern om paradiset!!

Skrevet av: Kristin Folsland
Publisert: 20.07.17

Hvis du skal til Lofoten så MÅ du lese dette. Vern om paradiset og vern om naturen.

Utdrag fra boka ”Turguide Lofoten – 60 flotte turer i verdens vakreste øyrike”.

Lofoten er skapt for å deles. Verden blir et bedre sted på grunn av Lofoten! Folk kommer hit fra alle verdenshjørner og får oppleve skjønnhet og magi, uansett om de svetter seg opp på en fjelltopp eller ti, tar et iskaldt bad så pungen krymper, eller sitter og dingler med beina fra bryggekanten i Henningsvær med en svær softis i handa. Og når folk blir glade, blir de snillere mot hverandre.

Det er trangt i Lofoten midt på sommeren. Det er mange bobiler og biler på veiene, fullt på overnattingsstedene, få steder å sette fra seg bilen. Det er kø på klatrerutene på Gandalf og Pianokrakken. Mange vil telter på Bunesstranda og i Kvalvika. Mange vil fyre bål. Stiene i fjellet slites stedvis mer enn naturen kan håndtere.

Folk har reist til Lofoten i hundrevis, ja tusenvis, av år. Det var først og fremst det gode fisket som gjorde øygruppen så attraktiv. I moderne tid er det turistene som reiser hit, og spesielt de siste 20 årene har Lofoten aktivt lokket til seg flere og flere tilreisende.  Og da ryktet spredte seg på Facebook, liksom ryktene om hjemme-alene-festen hos 17-åringen, og folk faktisk dukka opp, feststemte og gira ­­– og i veldig stort antall – ble Lofoten kanskje litt overrumplet.

Det er stort behov for utbedring av veier, parkeringsplasser, sykkelstier, det er behov for flere toaletter og søppelcontainere. Det er ikke alltid så lett å være hensynsfull turentusiast. Men gjør så godt du kan, vær tålmodig, handle fra hjertet, og bli med på dugnaden!

Selvfølgelig ønsker vi besøkende velkommen. Men å komme til Lofoten innebærer også et ansvar. Naturen her er sårbar, og vi må alle ta vare på dette jordens Paradis. Det innebærer blant annet å ta med seg søpla si – også den fremmedes sjokoladepapir som flagret ut av lomma hans uten at han merket det. Det innebærer å gjøre sitt fornødne på toaletter eller i fjæra, så havet kan skylle det med seg. Det innebærer å parkere forsvarlig, så når den lille p-lomma til turen du har lyst å gå, er full, kan ikke du parkere inn han bonden som bor der. Parker heller ikke ute i kjørebanen bare fordi ”alle andre” gjør det, og du vil bade ! Du får heller gå litt lenger. Gi dyr og fugler den førsteretten de fortjener. Av samme grunn, respekter også båndtvangen på hunden din. 

Reiser du på arrangerte turer hit, bruk lokale firmaer. Da havner det mer penger i kassa hos Lofoten-kommunene. Kjøp gaven til naboen som vanner blomstene dine der hjemme, hos lokale kunstnere istedenfor i ankomsthallen på Gardermoen. Kanskje blir det i fremtiden innført turistskatt i Lofoten – jeg håper du betaler den med glede.

Allemannsretten
Å være ute i naturen er en stor del av vår kulturarv. Allemannsretten gir rett til ferdsel og opphold i norsk natur, uansett hvem som er grunneier. Du kan gå tur både sommer og vinter, sykle, ri, telte, plukke sopp og bær. Med disse fantastiske rettighetene følger det med en del plikter. Det handler om å ta hensyn til dyr, natur og andre mennesker. Sett deg inn i pliktene dine!  www.miljodirektoratet.no Her følger et lite utvalg av pliktene.

  • Ikke forstyrr dyre- og fugleliv, spesielt ikke i yngle- og hekketiden. Ikke skad planteliv.
  • Lukk grinder, og vis hensyn til dyr som er på beite.
  • Det er ikke lov å sette opp telt nærmere enn 150 meter inntil hus eller hytte der det bor folk. I lavlandet kan du bo på samme sted i utmark i inntil to døgn uten å spørre grunneier.
  • Båndtvang 1.4. til 20.8.
  • Bålforbud 15.4. til 15.9 i nærheten av skogsmark. Ikke skad trær når du skal finne ved til bålet, bruk tørre kvister. Hvis du lager bål i strandkanten, må du ikke legge bålplassen rett på svaberget slik at berget sprekker. Bruk etablerte bålplasser der det finnes.
  • Ikke vær til ulempe for grunneier eller andre som er på tur.
  • Ikon søppel: Rydd opp etter deg.

Lofotvettreglene
I 2016 ble Lofotvettreglene laget i samarbeid mellom Lofoten Friluftsråd og Destination Lofoten

Blogglisten hits
 
Dette innlegget handlet om:
ALDER: 36
BOSTED: Drammen
Flere av mine innlegg
Iselin Næss22.11.17
ANNONSE
Bodil Dorothea Gilje12.09.18
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på
vårt nyhetsbrev
Mailchimp form
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this