Før du leser videre kan du ta en titt på denne videoen for å føle litt på hvordan stemningen kan være på vintertur og hvor bra en faktisk kan ha det .

Endelig var tiden kommet for at teamida+ en finne skulle dra på vintertur sammen. Ikke nok med at vi var i ekstase over å endelig skulle på tur sammen igjen, så hadde jammen solen bestemt seg for at hun skulle være med hun også.

Fredag ettermiddag pakket begge Idaene og Finnen hver sin bil og drog av sted fra Øst- og Vestlandet. Vi møttes på halvveien, så denne helga skulle vi utforske området rundt Ustaoset. Når vi bor på hver vår side av landet virket Ustaoset som et perfekt sted å legge turen da det var ca fire timers kjøretur for begge parter.

Riktig nok ankom Ida H Ustaoset en time før oss grunna kø ut av Oslo for vår del. Vel fremme på Ustaoset var det ikke stort mer enn Ida sine lys som lyste opp foran Ustaoset hotell. Hotellet var stengt og det var ingen andre å se enn noen trailere som suste forbi på vei med last fra øst til vest.

IMG_0602redigertFoto: Henri Palm

Tanken når vi kom frem var egentlig bare å få opp teltet så fort som mulig da vi alle var trøtte etter ei lang uke. Det måtte bli en siste tur inn i varmen på Ustaoset stasjon for å skifte litt klær før vi skulle tilbringe helgen i kulden.

Vi lekte med tanken om å like greit sove på stasjonen der det var varmt og godt slik at vi kunne komme til drømmeland så fort som mulig. Allikevel fristet faktisk teltet mer, vi var jo tross alt på tur og skulle unnslippe sivilisasjonen og det konforme liv for ei helg.

Allikevel fristet faktisk teltet mer, vi var jo tross alt på tur og skulle unnslippe sivilisasjonen og det konforme liv for ei helg.

Vi trasket et par meter unna togstasjonen og fikk kjapt opp teltet. Alle tre sluknet som noen utbrente lys med en gang vi kom ned i soveposen.

image

Dagen etter våknet vi til fantastisk vær. Det var riktig nok bikkjekaldt, men i det fantastiske været føltes det mer ut som å være på påsketur enn en vintetur i januar.

Skiene ble spent på og vi labba av gårde i løs puddersnø. Allerede fra morgenen av skinte vi om kapp med sola. Turen denne dagen besto for det meste av å fortære motbakkene i retning Tuva hytta. Som den positive gjengen vi er var ikke denne dagen noe annerledes. Allikevel smakte motbakkene og høydemeterene litt surere enn forventa.

imageFoto: Ida Hermans

IMG_0535Foto: Henri Palm

Trolig var ikke kroppen helt “vant” til turlivet og jeg tror teamida kjente litt på det på vei oppover. Finnen Henri derimot trampa av gårde som en ulv i fåreklær. Vi trodde han bare hadde gått på flate marka i Finland, men ut i fra tempoet opp bakkene mot Tuva såg det ut som at han ikke hadde gjort annet enn å gå i motbakker og løssnø.

Finnen Henri derimot trampa av gårde som en ulv i fåreklær. Vi trodde han bare hadde gått på flate marka i Finland, men ut i fra tempoet opp bakkene mot Tuva såg det ut som at han ikke hadde gjort annet enn å gå i motbakker og løssnø.

IMG_0519

Vel oppe på platået og den herlige Hardangervidda hadde vi en særdeles kort pause i vindsekkene våre for å få i oss noe mat. Vindsekkene hjelper mye mot vinden og pausene blir ikke like ille som ellers. Allikevel ble nesten polarbrød spist uten pålegg fordi det var så kaldt at man bare ville være i bevegelse for å holde varmen.

 

IMG_0563

IMG_0576Foto: Henri Palm

Etter en times tid med skigåing på platået var sola på vei ned og ho takka så pent for seg ved å spre om seg med rødlig lys som fylte himmelen og reflekterte i snøen. Midt opp i all denne vinteridyllen hadde Ida sine tær det litt i det kaldeste laget.

Det er fort gjort og ignorere at føttene begynner å bli kalde og ikke ta tak i problemet før det blir skikkelig ille. Ida har nok hatt en overfladisk forfrysning tidligere når hun var på Svalbard, og det gjør at vevene i tærna lettere forfryses på nytt.

Dette er noe som vi alle i teamida har opplevd og vi er klar over hvor viktig det er å ta tak i problemet før det utvikler seg. Ingen vintertur er så viktig at det er greit å forfryse tærna. Derfor bestemte også vi oss for å ta kvelden samtidig som sola. Ida sine tær fikk varme seg litt på magen min før soveposen hennes gjorde resten av jobbenimage

imageFoto: Henri Palm

Resten av kvelden gikk med til snøsmelting, spising og musikkquiz før vi igjen sluknet i soveposene. Det må nevnes at stjernene skinte klarere enn noen gang før denne kvelden midt oppå Hardangervidda, og vi følte oss priviligerte som fikk oppleve hvor vakkert det kan være ute i godt selskap. Det må også sies at vi synes Hardangervidda bydde på seg selv langt over det forventede. Vi tviler på at Hardangervidda vil være like gavmild under Expedition Amundsen (EXA).

Det må også sies at vi synes Hardangervidda bydde på seg selv langt over det forventede. Vi tviler på at Hardangervidda vil være like gavmild under Expedition Amundsen (EXA).

image

imageFoto: Ida Hermans

Dagen etter var like kald og like vakker som den forut. Turen gikk idag en svipptur bortom Tuva turisthytte før vi startet på returen og nedkjøringen  til Ustaoset.

Tempoet denne dagen var betydelig bedre enn dagen før, noe som var oppløftende for oss alle. Allikevel er vi veldig spente på hvordan EXA kommer til å gå. 100 km i nesten ett strekk er ganske langt, og vi føler vel oss litt som noen amatører som skal gjøre ting vi ikke kan.

I forhold til tempoet på EXA er vel målet til oss alle å finne et tempo og holde det hele veien, vi har forsøkt å gå med ulike gir med pulk, men har kanskje funnet ut at førstegiret er det som holder lengst og jevnest.

Uansett hvilket gir EXA blir gått i er det i det minste betryggende at vi skal gå sammen som ETT LAG og kan dele alle opp- og nedturene sammen. Denne turen ble hvartfall en eneste stor opptur. Det blir spennende å se hvordan neste tur blir, spørs om naturen er like gavmild med været da, og om sola fortsatt er på vårt lag.

Uansett hvilket gir EXA blir gått i er det i det minste betryggende at vi skal gå sammen som ETT LAG og kan dele alle opp- og nedturene sammen.

IMG_0718

image

image

image

image

image

image

 

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this