Nylig fikk Åndalsnes en ny attraksjon, nemlig to nye via ferrata-ruter. Dette er det siste tilskuddet av tilrettelagte aktiviteter som du kan gjøre i Rauma.

Hva er egentlig Via Ferrata lurer du kanskje på? Selve ordet betyr «jernsti» og går ut på at et fjell utstyres med faste sikringsmidler som stålwire, bøyler, stiger og broer. Dette benyttes så for å klatre fjellet på en mest mulig sikker og forutsigbar måte, uten at man behøver å besitte betydelige klatreferdigheter eller klatrekunnskap. Normalt god form og motorikk er som regel nok for å gå en via ferrata. Aktiviteten innebærer at vanlige turgåere og klatrere kan følge en fast klatresti, uten å gjøre bruk av egne tau, kiler og andre sikringsmidler, og uten å utsette seg for den samme risiko som er forbundet med vanlig fjellklatring og rappellering.

I forrige uke gikk jeg begge rutene og ble mektig imponert over resultatet. Det er bare å ta av seg hatten for jobben flere lokale ildsjeler, med Matti Bernitz Pedersen, i spissen har gjort.

Det er som nevnt to ruter i Åndalsnes; Introveggen og Vestveggen. Rutene favner både de som er helt nye til sporten så vel som dem som har klatret noe tidligere. For å klatre rutene trenger du klatresele og sikringsline (slynge med falldemper) hjelm, gummierte hansker og solide/stive sko. Joggesko egner seg dårlig. Utstyr kan du leie på tindesenteret hvis du ikke har dette selv. Ønsker du guida tur ordnes dette samme plass. Sjekk http://tindesenteret.no/side/viaferrata for mer informasjon. Begge turene byr på syk rå utsikt over den mektige naturen i Romsdal med kjente fjelltopper som Romsdalshorn, Trolltindan, Vengetindene, Bispen, Kongen og Dronninga.

Det er fantastisk utsikt på begge rutene. De er i tillegg sydvendt noe som gjør at sesongen blir lengre og ikke minst at man kan nyte sola 🙂

Introveggen

Info fra hjemmesiden til tindesenteret.no: «Introveggen er en rute som passer for de fleste og krever lite forkunnskaper om klatring. Turen tar totalt ca 3 timer. Dette er en fin tur som ønsker å prøve via ferrata klatring for aller første gang og har normal fysisk form. Ruten er gradert til vanskelighetsgrad B på den internasjonale via ferrata skalaen.»

Jeg tok turen sammen med familie og fikk en super dag i flott natur. Alle var helt i 100 etter at turen var ferdig. Dette var både gøy, kult, skummelt og gav solid mestringsfølelse. Se bildene fra turen vår.

Rutas kanskje vanskeligste punkt. Litt luftig, men gode tak – moro !

Flott rute på fast fjell med super utsikt.

Super utsikt på turen.

Vestveggen – Norges “argaste” rute ?

Info fra hjemmesiden til tindesenteret.no: «Romsdalsstigen Vestveggen en lenger og mer utfordrende Via Ferrata rute til toppen av Nesaksla, og passer for deg som søker spenning og er i over gjennomsnittet god form. Her vil du måtte bestige flere luftige partier og fritthengende broer underveis. Turen er fysisk svært krevende og passer for erfarne klatrere og tar ca 7 timer. Ruten er gradert til vanskelighetsgrad D på den internasjonal via ferrata skalaen.»

Skikkelig “flying start” på ruta! TØFFT!

Dette er bare en syk rå via ferrata og kanskje den «argasta» ruta i hele Norge ifølge mange. For min egen del så synes jeg starten var vanskeligst, mens resten var utrolig herlig tross flere punkter med overheng. Armstyrke er ikke min sterke side, og det var med en viss skepsis jeg prøvde meg på overhengene. Takket være gode tak så gikk det overraskende bra. Den ene wirebrua på ca 70 m var meget luftig og konsentrasjonen fikk kjørt seg litt. Det er ikke hver dag jeg balanserer på en tynn wire som i tillegg beveger seg! SYKT RÅTT var det i alle fall! På toppen av Nesaksla nøt vi den herlige utsikten før retur via Romsdalstrappa og Rampestreken.

Flere overheng på ruta – stilig!

Skikkelig luftig wire-bru!

Spektakulær utsikt på turen!

Artig klatring!

Video fra turen.  https://youtu.be/M_vEq__F5jE

Høsten er en super tid i fjellet. Velkommen til Romsdal og flotte turmuligheter! Kos deg!

Turhilsen fra Guri

 

 

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this