Yoga har vært grunnmuren min de siste fem årene. Yoga kan være beinhard styrketrening, det kan være å ligge rett ut på matten uten å gjøre annet enn å puste, og det kan være mental trening i form av meditasjon.

Uansett hva slags situasjon jeg befinner meg i finner jeg alltid en eller annen form for yoga som hjelper meg å fokusere, slappe av eller gir meg styrke til å gjennomføre oppgaver.

Som skiskjører merker jeg stor forskjell når jeg kombinerer det med yoga. Styrke i lår og mage samt fleksibilitet i hoftene gjør svingene mine bedre. Økt balanse gir bedre kontroll. Samtidig som rygg og ben føles mye bedre om jeg velger yoga som Apres-ski etter en lang dag i bakken.

DSCF1018
Bruk yoga til å forbedre skikjøringen din
Styrke og bein

For skikjørere er det viktig å fokusere på å styrke og tøye alle muskelgrupper i beina like mye for å hindre at knærne tar all påkjenningen. Når du står på ski blir gjerne forside lår overstimulert og musklene på bakside lår kan dermed bli kortere og tettere. Med yoga kan du fokusere på å strekke ut alle sider av øvre del av benet; bakside, forside og indre og ytre lår, som forebygger slitasje på leddene. 

Foroverbøy: Tøyer bakside lår og legger, og gir avspenning for korsryggen – som ofte føles stram på grunn av grunnposisjonen man har når man står på ski. 

Hund som ser ned: Forlenger også bakside bein, men med ekstra fokus på bakside legg – som føles fantastisk etter en dag låst i skistøvler. Denne posisjonen forlenger også ryggraden og frigjør press på korsryggen.

Kriger II: Her tøyer du hofteleddsbøyerne som ofte blir brukt for mye sammen med forside lår, samtidig som du styrker føtter, ankler, sete og lår.

Stolen: En klassisk ski-posisjon som varmer opp og styrker forside lår, og som igjen hjelper til med å bygge muskler rundt kneet for å minimere sjansene for leddskader.

 

IMG_5952 copy
Hun som ser ned, med et ben løftet.
Hofter og fleksibilitet (Afterski-posisjoner)

Mange skikjørere har lite fleksibilitet rundt hoftepartiet, fordi man konstant fyrer opp hofteleddsbøyere for å heve og senke overkroppen i svingene. Yoga løser opp hoftene; gir bedre bevegelighet, som sammen med økt styrke i beina vil forbedre svingene dine. Dette er spesielt bra å fokusere på under restitusjon, kan også kalles afterski-posisjoner:

Lav lounge: Åpner hoftene, frikjør spenning I hofteleddsbøyeren men styrker samtidig sete og bakside lår.

Halv-due: Åpner opp hofteleddet, forlenger hofteleddsbøyerne, og tøyer lårmusklene.

Sittende vidlegget foroverbøy: Bra strekk for innside lår, lyske og knær, samtidig som det øker fleksibilitet i hofteområdet.

IMG_5938 copy
Vidlegged foroverbøy.
Kjernemuskulatur og balanse

Kjernemuskelaturen brukes konstant i yoga, både for å balansere, flytte deg fra en posisjon til en annen, og fyre opp kroppen slik at du har styrken som kreves i vanskelige posisjoner. Samme kan sies for skikjøring. Kjernen er grunnlaget for å gjøre en bra sving, og for ha styrke til å dytte fra ut av svingen og eksellerere. Magemusklene holder overskroppen i ro mens bena får gjøre sitt. Det er også denne styrken som binder overkropp og ben sammen og som gir deg kontroll slik at du kan håndtere kroppen bedre ved uventede situasjoner, noe som kanskje spesielt er viktig når man kjører utenfor løypene.

Planke /Båt: Klassiske posisjoner til å bygge magemuskler.

Twist-posisjoner: er bra for å øke fleksibiliten og strekke ut stramme kjernemuskler samt ytre lårmuskler.

Tre-posisjon: Forbedrer balanse, styrker lår, ankler og rygg samtidig som du tøyer hofteleddsbøyerne, inside lår bryst og skuldre. Forbedrer mobilitet i hofte og rundt kneleddet som er viktig for en slitasjefri skikjøring.

IMG_5918 copy
Tre-posisjon i sideplanke.

Nå har jeg bare nevnt de fysiske forbedringene yoga kan bidra med til skikjøringen. Det er selvfølgelig også et annet aspekt som er viktig her; det mentale.

I yoga lærer man å bruke pust. Det er pusten som skal initiere bevegelsen og ikke motsatt. Når du bygger opp kroppen fysisk i samspill med pusten, lærer du også å bruke pusten når du står på ski. Du blir mer tilstede, kanskje mer bevisst og får en annen flyt. På fjellet er det ingen som forteller deg hva du skal gjøre, alt handler om instinkt, friheten til å bevege seg og tilstedeværelse.

Om du ikke gjør annet, prøv å trekk pusten litt dypere, lukt på trærne rundt deg og kjenn at du fyller opp magen med frisk fjelluft. Jeg har gitt deg posisjoner til å gjøre før ski og etter ski. Pusten er  yogaen du kan praktisere i øyeblikket.

DCIM100GOPRO
Pust inn, pust ut, kjør ski.

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this