Nå kommer den snart igjen, den kalde fine tida. Med røde kinn, frosne øyevipper og knirkende snø under skia. Med vinteren i anmarsj er det på tide og dra frem utstyr som passer for årstiden. Boblejakker, tykk ull, store sko. Men hva med utstyret til vår firbeinte kompis?

 

vintertelting med helsport lofoten pro i bymarka

Med utgangspunkt i små hunder

Alle kjenner sin egen hund best, så i dette innlegget er jeg ikke ute etter å sette en fasit på hva man trenger til hunden om vinteren. Det jeg allikevel tar utgangspunkt i er å dele mine erfaringer med vintertur sammen med en liten hund som ikke er like godt rustet for vinterføret som polarhunder, åpenbart nok. Juster er en fem år gammel Jack Russell terrier, med lite underpels. I tillegg har han HD i svak grad i begge hofter som slår ut på vinterstid, noe jeg derfor tar mye hensyn til.

Fryser du – fryser hunden

Det jeg brukte noen sesonger på å lære meg, er at når jeg synes det er kaldt i ti minus, synes selvfølgelig også Juster det er kaldt! Det er lett å gå i fella ved å tenke at dyr har pels og klarer seg fint – men dette gjelder ikke alle dyr. Hunder er ulike og har ulik pelstype. Da jeg skjønte dette begynte jeg å bruke dekken på Juster, noe han går med konsekvent når det er under fem grader ute. Jeg bruker et vinterdekken med fleecelag inn mot huden på hunden, og et vannavstøtende lag utenpå, som går godt nedover hofta.

ski og hund i solnedgang
På med vinterklær for både to- og firbeinte

På telttur har jeg alltid med flere dekken. Ett for å gå med og ett for å ha inne i teltet. Dette fordi det som brukes først ofte blir kaldt og vått, og dermed genererer mindre varme for når vi skal inn i teltet og slappe av. Ofte kan jeg bruke en ullgenser eller andre varmeeffektive dekken inne i teltet. I tillegg bruker jeg alltid potesokker på tur, da potene fort blir såre i skaresnø, og ellers kalde generelt i snø. Har også med potesalve (uten vann) for å smøre potene om nødvendig. Ofte er det kampen om å holde varmen som er mest kritisk på tur, og jeg har lært at det er bedre å være føre var enn etter snar.

Utstyr jeg alltid har til Juster på telttur

 • Sovepose til hund
 • Sovepose til barn
 • Reiseskåler
 • Langt bånd
 • Løpebelte
 • Eget liggeunderlag + evt skinnfell
 • Varmedekken
 • Ulldekken
 • Mat
 • Vann
 • Godbiter
 • Potesalve
 • Potesokker

Følg meg gjerne på instagram for flere turer med hund!

Forhindre varmetap i pauser

Det har vært flere runder på telttur der Juster har blitt sittende i snøen og vente på at jeg ordner og setter opp telt. Ofte skal det ikke mer til enn de få minuttene før skaden har skjedd, og han har blitt kjempefrossen. Da bruker han lang tid på å få varmen igjen, selv inne i min sovepose. Derfor har jeg en liten hundesovepose jeg bruker å legge ham i under pauser på kalde turer, gjerne på toppen av en skinnfell eller et liggeunderlag.

Hold varmen om natten

Om natten klarer han ikke sove i min sovepose, noe jeg vet mange hunder gjør. Derfor bruker jeg to soveposer til han om vinteren. Først legger jeg han i den lille hundesoveposen og dermed inn i en litt større barnepose fra Helsport. Han sover på en skinnfell og et liggeunderlag for å forhindre kulde fra bakken, og har alltid på seg vinterdekken eller ulldekken.

hund i sovepose i bymarka
Godt å roe seg ned i soveposen i stedet for å fryse i den kalde snøen

Det aller viktigste å tenke på når man skaffer sovepose til hund er at den er av fiber og ikke dun. Den første natta ute på vinterstid sov Juster i dunjakka mi, noe som blir kaldt siden hunder ligger og puster kondens ned i dunene som igjen vil fryse. Derfor – alltid fibersovepose til hund (mener jeg da)!

Et annet godt alternativ om det er veldig kaldt, og man skal sove under åpen himmel eller om man bare ønsker å forsikre varmetapet enda bedre, er å bruke en jervenduk som hunden sover i. Det finnes duker tilpasset hund, noe jeg har hørt mye bra om, men aldri prøvd selv. Eneste tilfellet var i sommer under en hengekøyetur, der jeg la alt av liggeunderlag, sovepose og Juster inn i en helt vanlig jervenduk på bakken slik at jeg visste han var isolert godt rundt seg. Det gikk veldig bra.

Du vet best

Til syvende og sist kjenner du din hund aller best. Men en viktig huskeregel er at hundene gjerne ikke vil vise svakheter ovenfor oss som eiere. De vil være tøffe og stå på, som de sterke hundene de er. Derfor er det vår oppgave å passe på at vi ikke pusher de for mye, ikke krever over deres evne, og at vi setter de foran oss selv, spesielt på vinterturer der faren for forfrysninger på ører, kjønnsorgan og poter, samt fare for hypotermi, blant annet er risikofaktorer. Men med gode forutsetninger og gjerne litt ekstra sikkerhetsutstyr i sekken blir vinterturen forhåpentligvis en god erfaring, både for deg og din firbeinte venn.

 

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this